Японското бедствие поставя под въпрос АЕЦ в Европа и САЩ

Би Би Си

Медицински персонал проверява майка с дете за радиация в селото Кавамата, префектура Фукушима. Снимки: ЕПА/АП/БТА

Най-належащият въпрос е как да бъде овладяна кризата в японските атомни електроцентрали (АЕЦ) след най-разрушителното земетресение в съвременната история на страната. Мислите обаче се насочват и към бъдещето и в двата големи индустриални блока в света политиката за атомната енергия вече се променя.

В Германия отдавна се води дебат какво да се прави със 17-те АЕЦ в страната. През октомври миналата година правителството на канцлера Ангела Меркел реши, на фона на силна опозиция, да удължи техния живот с още 12 години, така че последната да бъде затворена през 2035 година (Меркел обяви вчера, че решението за удължаване на експлоатацията на централите е замразено за три месеца – бел. пр.).

Изостреният дебат сега бе открит отново. Политическият проблем за Меркел е, че подкрепата за Зелените вече нараства в нейния бастион, точно когато ще бъдат произведени важни избори. След две седмици гласоподавателите в провинция Баден-Вюртемберг отиват до урните. Това е естествена територия на Меркел. Тази провинция е контролирана от нейните християндемократи от десетилетия, но японското бедствие сега може да промени нещата.

В събота свикана преди земетресението антиядрена демонстрация в Баден-Вюртемберг събра десетки хиляди души повече от очакваното. Същата вечер канцлерът се срещна със своите министри, за да обсъдят събитията в Япония, и съобщи, че стандартите за безопасност в Германия ще бъдат преразгледани.
Дилемата на Меркел обаче е как да отговори на безпокойствата, без да се откаже от своя политически курс.

Призив за референдум

Във Франция дебатът също се промени. На атомните централи се пада дял от 75% от произвежданата в страната електроенергия. Франция изнася излишъка и получава по този начин полезни валутни приходи. Освен това някои представители на френското правителство искат да продадат реактори на нововъзникващи пазарни икономики. Природозащитната организация Грийнпийс призова незабавно за промяна на ядрената политика, възприета от Франция през 70-те години на 20-и век, след „петролния шок“, който доведе до рязко поскъпване на „черното злато“. Групата Sortir du Nucleaire (От френски – Да излезем от ядрената енергетика) проведе протест край Айфеловата кула, като разпъна транспаранти с надпис: „Атомната енергия убива бъдещето“.

Даниел Кон-Бендит, който е депутат в Европейския парламент от Зелената партия, коментира пред френско радио, че трябва да бъде произведен референдум за зависимостта на страната от атомната енергия: „(Бедствието в Япония) поставя въпроса за необходимостта от използване на атомната енергия за цивилни цели. Не е ли време да бъде бита тревога?“

Задачата пред правителството е трудна, тъй като зависимостта на Франция е много голяма. Три четвърти от електроенергията в страната са произвеждани от атомни централи. Страната има 58 реактора в 19 АЕЦ, което я нарежда на второ място в света по този показател, само след САЩ. Франция освен това е насочила поглед към пазарите в развиващите се държави, които е възможно да купят нейни реактори.

Френският министър на промишлеността Ерик Бесон изтъква, че вероятността за земетресение в страната не е толкова голяма, колкото в Япония: „Всички френски атомни централи са проектирани така че рискът от земетресения и наводнения е взет предвид“. Той обаче добави (с фраза, която може да се превърне в еталон за френските политици, подкрепящи атомната енергия): „Ние няма да чакаме да стане злополука в Япония, за да повдигнем този въпрос тук, но това не означава, че ние не можем да направим преоценка на ситуацията“.
Австрийският министър на околната среда Николаус Берлакович съобщи, че ще поиска от своите колеги в Европейския съюз да одобрят „стрес тестове за атомните централи“, подобни на онези с банките, при които екстремни ситуации биват измисляни от компютри.

Дебатът в САЩ

В САЩ дебатът също се промени. В момента президентът Барак Обама е в проядрено единомислие с републиканците. Той вярва, че атомната енергия е сравнително евтин вид енергия и не отделя парникови газове за разлика от въглищата, природния газ и петрола. В САЩ, за разлика от Европа, дори природозащитни групи са на мнение, че атомната енергия има своето място поради малкото количество въглероден диоксид, което изпраща в атмосферата. Това обаче е крехък консенсус и е трудно човек да си представи, че сега той няма да бъде подложен на натиск. През уикенда сенатор Джоузеф Либърман заяви пред телевизия Си Би Ес следното: „Мисля, че (японското бедствие) естествено ни задължава нас, тук в САЩ, да не спираме строителството на атомни електроцентрали, но да го преустановим точно сега, докато не разберем съпътстващите ефекти от това, което стана в Япония“.

Вестник „Ню Йорк таймс“ цитира Джейсън Гръмит, съветник на президента Обама от Двупартийния политически център във Вашингтон, да казва: „Не е възможно да бъде постигнато решение за климата, основано на сегашните технологии, без да се разчита в значителна степен на атомната енергия“. Неотдавна САЩ преживяха катастрофи с петролния разлив в Мексиканския залив и злополуката в мина в Западна Вирджиния, при която загинаха 29 души. И двете трагедии подчертаха цената на алтернативите на атомната енергия. Япония обаче може да наклонят в обратната посока везните на дебата. Както го каза Гръмит: „Злополуката със сигурност отслаби набиращия сила импулс на природозащитната общност да подкрепя атомната енергия като част от едно широко споразумение за енергийната и климатичната политика“.

Проблемът за правителствата, които поддържат атомната енергия, е, че експлозиите в атомни реактори в една от най-развитите икономики в света ще оставят трйна следа в общественото съзнание, каквито и да са гаранциите за безопасност и хладните изчисления на цените, ползите и рисковете. Дебатът се промени.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.