Кметът Цонко Перката съвсем изперка

То футбол, то паметници – на какво заприлича Калиакра?

Грозният монумент в соц стил на адмирал Ушаков на нос Калиакра. Снимка: Сайт за руските паметници в България

Кметът на Каварна Цонко Цонев забрани на местния отбор да играе мач с “Левски”, защото някакъв футболен съдия не бил уволнен от Футболния съюз. То бива селяния, ама чак… И в коя държава кметове решават кой отбор да играе мач и кой съдия да свири?

Един журналист от БНТ (Манченко) по този повод си направи майтап, като пусна някакъв скеч, в който сравнява кмета Цонко с адмирал Ушаков, който разбил турския флот (Футболния съюз) край Калиакра. И кметът Цонко, известени още и с прякора Перката, затова че осра брега на Калиакра с парк от вятърни перки, напусна възмутен студиото на БНТ.

И ето какво казва Цонко Перката по въпроса защо е напуснал студиото в интервю за агенция “Фокус”:

Барелеф на адмирал Ушаков на самия нос Калиакра. Снимка: Сайт за руските паметници в България

„… Беше направен недопустим международен гаф и то с държава, която изключително много уважавам – Русия. В едно филмче, което беше пуснато, на журналиста Методи Манченко, директор „Спортни предавания” в БНТ, бях сравнен с адмирал Ушаков, а Футболният съюз – с армията на Митхад Паша. Първо, искам да му кажа, че не е Митхад Паша, а в битката при нос Калиакра е участвал Саид Паша… Второ, адмирал Ушаков е руски светец, канонизиран през 2001 година и един от най-големите военачалници на Русия. Това е една гавра с паметта на велик руски войн, на който ние, общинската администрация на Каварна, направихме паметник на нос Калиакра, срещу който се е водило морското сражение.
…За мен това беше не проява на лош вкус, а на престъпен вкус. Затова станах от студиото, хвърлих си микрофона и напуснах.
…Между другото през лятото с българо-руското дружество, г-жа Светлана Шаренкова, Руското посолство и Руската православна църква, ще поставим до паметника толкова камбани, колкото са били корабите на адмирал Ушаков. Така ще се получи един хубав мемориален комплекс. Надявам се по този начин и с жест да покажем уважение и признателност към великите руски военачалници и руски воини, които са се сражавали за свободата на България.”

Крайбрежието при Калиакра отдалеч. Снимки: Иван Бакалов

Това е то. Освен с перки, крайбрежието нос Калиакра се загрозява непрекъсното от уродливи паметници, поставяни в последните 50 години. Такъв е и странният каменен монумент, който трябва да символизира девойките, хвърлили се от скалите, за да не попаднат в ръцете на турците (по известната легенда), такъв е и паметникът на Ушаков, такава е и скултурата на самия нос накрая до параклиса. Сега и камбани някакви ще слагат до грозния Ушаков монумент…
Активността на местния кмет в случая с футболния съюз е демонстрация на произвол. Но перките на Цонко Перката и монументалните напъни да цвъка върху природни забележителности  директно загрозява крайбрежието.
Няма ли кой да му свие перките?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.