Как да обуздаем Кадафи

в. Лос Анжелис таймс

Муамар Кадафи. Снимка: пийпълманд

Съветът за сигурност на ООН уцели в десетката, когато разреши забранена за полети зона над Либия, както и „всички необходими мерки“ срещу лоялните на режима на Муамар Кадафи сили. Имайки предвид, че напоследък ходът на сраженията се обръща срещу бунтовниците, забранената за полети зона и въздушните атаки срещу настъпващата бойна техника и войски са необходими повече от всякога, за да бъдат защитени милионите либийски граждани и да се предотвратят зверствата, които със сигурност ще настъпят след евентуална победа, или още жестоките атаки от войниците и наемниците на Кадафи.

Дебатите дали да се попречи на Кадафи да използва бойните си самолети и хеликоптери, които забавиха със седмици предприемането на действия, се фокусираха върху това как да се гарантира, че такава инициатива в крайна сметка ще помогне за разгрома на Кадафи. Критиците твърдят, че ще е нужна сухопътна интервенция, за да се довърши задачата.

Това би означавало пълномащабни военни действия, които предизвикват тревога предвид последиците от такъв подход в Ирак и Афганистан. Във всеки случай подобен ход не е разрешен от Съвета за сигурност на ООН. Оптимистите смятат, че забранената за полети зона може да помогне да се обърне развоят на събитията срещу Кадафи и да даде сили на опозицията да вземе превес или поне да удържи някаква територия.

Няма съмнение, че предвид продължилата 41 години тирания и това, което Кадафи каза и направи, за да репресира и убие опонентите си по време на въстанието, той ще извърши зверства срещу голяма част от либийското население, ако победи. Неотдавнашното му обещание да даде амнистия на бунтовниците, които предадат оръжието си, е смешно. Същото ще се случи и ако режимът му просто оцелее, осакатен, но контролиращ по-голямата част от Либия.

Бунтовниците и техните семейства, които попаднат под властта на Кадафи, вероятно ги очакват престъпления срещу човечеството като изтребване, мъчения, масови изнасилвания, изчезване на хора, преследване и други нехуманни действия. Можем дори да станем свидетели на геноцид срещу отделна група, а именно срещу хилядите либийски граждани, които се присъединиха към опозицията, както и семействата им. През следващите седмици може да се разкрие, че е имало военни престъпления като обстрелване на невоенни цели, включително цивилни граждани.

Съветът за сигурност на ООН внесе случая с Либия в Международния наказателен съд, който провежда разследвания и съди за такива престъпления, а независима комисия на Съвета по човешките права на ООН разследва жестокото отношение на Кадафи към собствения му народ. Това вече сигнализира за необходимостта поне да се направи опит да се предотвратят следващи зверства.

Забранената за полети зона и въздушните удари срещу най-непосредствените заплахи трябва да забавят военната кампания на Кадафи и да дадат на бойците от опозицията достатъчно време да преместят семействата си на безопасно място. Дори ако забранената за полети зона доведе до задънена улица, военновъздушните сили на Кадафи няма да могат да тероризират милионите, които живеят в бунтовническите територии. Ако Кадафи в крайна сметка разгроми опозицията в отдалечените й западни и източни крепости, забранената за полети зона и военните действия, разрешени от Съвета за сигурност, може да не го спрат, но ще го затруднят в извършването на жестокости срещу цивилното население.

При масовите жестокости през последните 30 години в други страни безконтролните военновъздушни сили бяха ефективен начин да се поддържа машината за убийства на режима и да се увеличава силата на тиранина върху позициите на съпротивата. В бунтовническите региони на Либия окупационните сили на Кадафи, лишени от военното преимущество на въздушните сили, ще бъдат много по-изолирани, когато са заобиколени от население, мнозинството от което е дълбоко против техния контрол.

Така че целта на забранената за полети зона не бива да бъде определяна единствено във военно отношение. Тя трябва да бъде възприемана като ефикасно оръжие, наред с другите мерки на Съвета за сигурност за избягване на масови жестокости. Забранена за полети зона може да бъде използвана и като средство за оказване на влияние върху Кадафи. Дори да не го е грижа за мнението на света, той ще трябва поне да се замисли дали иска трайно всичките му въздушни сили да бъдат принудени трайно да останат на земята.

Има допълнителни опции, някои от които са по-опасни и може би ще има нужда да се обмислят, за да се защити населението. Съветът за сигурност може да разреши създаването на убежища в западна и източна Либия, охранявани от мироопазващи сили и забранената за полети зона, за да се приюти голяма част от опозицията. Благодарение на технологии и телекомуникациите светът трябва непрекъснато да следи всеки ход на силите на Кадафи, информацията да отива в Международния наказателен съд като доказателство в бъдещи съдебни процеси.

Съветът за сигурност може да поиска добре организирани тайни операции от страна на ключови правителства, за да бъде арестуван всеки либиец, обвинен в зверства. През 2005 г. в ООН светът обеща, че ще защитава цивилно население, заплашено от зверства. Забранената за полети зона ще помогне да се осуети възможно най-лошия изход в Либия.

По БТА

* Авторът на статията Дейвид Шефър е бил от 1997-2001 г. специален посланик на САЩ за въпросите за военните престъпления. Той е преподавател по право в Северозападния университет и автор на книгата „Всички изчезнали души: Лични спомени от трибуналите за военни престъпления“, която предстои да излезе.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.