Русия минава на надуваеми танкове и ракети

Франс прес

Руски надуваем танк. Снимка: фирмен сайт

Сред танковете, самолетите и ракетите на руската армия се мъдрят и фалшиви „мюрета“. Русия от години насам екипира войските си с надуваеми имитации на оръжия – за заблуда на евентуалния противник. Фирмата производител на тези примамки в естествена големина има цех в Хотково, на 50-ина км североизточно от Москва, който изпълнява поръчките на основния клиент на компанията – армията на Русия.

Създадена през 1993 г., компанията „Русбал“ имитира еднакво точно и танкове Т-80, и ракети С-300 или изтребители – срещу заплащане, което се пази в тайна. Това са ефикасни средства за заблуда на противника, те отвличат вниманието му и така се предпазва истинската техника, обяснява Виктор Таланов – шеф на завода, който произвежда също надуваеми замъци и други надуваеми съоръжения за детски игри.

Подобни макети се използват още от Втората световна война, припомня той. Англоамериканските съюзници разположили множество фалшиви мишени на британския бряг срещу Па дьо Кале в Северна Франция, за да внушат на Хитлерова Германия, че подготвят десант точно там. Всъщност обаче дебаркират в Нормандия – южно от този район.

Според служителите от „Русбал“ е много трудно да се различи от разстояние дали един танк е истински или фалшив. Произвежданите от тях съоръжения при това са оборудвани с прибори, които имитират термичното излъчване на истинската бойна техника. „Ако сложим един до друг два танка, истински и фалшив, от покрива на десететажна сграда почти не се долавя разлика. Още повече че нашите машини отделят същата топлина като истинските, излъчват и същите радиовълни“, обяснява Людмила Степанова, главен технолог в компанията. Друго предимство е, че надуваемите макети се поставят твърде лесно. Един танк примерно се надува за няколко минути.

Русия впрочем не е единствената държава, използваща подобни имитации. С такива разполагат също Китай и Канада. „Русбал“ обаче твърди, че нейните надуваеми съоръжения гарантират далеч по-добри възможности. Танковете й например тежат едва 90 кг. „По-рано макетите трябваше да се надуват, после да им се поставят тапи като на надуваем дюшек. Сега обаче танковете се помпат с въздух постоянно. Това ни дава възможност да използваме по-леки материали, които се надуват по-бързо и са по-устойчиви на срязване“, посочва директорът на завода. Той обаче отрича да има информация за начина, по който руската армия използва фалшивите ударни танкове и ракетните макети.

Двайсет години след края на Студената война и оръжейната надпревара със САЩ Русия с труд поддържа на ниво своята армия, чието въоръжение до голяма степен е остаряло. В края на февруари Москва огласи мащабен план за модернизация на стойност около 500 млрд. евро, а до 2020 г. се предвижда руските въоръжени сили да получат осем ядрени подводници и стотици бойни самолети.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.