При кого отива Обама в Латинска Америка

Ядрена криза в Япония, боеве в Либия, размирици в Близкия изток и заплаха от блокиране на работата на правителството у дома. Сега е тежък период за президента Барак Обама, за да замине на задгранична обиколка в Латинска Америка. През следващите пет дни Обама ще посети Бразилия, Чили и Салвадор с мисия, която както каза Белият дом, е за създаване на нови възможности и нови работни места за САЩ и обсъждане на тревожни проблеми от регионалната сигурност.

Обиколката, смятана от мнозина в това полукълбо за закъсняла, също така е усилие за заздравяване на отношенията, които се влошиха две години след като Обама обяви нова глава в амерликанските ангажименти в региона. През това време Китай разшири икономическото си влияние в Латинска Америка и задмина САЩ като водещ търговски партньор на Бразилия. Въпреки многото належащи въпроси пред президента, Белият дом е решен обиколката да се състои, наблягайки на потенциала на региона за икономическия растеж на САЩ. „Наложително е САЩ да не се оттеглят от тези региони. Когато се оттегляме, от това страда способността ни да развиваме партньорства, които служат на интересите ни“, каза заместник-съветникът по национална сигурност Бен Роудс.

Планираното заминаване на Обама е ден след като Съветът за сигурност на ООН одобри налагането на забранена за полети зона над Либия и разреши да се вземат „всички необходими мерки“ за защита на цивилните от нападенията на силите на Муамар Кадафи. В Латинска Америка Обама ще се срещне с наскоро избраната президентка на Бразилия Дилма Русеф и с президентите на Чили Себастиан Пинера и на Салвадор Маурисио Фунес.

Всяка от избраните от администрацията държави дава на Обама различен поглед върху едно разнообразно полукълбо. Същевременно при избора на тези три държави Обама подава ръка на нации, чиито политически лидери показват прагматичен стил на управление и където антиамериканизмът бележи спад. В това отношение те са в рязък контраст с Венецуела и Боливия, които са ръководени от антиамерикански настроени леви популисти.

В същото време с Бразилия, Чили и Салвадор Обама привлича вниманието върху три демокрации, издигнали се над бурното си минало. Според администрацията на Обама те дават пример как може да се излиза от периоди на размирици като протичащите сега в Близкия изток. Обиколката дава освен това на Обама възможност ясно да формулира доктрината си за региона – както постъпи за Близкия изток с речта си в Кайро през юни 2009 г. Обама пази този момент за понеделник в столицата на Чили Сантяго. Там той отново ще заяви каква е целта му – да развива равноправни отношения със страните от региона и ще подчертае роля на тези отношения за подобряване на добросъседските отношения.

На това пътуване Обама не тръгва с кошница с постижения или важни споразумения, които да се изтъкват при визитите му. Всъщност, що се отнася до търговията, той потегля с празни ръце. Готвените споразумения за свободна търговия с Колумбия и Панама не са довършени и бизнесът и републиканците настояват те да бъдат доведени до успешен край. Първата дама Мишел Обама, майка й и двете дъщери на семейство Обама ще прилагат своята марка за демокрация – те ще участват в редица прояви за млади хора, особено в социално слаби общности.

Обама посети региона за пръв път през април 2009 г., когато участва в среща на върха на 34 държави в столицата на Тринидад и Тобаго Порт ъф Спейн. Оттогава обаче най-много внимание към Латинска Америка президентът обръщаше заради свързаното с наркотрафика насилие в Мексико, а другите проблеми на региона останаха на заден план спрямо приоритетите на САЩ във вътрешната и външната политика.

„Смятам, че меденият му месец в региона е пред своя край. Той си дава сметка за това. Така че, сега трябва да отиде и да изпълни обещанията си. При първата си среща с лидерите на това полукълбо той породи много очаквания“, каза Маурисио Карденас, бивш колумбийски министър на икономиката и ръководител на Латиноамериканската инициатива в института Брукингс.

Все пак, според Риордън Роут, директор на проучванията на Западното полукълбо в Школата за авангардни международни изследвания към университета „Джонс Хопкинс“, Обама е „възприеман много, много положително“ в голяма част от Латинска Америка. Според Галъп, мнозинства между 67 процента в Чили и 55 процента в Бразилия одобряват работата на Обама, макар тези числа да са в низходяща крива.

Бразилия бързо се превръща в икономически гигант – седмата най-голяма икономика в света, считана за икономика във възход наред с Русия, Индия и Китай и фактор в групата на най-влиятелните икономики Г-20. Русеф изяви желание да подобри отношенията със САЩ, които станаха напрегнати при управлението на предшественика й Луис Инасиу Лула да Силва. Роут каза, че Обама, като афроамерикански президент, има потенциала да бъде особено добре посрещнат в Рио де Жанейро, предвид силното присъствие на африканската култура в Бразилия.

Обама открито прави опит за осигури инвестиции на САЩ в Бразилия и се стреми към икономическите предимства на бразилските офшорни петролни резерви и нуждите й от инфраструктура като домакин на Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г. Той възнамерява да говори пред участниците в бизнес среща, организирана от Бизнес съвета САЩ-Бразилия. В посещението в Бразилия ще участват и министрите на финансите Тимъти Гайтнър, на търговията Гари Лок и на енергетиката Стивън Чу. Малко вероятно е обаче Обама да удовлетвори важни очаквания на Бразилия, включително желанието й да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, както и желанието й за промени в земеделската политика на САЩ, които да смекчат или отменят митата върху бразилския етанол.

Чили е търговски партньор на САЩ със солиден икономически растеж и многобройна средна класа. След като диктатурата на Аугусто Пиночет остана в миналото, Чили се доказа като стабилна демокрация. Страната подобри международния си имидж с реакцията си на земетресението, последвано от цунами, които го удариха миналата година и с геройските усилия за спасяването на 33 миньори, които миналата година оцеляха след престой от 69 дни под земята. Чили се стреми към споразумение със САЩ за сътрудничество в ядрената енергия за граждански цели, включително в програми за обучение на чилийски инженери в САЩ. Пинера заяви, че въпреки ядрената криза в Япония и разположението на Чили в земетръсна зона, ядрената енергетика е необходим вариант за страната.

В Салвадор Обама търси партньор за борба с бедността и свързаното с наркотрафика насилие, които мъчат Централна Америка. При управлението на президента Фунес икономиката на Салвадор постигна растеж от 3,3 процента миналата година и се предвижда да стигне 5,5 процента през 2011 г. – повече от прогнозния растеж на САЩ. Равнището на убийствата в Салвадор обаче се увеличава, както и залавянията на кокаин в страната. Фунес вероятно ще поиска по-голям дял от Инициативата Мерида в размер на 1,8 милиарда долара за борба с наркотрафика в Мексико и Централна Америка.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.