Путинизъм, цинизъм и ядрен непукизъм насред атомния катаклизъм

Иво Инджев

„Русия и Беларус подписаха договор за строителство на АЕЦ в Беларус, предаде РИА „Новости“. Руската компания „Атомстройекспорт“ ще построи централата по модерни технологии и с гаранции за безопасност, обеща руският премиер Владимир Путин при подписването на договора. Принципната договореност е била постигната през 2009 година.“

Новината си проси очевидния коментар за абсурда на тези подписи насред събудения в Япония голям световен страх от ядрената енергетика. В онази част от света, в която човешкият живот е приоритет (може и да е лицемерно поставен на пиедестала, но западните лидери не могат да си позволят друго!), спряха показването на една художествена измислица в катастрофичен филм за цунами. Докато Путин и Лукашенко не смятат да се “лигавят” и да отлагат намислената демонстрация на непукизъм заради някаква си съпричастност с някаква си трагедия в някаква си Япония.

Покойната Политковская, която по смразяващ начин пророкува в последната си книга “Руски дневник”, че няма да доживее да види “неизбежното рухване на Путиновата система”, описва този манталитет на пренебрежение към човешкия живот в своята родина по следния начин: “Страшно е, когато гражданите на една държава имат фундаментално различни представи за стойността на човешкия живот. Тъкмо това е довело до победата на болшевиките и издигането на Сталин. Тази зловеща особеност на нашия национален живот неумолимо се връща сред хората, които решават дали да живеем, или да умрем” (с.199).

И как няма да решават без да берат грижа какво си мислят хората: та нали “Путин е политически олигарх- едно време щяха да го нарекат император” , продължава Политковская (143). А императорите и олигарсите не искат разрешение за правото да се разпореждат с бъдещето на своите поданици.

Фактът, че Европа се стресна и реагира на кризата по обратния на Путин начин, не само показва културно-историческата пропаст с авторитарната действителност в Русия, но е също повод да се поздравим, че поне формално и по документи не сме част от руската зона за разпореждане с бъдещето ни.

Следете обаче как българските медии, захранени вече с инжектираните в България милиони за реклама на ядрения обект “Белене”, ще “отиграят ситуацията”. Взели са парите и няма мърдане. Не се шегувам – за последната половин година в България са нахлули огромни за мащабите на медийния ни пазар средства. Обещавам ви разконспириране на тази корупционна схема за облъчване на българското общество с чужди интереси в новата си книга.

Ако съмнявате – четете Карл Маркс. Като кореспондент на “Ню Йорк дейли трибюн” за Европа той в периода 1853 – 56 г. той пише, че Русия подкупва френската преса, а руската дипломация “дава приспивателни” на пресата и народа на Англия. Тази стара руска традиция беше изобличена след като Горбачов спря субсидиите на западните комунистически издания и знаменитите рупори на съветското влияние като “Унита” в Италия, “Юманите” във Франция и т.н. загинаха моментално. Време е обичайната практика на руските подкупи да бъде изобличена и в България, където се разпорежда особено нагло.

А ето и експертното мнение на ядрения специалист Георги Котев:

„Интересен е въпросът по коя скала (на Рихтер или Медведев-Шпонхойер-Карник) и до каква степен (7,8,9???) е обоснована сеизмичната устойчивост на АЕЦ „Козлодуй“ в БГ няма абсолютно никаква яснота. Доказателството за това е препирнята между Богомол Бончев (Риск Инженеринг), министър Тр. Тр. и Сергей Цочев (председател на АЯР), в последното издание на „Неделя 150″, по Хоризонт.

А причината за тази „мъгла“ и неясност е повече от тривиална. За да се назове съответната скала и степен на сеизмична устойчивост трябва всеки, който го прави, да се позове на конкретен официален документ, където това е посочено. Този документ се нарича Техническа обосновка на безопасноста (ТОБ) и се явява нещо като паспорт за всяка една АЕЦ по света. Да, но нашите бараби не смеят да се позоват на него, защото той не съществува!!!!!! Да, АЕЦ „Козлодуй“ не разполага с ТОБ, в който документ следва да бъдат описани и характеристиките на използваното ядрено гориво. Но понеже, защото, обаче те си правят експеримент с рециклирано гориво, поради тази причина и няма как да имат редовен и легален ТОБ, т.е. паспорт. И така на фона на трагедията в Япония хванахме нашите престъпници по бели гащи, но на БГ журналята (с малки изключения) не им пука.“

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.