Руски медии: Фукушима = Чернобил?

Взривът в ядрената централа „Фукушима 1“. Снимка: от тв екрана

Зоната, негодна за обитаване, около японската АЕЦ „Фукушима 1“ може да обхване и Токио. Според експерти от САЩ, в най-лошия случай тя може да се разпростре на 180 квадратни мили (над 466 квадратни километра), пише в. „Независимая газета“. Токио е разположен на 240 километра от централата. Всекидневникът се позовава на руски специалист, който цитира доклад на Националната лаборатория „Брукхейвън” за възможните последици от подобна мащабна авария в АЕЦ, подготвен през 1997 г. за Комисията по ядрено регулиране на САЩ. Като евентуални последици учените посочиха десетки хиляди случаи на лъчева болест сред населението и щети за 58 милиарда долара по цени от 1997 г.

Естествено ще има разлика между аварията в Чернобил и днешната в Япония, но те може би ще бъдат съпоставими по катастрофални последици, смята руският експерт. Ако обаче във „Фукушима“ не се стигне до мощна експлозия, заразената зона ще бъде ограничена и аварията няма съществено да застраши съседните страни, включително Русия, добавя той.

Най-лошият сценарий е да се разтопят активните зони на пет от шестте реактора във „Фукушима 1“, но и в този случай най-радиоактивната част от ядреното гориво ще остане в сградите и няма да бъде разхвърляна в цяла Япония. Това е мнение на Ярослав Щромбах от оперативния щаб на руската държавна корпорация „Росатом“, говорил вчера пред журналисти, пише „Ведомости“. Още не е сигурно дали при това положение ще се наложи изграждането на укритие, подобно на саркофага в Чернобил, или ще може горивото да бъде събрано и оползотворено, заявява пред всекидневника източник от „Росатом“.

Всички предричат на Япония Чернобил, но самите японци не изпадат в паника и вярват на спокойствието, демонстрирано от властите, изтъква „Комерсант“ под заглавие „Радиопасивни елементи“. Някои японски жители дори молят чуждестранните журналисти да не драматизират ситуацията и да спрат с твърденията за неминуема катастрофа. Почти по същия начин се държат и повечето руски граждани в Япония. Вчера членове на руската общност в Токио изпратиха до медиите и свои роднини в Русия открито писмо с молба „да спрат паниката и да не нагнетяват обстановката“, пише изданието.

Крайно тревожни са обаче нагласите сред жителите на руския Далечен изток. Хората там масово изкупуват препарати, съдържащи йод, а също така морски водорасли и червено вино; вчера във Владивосток упорито пълзеше слух, че местните чиновници извозвали семействата си от региона, съобщава вестникът.

Междувременно светът все по-често се вслушва в твърденията, че положението във „Фукушима 1“ е далеч по-лошо, отколкото признават японските власти. Вчера бе съществено разширен списъкът на чуждестранните компании, решили да евакуират своя персонал от Япония. Местата в самолетите не стигат въпреки обявените допълнителни полети. От 11 март насам търсенето на самолетни билети за чужбина е нараснало близо 6,5 пъти в сравнение със същия период миналата година, информира „Комерсант“. Според „Московский комсомолец“ „Хората бягат далеч от това място, прокълнато от Бога“.

Ситуацията във „Фукушима 1“ предизвика загриженост в цял свят, пише „Московская правда“. В последно време горивата поскъпнаха и атомната енергетика бе в подем. Във Франция атомни централи произвеждат 80 на сто от цялата енергия, в Германия – 60 на сто, в Италия – към 20 на сто, а в Русия – 16 процента, пояснява всекидневникът. Разтапянето на пет от реакторите в пострадалата АЕЦ вече не може да бъде спряно, а в сградата на шестия може да има неконтролируема верижна реакция, изтъква „Росийская газета“ под заглавие „Неуправляема „Фукушима“?“

Дали събитията в Страната на изгряващото слънце няма да тласнат към залез днешната цивилизация. Този въпрос си задава в. „Новие известия“ под заглавие: „Японската Атлантида“. Всекидневникът припомня регистрирани тези дни нови земетресения в различни точки на земното кълбо, включително край японския архипелаг. Цитирани в коментара експерти обаче подчертават, че ако наистина идва глобална катастрофа, тя няма да се дължи на природни капризи и виновник ще е човешкият фактор.

Тук спада и ядрената заплаха, но тя надали ще достигне планетарни мащаби, коментира пред изданието руски изследовател. Едва ли си струва да вярваме на предсказанията от календара на маите за някакъв апокалипсис през декември 2012 г., смята той. „Откак съм жив, толкова пъти се очакваше краят на света, че не си струва да вярваме на всичко. В края на краищата, нашата планета помни не една голяма катастрофа и винаги е оцелявала“, заявява пред „Новие известия“ московският учен.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.