Я, Кадафи имал фенове в България

Разни бодряшки лозунги в подкрепа на Кадафи се срещат в интернет под новините за бомбардировките там.

Един от най-отвратителните диктатори на 20 век си има свои фенове в България. Реакцията им е по-скоро анти-НАТО, анти-САЩ, анти-Франция и т. н. И като запалянковци те заемат страната на другия отбор, те са “против” и затова харесват Кадафи.

А той е не просто диктатор, а болен човек за психиатрично освидетелстване. Щом луд като Кадафи е удостоен с титлата доктор хонорис кауза на белградски университет (2007 г.), тук, на Балканите лесно се намират фенове за такива кукувци. Айде, орденът “Стара планина”, дето му е дал Тодор Живков през 1978 г., не се брои – такова беше времето…

Човек да се чуди откъде извира тая енергия. Под новините от Либия има десетки коментари за бомбардировача Б2, който бомбардирал в Либия и как това бил скапан самолет и такъв бил свален в Сърбия, и защо Кадафи се бави да не свали някой самолет. Друг поправя, че в Сърбия бил свален Ф 117 и т. н. Направо като на мач. Ако тия всичките ги събереш на един стадион и песни ще запеят против натовските самолети и в подкрепа на Кадафи.

Впрочем, САЩ в тази нова война седят малко по-настрани. Не искат да се намесват повече, освен с това да изстрелят едни ракети и да пуснат едни бомби. Повече се ангажират европейски натовски страни.

Правилна ли е или не е тази намеса там?

Отговорът е нито да, нито не. Дори само да бомбардират, западните държави рано или късно ще трябва да се намесят на място с войска. В Либия след бомбардировките ще настъпи гражданска война, вече с изравнени сили.

Кадафи няма да има предимство с въоръжения – нито самолети (те вече са унищожени), нито ПВО, нито танкове. Ще се бият с автомати и картечници.

Войната, която се разгаря в Либия, е племенна. Племето на Кадафи се бие с друго племе, от от което е бившият монарх, свален от Кадафи с военен преврат през 1969 г.

Ако Западът не се беше намесил, Кадафи щеше да победи и да затегне режима още повече, кой знае колко щяха да бъдат избити.

Сега обаче, ако надделее другото племе, пак ще има избити. Така че, идеалистичната представа, която лансира Западът как против Кадафи са хората, които искат свобода и демокрация, е фалшива.

Има и такива, разбира се – как да не ти писне един луд да те управлява 40 години. Но срещу Кадафи стрелят едни, които викат:”Аллах акбар!”.
На коя страна да си при това положение?

Кадафи ще направи услуга на собствения си народ, ако се гръмне. Или поне да избяга някъде. Човек без да иска сравнява колко по-мъдър народ е египетският. Диктаторът му се оттегли благоразумно и смяната на режима минава безкръвно.

В Либия, обаче, ще се лее кръв дълго.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.