Ал Джазира болканс залива Балканите

Франс прес

Ал Джазира болканс – непрекъснат новинарски телевизионен канал, филиал на катарската телевизия, ще започне да излъчва програмата си през септември и желае да се наложи с информация, даваща предимство на регионалната тематика, в твърде разпокъсания медиен пейзаж на бивша Югославия. Ал Джазира болканс вярва в своите козове в един район, в който обществените телевизии са много силни и десетки частни телевизии се появиха след разпадането на бивша Югославия и демократичния преход в началото на 90-те години.

Сега в този район има над сто телевизии, които излъчват информация. Ние не можем да им отнемем местната информация и няма да бъдем конкуренти в тази област дълго време, уточнява Горан Милич, 65-годишен известен хърватски журналист, който ще ръководи програмите на телевизионния канал. Ние обаче можем да предизвикаме интерес с един регионален подход, който бе изоставен през 90-те години заради войната и емоциите, които тя предизвика. Много хора продължават да се интересуват от това, което става от другата страна на границата, посочи Милич, който през януари приключи кариерата си в хърватската държавна телевизия.

Според него никоя местна телевизия не се осмелява да прави регионална програма, включваща теми, засягащи наколко съседни страни, заради риска да бъде обвинена в „югоносталгия“. Той изразява съжаление от съществуването „на огромен натиск и значителна автоцензура“ в медиите в региона. Нашето предимство ще бъде също да сравняваме информацията за едно събитие в една страна със сходна ситуация в друга, обяснява Милич.

В центъра на Сараево, където се намира централата на телевизията, в нова бизнес сграда BBI Centar, подготовката върви с пълна сила. В ход са преговори с доставчик на оборудване. Ние обсъждаме последни детайли. Студиото с площ 300 кв. метра ще отговаря на всички високи критерии на Ал Джазира, заяви за АФП Тарик Джоджич, генерален директор на бъдещия телевизионен канал.

Катарската телевизия се впусна в своя проект на Балканите през 2010 г., като купи местна телевизия – НТВ 99 за 1,2 милиона евро. Ние ще започнем да излъчваме от септември. Възнамеряваме да подредим дотогава судиото и да завършим целия монтаж, обяснява Тарик Джоджич.

По принцип Ал Джазира болканс би трябвало да започне да излъчва почти по същото време като Ал Джазира Турция, отбелязва той. Принципът е езиков. Ал Джазира Турция ще покрива зоните, където се говори турски. Ал Джазира болканс ще излъчва на езика, който някога се наричаше сърбо-хърватски или хърватско-сръбски, обяснява Милич. За първи път Ал Джазира създава подобни регионални филиали, които ще излъчват на език, различен от арабски или английски.

Около сто души, включително близо шейсет журналисти и оператори, ще работят в Ал Джазира болканс, която ще има също мрежа от кореспонденти, покриваща всички страни от бивша Югославия и няколко кореспонденти в световни столици. Първоначалната инвестиция възлиза на близо 20 милиона долара 14,5 милиона евро , уточни Джоджич. Телевизията разчита на интереса на 20-30 милиона зрители в района, но и на многобройна диаспора от всяка от шестте бивши югославски републики Сърбия, Хърватия, Босна, Македония, Черна гора, Словения, която живее специално в Европа.

С изключение на района на Сараево, който ще се покрива с честотен сигнал, програмата ще се излъчва по кабел или чрез сателит. Ще се опитаме да договорим транслация с кабелните оператори, специално в Австрия, Германия и в Швеция, където има много хора от този район, каза Джоджич.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.