Как подслушват в Македония

в. Утрински весник

„Ало, ей има пръщене. Внимавай какво казваш!“ Това са най-често изричаните изречения, които ще чуете от другата страна на линията и затова нерядко всички внимават какво говорят по мобилния телефон, така че по-важните неща остават за приказките на кафе. Но има ли истина в това, че фонията автоматично означава, че някой ви подслушва.

Запознатите казват неофициално, че никога не може да бъдете сигурни дали някой не ви подслушва, тъй като за това не трябва да носите със себе си мобилен телефон. Защото според тях техниката, с която се записва, е толкова чувствителна, че разговорите може да се следят и от разстояние от един километър с оборудване, което прилича на обикновена писалка.

Изявлението на лидера на опозиционната СДСМ Бранко Цървенковски, който на последната си пресконференция каза, че не намеква, а твърди, че властите го подслушват и то не само него, а и всички, отново актуализира старите страхове от времето на аферата „Голямото ухо“, която разкри преди десетина години сегашният лидер на опозицията и в която бяха подслушвани стотита публични личности, политици, съдии, журналисти…

Симптоматично ли е това, че Цървенковски отново излиза с това твърдение? Кого и как подслушва властта? Бивши министри и работещи в министерството на вътрешните работи твърдят, че е възможно да има злоупотреба в системата за подслушване, която в основата си би трябвало да служи за следене на онези, които застрашават сигурността или пък участват в организирана престъпност. Това, според тях, се прави в съседни страни. Те обаче не разполагат със сигурна информация, че и в Македония, където от подслушване се плашат и обикновените хора на улицата, може да се подслушват политическите опоненти. В СДСМ, чийто лидер излезе с твърдението, че е подслушван, казват, че съмненията им се основават на няколко индикатора.

Става дума за общо състояние на параноя и мания на властта да контролира всички процеси и всички хора в държавата. За това има много индикации. Първо, никога преди в нито една анкета не е имало повече от 30 процента от гражданите, които казват, че ще участват в изборите, но не искат да кажат за кого ще гласуват. Второ, никога преди гражданите не са били толкова уплашени да говорят по телефона за обикновени работи, казва Гордан Георгиев от СДСМ, който уверява, че този път нямат компакт диск, а сериозни съмнения, че нещата, които се договарят с най-близкото партийно ръководство, мълниеносно пристигат в противниковия лагер.

Това не ни тревожи вече, а само показва, че постепенно настъпва краят на тоталитарната мания на тази власт, добавя Георгиев.Той казва, че шефът на Управлението за сигурност и контраразузнаване Миалков досега не се е появил пред парламентарната комисия за контрол на следенето на комуникациите, където би трябвало да се разглеждат докладите за работата на службата за следене.

Бившият министър на вътрешните работи и сегашен лидер на Демократичния съюз Павле Траянов уверява, че става дума за колективна параноя в държавата, че всеки е подслушван, макар това да не е възможно. Подслушват се хора, които имат влияние върху процесите в държавата. Не могат да бъдат подслушвани всички по технически причини и второ няма нужда от това.

Подслушват се хора, за които има информации, че могат да извършат терористична акция или ако участват в организирана престъпност – насилие, за които има индикации, че някой застрашава сигурността и отбраната на държавата, обяснява Траянов. Той казва, че в света има злоупотреби със системата за подслушване, тъй като е възможно да се подслушват политици от противниковия лагер или вътре в партията, ако има разкол. Ако се прави това и при нас, то е незаконно, посочи още Траянов. Не мога да ви потвърдя, че в Македония има нелегално подслушване. Нямам информации, нито доказателства, каза той.

За професор Стево Пендаровски е оправдан страхът на хората, че са подслушвани. Досега имахме крупни афери с подслушването като например през 2001 г. Хората с право се съмняват, че с тази система понякога се злоупотребява с политически цели. Македония, за жалост, има история на такива неприятни събития, а ако се има предвид, че и парламентарният контрол не функционира, логично е да има съмнения, смята Пендаровски.

В МВР коментират, че е несериозно да се смъкват на нивото на Цървенковски и да коментират общи политически изявления. Досега нито Цървенковски, нито който и да било друг е изпратил каквото и да било оплакване или донесение за неправомерно прилагане на закона за следене на електронните комуникации. МВР постъпва изключително в съответствие с действащите закони и смята да ги спазва докрай.

Съжаляваме, ако в миналото това не е било така и ако мислят, че държавните институции може да функционират иначе, заяви Иво Котевски от МВР. Изненадва ме начинът на мислене на Цървенковски, че може да се подслушва без никакъв проблем лидер на опозицията, подчерта Котевски, който твърди, че изобщо никой не си е помислял да следи някого без съдебна заповед, тъй като сега, според него, строго се спазват всички законови разпоредби.

Разпространяването на усещането, че съществува подслушване, е достаъчно хората да се чувстват несигурни и да започнат да шептят. Това най-много се вижда в телефонните анкети, смята Миряна Найчевска, експерт по човешки права. Според нея хората отказват да отговарят в анкетите за кого биха гласували, което ознаава, че те се плашат, че това, което кажат, може да бъде записано и употребено против тях. Единствен начин на борба с това явление, казва тя, е да съществува външен контрол, който ще бъде извън МВР. Найчевска подчертава, че опитът досега е показал, че всеки, който е говорил открито и се е противопоставил на властта, е бил изложен на невероятно голям натиск и е бил тормозен.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.