Бойко Борисов: Картофи всеки да си насади, строим АЕЦ „Белене“ без пари

Бойко Борисов в студиото на „Нека говорят“. Снимка: от тв екрана

Диана Найденова: Господин премиер, чухте анонса – много въпроси.
Бойко Борисов: Аз се надявам поне половината да не ги коментираме, защото сме ги коментирали и ще губим време.
– Със сигурност. Обаче, аз имам една молба към вас, в началото, 25 минути ще си говорим. Може ли и аз, и вие да се опитаме през това време да се опитаме да не споменем три думи – магистрала, околовръстно и метро. Приемате ли?
– Не.
– Защо?
– Защото не е правилно. Защото примерно, бих сложил девиза за нашата предизборна кампания – това, което направи лъжите на Михалевски. А те са магистрали върху пепел. Сиреч, върху пепелта на тройната коалиция ще построим магистрали и ще ги построим. Така че как да ги пропуснем?
– Добре де…
– Ще направим магистрали върху пепелта, която заварихме.
– Добре де, обаче, не предозирате ли вече с тази тема?
– Не.
– Как не?
– 22 години хората говорят как се избиват, поради лошите пътища. Как не могат да се движат в София, поради огромните задръствания. И когато следващия април имат и метро, и магистрала, и южна дъга, ние да не го говорим?
– Знаете ли колко струва хляба?
– Знам – между 0.90 и лев за 700-750 грама.
– И? Продължавате да призовавате българите да стискат зъби, след като картофите са поскъпнали с 200%, тока скача…
– Да.
– Разбирате ли, че дори според Световната банка 55% от българите, които са останали тук, мизерстват?
– Хайде да се спрете, за да мога да отговоря.
– Да, отговаряйте сега.
– Да не говорим за магистрали? Искате да си карате по селските пътища?
– Не, не.
– Добре, карайте си.

Картофи всеки може да си посади

– Искам, докато строим магистралите, да мислим за онези хора…
– Значи, толкова години си карате и ще си карате. И понеже ме питате за картофите, ще ви отговоря в… Питате ме за хляб, питате ме за картофи. Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден-днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете.
– Не, не, чакайте…
– Трябва да се сложат на тъмно, за да покълнат, след това малко с мотиката се копаят, слагат се. И толкова пустеещи земи, всеки може да си насади.
– Не е сериозно министър-председателя да се обръща към сънародниците си с идеята, че… Затова, че са обезлюдени селата сте прав, затова че ТКЗС-тата са били разбити – сте прав.
– Майка ми беше учителка, но също копаеше, когато имаше нужда да си подпомогне бюджета.
– Господин премиер, хайде да не говорим в личното ви качество и да не се връщаме назад в…
– Да, в личното ми качество, защото вие 200%… Те и 2 000 да порасне цената на картофите, мен специално, моето семейство е стотици, хиляди семейства това не ги касае.
– Не, касае ги. Хлябът също ги касае, повече от магистралите.
– Така ли?
– Да, убедена съм. Сега, да.
– Магистралите довеждат хляб, след това.
– Но след това.
– По селските пътища, хляб няма.
– Господин премиер…
– 22 години вие видяхте, че без магистрали, без инфраструктура, без европейска инфраструктура, хляб няма. Нали го видяхте? И понеже ме питате за хляба…
– Ако искате да спорим, аз ще ви кажа, че например, за последните две правителства…
– Последните две седмици със 70 лева на тон е паднала цената на пшеницата, така че…
– Искате ли да се изслушваме?
– И днес следобед съм правил съвещание с министър Дянков, министър Найденов и съм дал указания, включително и КЗК да се търси, защо тези производители, които още с обявяването на вдигането на борсовата цена на зърното, вдигнаха цената на хляба, сега когато със 70 лева на тон падна цената на пшеницата, не го връщат? И понеже държавата няма такъв регулаторен механизъм, както на времето Държавната планова комисия, ще направим всичко възможно да ги попитаме и да ги накараме да намалят цената на хляба, защото те нямат основание сега да я държат на това ниво.
– Добре, чудесно. И цената на бензина падна, с малко, но падна.
– След срещата при мен, падна със шест стотинки, мисля че.
– Пет стотинки.
….

Строим АЕЦ „Белене“; Като не даваш пари какво те интересува каква е цената?

– АЕЦ „Белене”?
– АЕЦ „Белене”, какво точно?
– При положение, че целия свят се е приковал в момента в това, което се случва в Япония… Просто кажете – или правим още един реактор, онзи реактор, го слагаме на готовата площадка в „Козлодуй”, или плащаме на руснаците 6.3 милирарда.
– Много е лошо, когато всеки се изказва по тема, в която не е компетентен.
– Мен ли имате предвид?
– Вас. Това да не е едно бидонче – да го вземеш и да го занесеш на площадката на АЕЦ-„Козлодуй”. Знаете ли колко години работа има, за да се преправи тази площадка и да се насади нов реактор там?
– Ами, тогава дайте на руснаците 6.3 милирарда.
– Така, но да се върна към популизма, дето лъжат хората, че ще им вдигнат доходите.
– С това приключихме, говорехме за АЕЦ-„Белене”.
– Доходите могат да се вдигнат само, ако работим повече, влагаме максимално усилия, здрава фискална дисциплина, за да привлече инвеститори и съответно да привлечем и още еврофондове. Това е начинът да се вдигнат парите.
– Хората биха работили с удоволствие, ако не беше безработицата над 10% и то по официална статистика.
– Аз мисля, че има много хора, които работят и получават добри заплати.
– Да, така е, но не много.
– Така че, знам колко е неприятно да го чуят, но всеки един от нас трябва да си зададе въпроса – защо е изпаднал в състоянието на безработен, дали е бил толкова ценен кадър, че никой да не го иска да работи.
– Е, какво искате да кажете? Чакайте, навсякъде по света хиляди и специалисти в резултат на кризата загубиха работата си. Искате да кажете, че всички онези хора …
– Но тръгват на преквалификация, тръгват да се ограмотяват, тръгват да сменят професията и търсят да се реализират.

– Не, да не казвате, че всички, които са на улицата са некомпетентни, неграмотни, не ги обиждайте.
– Аз знам и съдете по себе си, когато един човек работи много и е добър специалист, и е квалифициран, дори да му фалира фирмата, веднага му предлагат работа на друго място, веднага, включително и в журналистиката е така.
– Да се върнем на темата, с която аз не съм компетентна, за бидона, кажете за АЕЦ „Белене”, защото и финансовият министър, и вие сте били категорични, че ние искаме 5 млрд., а руснаците казват, че ако искаме повече сигурност, ще трябва да платим повече от 6,3 млрд., а Европа в момента, въобще целият свят преразглеждат ядрената политика.
– Ами да си спрем и 5-ти и 6-ти реактор и токът не да скача с 2-3%, което всички казват, че дори и това е непосилно, а да скочи с няколко пъти. Що не спрем пети и шести тогава?
– Аз чух икономическият ви министър да казва, че в следващите 3 месеца тази тема няма да се дискутира, вие какво казвате?
– Тази седмица икономическият министър направи няколко много необосновани изявления, така че не бих го коментирал. Аз съм му казал какво имам предвид.
– Кои са те?
– Когато казваш примерно, че една компания се управлява не достатъчно публично и не компетентно, а имаш представител зам.-министър в борда на директорите, трябва да си зададеш въпроса, а какво си правил 2 години ти.
– Говорите за „Лукойл”?
– Говоря за „Лукойл”. Така че първо ще си дадеш самооценка какво си правил 2 години ти и тогава ще даваш оценка на други. Но да се върнем за „Белене”.
– Другата грешка на министъра е за „Белене” ли?
– Що се касае до „Белене”. В това предаване, точно там на другия стол бях при Росен Петров, когато публично отправих за кой ли път, пореден към г-н Първанов да каже какво са се договорили като цена за АЕЦ „Белене”. И ще ви кажа защо спорим за цената в момента.
– Записаното е 3,9 млрд.
– Да, но те когато са го записвали много ясно всичко са знаели в този пиано бар, че ще стане 6-7. И аз единственото, което им казах, за да ме освободят политически от ангажимента и да не ме атакуват политически след това, защото те са достатъчно нагли, е да кажат за колко пари са се договорили. И ако кажат 5-3-4 и веднага да направят видео мост с руската страна, за да кажат дали за това са се договорили. Защото те вече по споразумение 5 са платили преди да дойдем ние по най-високия инфлационен индекс. Те реално, ако сега отидем от 1 април …
– Вие ми казвате, че строим „Белене”.
– Да, разбира се.
– Да, разбира се?
– Да, ще строим „Белене”. Как няма да го строим?
– Ще строим „Белене”?
– Да.
– А независимо, че руснаците не са склонни да паднат под 6,3, строим „Белене”?
– За това ние сме им направили предложения как, без ние да даваме пари, ако ни дадат финансова схема, за това надявам се тези дни с „Ей-Чи-Би-Сибанк”, която е банката, избрана за консултант по този проект, да ни даде финансова схема, по която да изпълним, да не даваме нито държавна гаранция, нито пари от бюджета.
– Но вие нямате европейски инвеститор.
– А да се привлекат инвеститори.
– Но нямате такъв.
– Нека не бързаме.
– И европейският енергиен комисар ви каза, че нямате инвеститор и само руснаците са онези, които искат да влагат пари в централата.
– Засега не е така.
– Сега е така.
– Не.
– Как е?
– Ще почакате още малко и ще видите.
– Кои са тези двама европейски инвеститори, за които вие говорите?
– Те бяха в София, обявили са се.
– Това са онези с 2,5% ли?
– Колко им дадем. Ние две условия поставяме – 51% държавно и да не даваме пари. Оттук нататък една от най-голямата банка с най-добрите експерти в света, ако разбира се подпишем с нея, която в момента 8 централи, до колкото знам, ядрени консултира по финансово-икономическата обосновка, ще ни направи схемата, защото нито аз, нито Първанов, нито Станишев, нито вие можете да говорите за енергетика, особено ядрена, защото хората са учили много, много години за това.
– Строим „Белене”, добре.
– Но аз ви предлагам да не се приказва повече действително по тази тема, защото пак АЕЦ „Козлодуй” пети и шести реактор са проверявани 24 пъти, а всичките 60 ядрени реактори на Франция – 5 пъти. Извинявайте, сега дали ще има авария, не дай си Боже, в някоя държава, 1000 реактора работят в света. Значи ние само да затворим нашите, да фалираме нашата икономика, за да угодим на кой?
– Не, г-н премиер, преди месец ви чувах да казвате, че за 6,3 вие не сте склонен да строите „Белене”, а сега ми казахте – да.
– Толкова съжалявам, че не слушате и не вниквате. Пак ще повторя.
– Че няма да даваме ние пари?
– А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената и имаш 51%.
– А ако имаме държавни гаранции?
– Аз съжалявам, че не слушате.
– Не, аз ви чух, че ще се борите.
– Две условия сме поставили. До този момент не строим.
– Кой европейски инвеститор в тази ситуация ще дойде да ви дава тези пари, при тези условия, които поставяте при това, което се случи в Япония, вие ми говорите за мечти.
– Знаете ли колко реактора има Япония? Ще ги спрат ли сега?
– Не, няма да ги спрат, въпросът е, че новите мощности …
– А да си спрем ние нашите. Япония след катастрофата не ги спря.
– Не. Само Русия и Турция ви казаха, че ще строят. Видяхте ли Меркел какво направи?
– А Чехия, а Румъния. Какво направи Меркел? Каза, че 7 от всичките си 70 реактора ще ги провери.
– Не.
– Какво каза?
– Спираме удължаването на живота на онези реактори, за които Германия беше преразгледала предишния мораториум. Това е сериозно решение.
– Така. Икономиката на Германия, ако може да понесе това натоварване, българската икономика не може. Така че, мисля ясно разбрахте.
– Да, разбрах ви.
– ”Белене” се строи при две условия – 51% държавно участие, мажоритарно наше и да не даваме пари.
– И зависим от руснаците. Така ще се окаже.
– С кое зависими?
– Защото ще видите, че те ще дадат парите на финала.
– Когато не даваш ти пари 100%, финансовият риск в кой е?
– Влиянието също е важно.
– Кое влияние?
– Икономическото, политическото. Вие ли ще ми кажете, че не е важно, че интересите икономически, баланса на световните сили …
– Можете ли да спрете.
– Спирам.
– Пети и шести реактор на Козлодуй какви са?
– Какви са?
– Руски. Имат ли влияние? Нямат. Харчим си тока, най-евтин в Европа и ние е хубаво и продаваме, и печелим пари.
– Сега ще трябва да започнем да си говорим за политическо влияние.
– Никакво политическо влияние. Имаш ли пари, държавата генерира ли печалба, няма влияние друго.

По Агенция Фокус

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.