Либийските бунтовници: много ентусиазъм, слаба организация

Асошиейтед прес

Либийски бунтовници на завзет танк. Снимка: от тв екрана

Те са силни откъм революционен плам, но слаби откъм организация и огнева мощ. Тази фундаментална слабост преследва бунтовниците в Либия в момент, когато силите на Муамар Кадафи им нанасят поражения и заплашват напълно да ги унищожат.

Бунтовническата армия, чиито редици са попълнени главно от грабнали оръжие обикновени граждани, не съумя да превърне силите си от народни въстаници в ефикасни войски, използващи присъединилите се към тях военни части, танкове и друго тежко въоръжение, които имаха на разположение. През по-голямата част от боевете тези оръжия стояха неизползвани далеч на изток, а не на фронтовата линия.

По-опитни армейски офицери казаха на събраните от кол и въже бойци да не нападат на запад твърде бързо, но те направиха точно това, заричайки се да превземат столицата Триполи и да свалят Кадафи. Лоялните на режима сили спряха напредването им и след това преминаха в настъпление, изтласквайки бунтовниците с относително малочислени сили – по някои оценки около 5000 войници – с подкрепата на огромна огнева мощ от бойни самолети, канонерки, танкове, ракети и артилерия.

„Беше нереалистично от самото начало. Имаха ентусиазъм, но бяха изправени срещу по-добре обучени и въоръжени сили“, заяви експертът по Северна Африка Джордж Жофе, който е лектор в Кеймбриджкия университет.
В сряда бунтовниците сякаш бяха близо до претърпяване на най-тежкото си и най-значимо поражение досега в опит да задържат стратегически важния град Адждабия, подложен на тежък артилерийски обстрел от обсаждащите го силите на Кадафи. Градът се намира на 800 км югоизточно от Триполи.

Ако Адждабия падне, това поставя под въпрос цялото бъдеще на продължаващото от месец въстание. Градът е входна врата към дългия отрязък от източна Либия, който опозицията държи от седмици. Ако падне, което е вероятно, силите на режима по суша, море и въздух ще могат да атакуват Бенгази – втория най-голям град в Либия и фактическа столица на опозицията. Междувременно Кадафи си върна контрола над по-голямата част от западната половина на страната около Триполи. В района има само още един голям град в бунтовнически ръце.

Бунтовниците може да са допуснали и други грешки далече от бойното поле. Те силно се надяваха Западът да им дойде на помощ с налагането на забранена за полети зона, която би изравнила борбата със силите на Кадафи.
Това така и не се случи. САЩ и Европа дебатират по забранена за полети зона от седмици. Въпросът едва сега стигна до Съвета за сигурност на ООН за пръв път, като поддръжниците се опитваха да убедят в сряда колебаещите се членове да подкрепят резолюция, призоваваща за създаването на такава зона.

Опозицията организира ръководството си в източни градове необичайно бързо за такова стихийно въстание, но лидерите й въпреки това бяха слабо познати на външния свят, поради което САЩ и други нации се поколебаха да преговарят с тях или да последват примера на Франция с признаване на преходното правителство в Бенгази.

Бунтовниците изглежда също са надценили надеждите, че жителите на Триполи ще могат да въстанат и да свалят управлението на Кадафи както постъпи населението на източните градове, и са подценили умението на либийския лидер да събере ефикасни сили от свои поддръжници. Прокадафистките милиции бързо потушиха опитите за протести в столицата с брутални нападения над местни жители, опитали се да преминат в шествие по улиците.
Поражението за бунтовниците обаче ще дойде главно от бойното поле.

Признаци за проблеми имаше отрано. На 1 март репортер на Асошиейтед прес видя присъединили се към бунта армейски офицери в Бенгази, които се опитваха да обучават местни жители да воюват – и да ги удържат да не се хвърлят прибързано в нападение. „Има хора, които се бият както им хрумне. Някои от тях нямат предишен опит от боравене с оръжие. На тях казвам, че трябва първо да ги обучим. Като офицер от армията казвам, че хората трябва да се организират при нападение, а не да хукват кой както реши“, каза полковник Салех Ашур.

Урокът обаче явно не е бил усвоен. „Предпочитам да отида веднага. Не ни е страх“, каза 38-годишният доброволец Мохамед Мустафа Шабейк. Няколко дни по-късно бунтовниците превзеха петролните пристанища Брега и Рас Лануф, западно от Адждабия. Вместо обаче да укрепят позициите си, обхванатите от бурна радост опълченци продължиха напред с бързоподвижните си полуремаркета и леко стрелково оръжие. Сред тях се забелязваха съвсем малко от армейските офицери.

Тези около 2000 бунтовници попаднаха на унищожителна засада на 6 март в крайбрежното градче Бин Джауад. В последвалите боеве през следващата седмица те бяха изтласкани чак до Адждабия. Няколко подкрепящи бунта армейски офицери се появиха на фронтовата линия, но нямаха видимо влияние върху хаотичните доброволчески сили, които изхабиха ценни боеприпаси със стрелба във въздуха и се разпръскваха при появата на боен самолет над тях.

Няколко танка и ракетни установки „Град“ се появиха в последните дни на битката за Рас Лануф, но не помогнаха особено за спиране на настъплението на правителствените сили. Нито един от десетките танкове и бронетранспортьори, видени в превзети бази в източни градове не се появи на бойното поле. Едва когато силите на Кадафи обсадиха Адждабия тази седмица бунтовниците успяха да използват няколко остарели бойни самолети от военновъздушни бази в източна Либия. Те нанесоха удари по бойни кораби край бреговете и над силите на Кадафи пред града. Това обаче бе твърде недостатъчно и дойде твърде късно. Представители на опозицията казаха, че са се въздържали от използване на бойните си самолети, които можеха да окажат решаващо влияние в по-ранните дни на сраженията, с надеждата, че ще бъде наложена забранена за полети зона.

Лагерът на Кадафи все пак също си има проблеми. Той се хвали, че разполага с мощен арсенал, обаче няма кой знае каква жива сила. Силите на Кадафи може да са способни да отблъснат бунтовниците, но това не значи непременно, че могат да окупират дадена територия. Това поражда възможността, ако силите на Кадафи наистина унищожат голяма част от бунтовниците, да се озоват в една източна Либия, над която режимът едва-едва удържа контрол. Резултатът може да е дълга партизанска война с размирно население, разполагащо с достатъчно оръжия и пустиня и планини, пълни със скривалища.

В същото време Кадафи може да се изправи пред увеличени международни санкции, които ще ограничат достъпа му до пари и оръжия. Експертът по сигурността Тиодор Карасик от Дубай заяви, че в дългосрочен план борбата може да не приключи. „Всичко зависи от количеството оръжия, с които разполага Кадафи и сумите пари, които ще трябва да харчи, за да запази лоялността на бойците и племената, които сега го поддържат“, каза той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.