За какво дойдоха руские ребята?

Едвин Сугарев

Докато целият свят тръпне пред перспективата авариралата АЕЦ край Фукушима да се превърне във втори Чернобил, българското правителство посреща скъпи гости от… “Росатом”. Кирил Комаров, изпълнителен директор на дирекцията за ядрено-енергийния комплекс на компанията, и Генадий Тепкян, вицепрезидент на “Атомстройекспорт“, са дошли да ни убедят, че по никакъв начин не трябва да се отказваме от строежа на АЕЦ “Белене”, защото руските атомни реактори са най-сигурните в света – и с тях никога не може да се случи това, което сега се случва с японската ядрена централа.

Тази височайша визита се случва след като:

– Различни експерти изказаха обосновани предположения, че ядрената криза в Япония се развива по най-лошия възможен сценарий, и че последствията са непредвидими – като включително може да се очаква и по-тежък от Чернобил ядрен ад.

– Немският канцлер Ангела Меркел, горещ привърженик на ядрената енергетика, бе принудена да признае, че “събитията в Япония … ни учат, че рисковете, за които се смяташе, че са невъзможни, всъщност не могат съвсем да бъдат отхвърлени”; Германия спря два от ядрените си реактори и замрази всички процедурата по продължаване срока на годност на своите АЕЦ, а редица други страни последваха нейния пример – включително Китай и Венецуела.

– Специална среща на ЕС взе решение да се провери сигурността на всички работещи на територията на съюза ядрени реактори – и да се ревизират критериите, по които се оценява тя.

– Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви в прав текст, че проектът АЕЦ “Белене” трябва да бъде преразгледан.

– Европейската комисия взе решение да преразгледа положителното си становище за изграждането на АЕЦ “Белене“, като ще се занимае с проблема едва тогава, когато се появи нов инвеститор – какъвто в момента липсва.

Каква бе реакцията от българска страна? Можем да я очертаем в две насоки. Първата се състои в плахия намек на министър Трайчо Трайков за възможността поръчания на “Росатом” реактор да бъде имплантиран в АЕЦ “Козлодуй”, вместо на сеизмично опасната площадка, определена за АЕЦ “Белене”. Втората се реализира чрез мъжкарското изрепчване на Бойко Борисов, който ни гарантира, че “Япония няма да ни откаже от “Белене”. Нещо като плясване по кирлива космата гръд с възгласа “Булгар! Булгар!”

Е – чуха го, откъдето трябваше да го чуят. И веднага пристигнаха. Та според тези руские ребята, дошли да ни уверят ядрената потентност на Путиновата деспотия, наистина няма какво да се плашим – защото във ВВЕР-ите, предвидени да се боднат край най-прочутия комунистически концлагер, били предвидени уникални системи за безопасност. Ребятата нямало да си вкарат автогол – в качеството си на руски собственици на ядрена централа, построена на българска територия. Най-сетне това намерение лъсна с цялата си безочливост: “Явявайки се потенциален инвеститор и бъдещ собственик на АЕЦ „Белене“, ние сме заинтересовани да имаме сигурна централа за 60 години напред.”

Потенциалните инвеститори и бъдещи собственици, разбира се, са готови да обещаят какво ли не, само и само централата да бъде построена – въпреки опита от построения пак от тях реактор в Чернобил, въпреки посланието от трагедията в Япония, доказващо, че човек не може да предвиди всичко – и когато посяга на скритите енергии на природата, гаранции за сигурност просто няма. Готови са да обещаят дори, че ще построят вълнолом за цунами откъм Дунава – с дребната забележка, че това, разбира се, ще оскъпи проекта. А когато става дума за парични знаци, ребятата не си поплюват. Дошли били не да договарят цена, защото твърдата цена била определена: 6,3 милиарда евро – заяви Комаров. Тепкян обаче си остави все пак една вратичка отворена: можело и да се поговори за “инфлационния индекс”.

И двамата са единодушни обаче в едно: че ако до края на март, когато изтича подписаното през миналия ноември споразумение, няма допълнително споразумение за „Белене“, това ще е краят на проекта и всички произтичащи от това последствия за България. Последствията са неустойки, договорени от президента с двойна биография и правителството на тройната коалиция.

Гадното в случая е именно в това – че докато в света оплакват загинали и мислят за човешката сигурност, тези примати говорят за пари. Че в момент, в който съдбата на хиляди, а може би и на милиони хора виси на косъм заради гешефта, наречен ядрена енергетика, тия путински питомци идват в страната ни и се държат господарски – точно както са се държали дедите и прадедите им при всички руски “освобождения”, навират ни реакторите под носа и ни искат пари.

А ние… какво правим ние? Подвиваме опашка и вопием, че ако не сварим да построим “Белене”, токът щял да стане 18 пъти по-скъп и икономиката ни щяла да фалира – както заяви не друг, а българският министър-председател от трибуната на Народното събрание. И проблемът не е дори в това, че лъже като влашки циганин. Проблемът е в сигурността, че лъжата му – колкото и безумна да е, ще хване дикиш.

Толкова ли тъпа държава сме, толкова ли безмозъчно сборище сме, че да ни лъжат тъй нагло в очите, додето ни сервират насред държавата бомба със закъснител – и ни зажеглят в хомота за десетилетия напред?

Виж още текстове в сайта на Едвин Сугарев svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.