Турция настъпва на Балканите

БТА

Глобалната криза в Европа принуди турските бизнессреди преди време да се насочат активно към пазарите в Близкия изток и Африка. Но надигащите се едно след друго вълнения в Египет, Тунис, Либия създадоха риск за турските инвестиции. И турският бизнес насочи вниманието си към Балканите. Балканите, чието минало е тясно свързано с Османското присъствие, а също и с наличието на компактни групи население с турски и мюсюлмански корени, винаги са били в полезрението на Анкара. Но предишните турски правителства не проявяваха голям интерес към Балканите и бяха оставили процесите там да се развиват от само себе си.

С идването на власт на Партията на справедливостта и развитието, и главно благодарение на политиката за „нула проблеми със съседите“, чийто стратег е външният министър Ахмед Давутоглу, Балканите станаха обект на изключително внимание от страна на Анкара и на турските бизнессреди. Тази политика не се посреща радушно навсякъде и от всички. Някои сръбски среди остро критикуват Анкара, че турската дипломация води нео-османска политика на Балканите. В България някои среди, като партия Атака, подклаждат омраза към Турция и турците, отбеляза преди няколко дни турският вицепремиер Бюлент Арънч, цитиран от Анадолската агенция.

В страните от Западните Балкани обаче се гледа със симпатия на Турция. В Македония и Босна се разкриват турски културни институти, училища, университети и техният брой с всеки изминал ден расте. В проучване на общественото мнение, огласено от турския Център за анализи, се твърди, че около 40 на сто от населението в Западните Балкани симпатизира на Турция.

Според същия анализ, една от причините е неопределеността на политиката на ЕС по отношение на тези страни. Затова те може да изберат алтернативата Турция, която освен че е икономическа сила в подем, проявява и близост към тях. По този начин те ще извлекат повече ползи в краткосрочна и дългосрочна перспектива.
Според германския специалист по международни отношения и сигурност Душан Релич, когото цитира SetTimes, ако Анкара насърчи повече нейни инвеститори в Западните Балкани, ще съумее отново да утвърди позициите си в този регион.

Опитният турски дипломат Али Енгин Оба подчертава, че политиката на Анкара на Балканите е насочена към разширяване на влиянието й както в политически, така и в икономически план, и нарича тази стратегия „мека сила“. Интересен момент е, че доскоро в Турция с понятието „гьочмени“ (изселници, преселници) се именуваха главно изселниците от България, но в последно време придоби гражданственост думата „балкански гьочмени“ като събирателно за всички преселници от балканските страни в Турция. По неофициални данни, на база проучванията на изселническите организации, най-малко 10 милиона, а според други около 20 милиона души в Турция, са с корени от Балканите.

Турските бизнессреди проявяват изключителен интерес към приватизацията в Западните Балкани, като в центъра на вниманието напоследък е Косово.
В началото на седмицата премиерът на Косово Хашим Тачи бе в Турция. На вечерята, която даде в негова чест Съветът за външноикономически отношения на Турция, присъстваха над 40 крупни турски бизнесмени и подробно бяха обсъдени възможностите, които предлагат новите пазари на Балканите.
Президентът на Съюза на турските борси и палати Рифат Хисарджъклъоглу отбеляза, че турският бизнес живо се интересува от приватизационната програма в Косово. В близките дни в Прищина ще проведем Конференция за инвестиции в Косово, каза той.

А по думите на президента на бизнес съвета Турция-Косово Садуллах Сипахиоглу между двете страни ще бъде подписана и Спогодба за свободна търговия, благодарение на която взаимният стокообмен от 300 млн. долара за една година ще нарасне на един милиард долара. Според крупния турски бизнесмен Шарък Тара, който е родом от Македония, „в близко бъдеще Косово ще се превърне в най-развитата страна на Балканите“.

От Черна гора също бе отправен призив за инвестиции. Президентът Филип Вуянович, който миналата седмица бе на първото си официално посещение в Анкара по покана на Абдуллах Гюл, заяви на съвместната пресконференция: „Ние преценяваме Турция за много съзидателна страна, затова държим да постъпят повече турски инвестиции. Имаме добра диаспора и тя служи за мост между двете страни“. Предвижда се турски фирми да строят летището Беране в северната част на Черна гора, а по линия на Тика – турската агенция за икономика и прогрес, ще участват в строителството на пътища и благоустройствени обекти в общините.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.