В София след Чернобил беше по-лошо от сега в Токио; Призракът на АЕЦ “Белене”

АЕЦ „Фукушима“. Снимка: ЕПА/БТА

Две симптоматични неща се случиха в последните два дни. Руски медии започнаха да хиперболизират аварията в АЕЦ в Япония като по-голяма от тази в Чернобил. Традиционните поддръжници на Русия и руската техника у нас се въодушевиха и започнаха да развиват тази теза по интернет форумите.

Второто е внезапно избухналото агресивно намерение на премиера Борисов да построи АЕЦ “Белене”.
В момента целият свят е настръхнал от ядрената авария. Германия спря 7 реактора, в Европа започват проверки и преразглеждане на ядрени програми и на нормативите за АЕЦ – да станат еднакви за ЕС. Еврокомисарят по енергетиката поиска да се преразгледа проекта “Белене”, а зелените в европарламента – да се спре въобще.
И в този момент българският премиер по безпрецедентен начин твърдо обяви, че АЕЦ “Белене” ще се строи. Независимо от всичко.
Инвеститорът RWE се изтегли, европейски банки не дават пари за “Белене”, има неясноти за сигурността, спорен е въпросът за сеизмологичната експертиза и т. н.
Борисов както никога досега от началото на мандата си се обяви твърдо за АЕЦ “Белене”. Вчера в предаването “Нека говорят” на бТВ арогантно заяви: “Като не даваш пари, какво те интересува каква е цената?” А напоследък дълго обясняваше, че цената 6,3 милиарда евро е неизгодна. Каква ще е тази финансова схема България да не дава пари, и да има 51% от централата? Близо е до ума – задължение държавата да изкупува тока 20 години на определени цени (заробване), задължение държавата да построи електропроводи за няколкостотин милиона и ядрено хранилище за 1 милиард и т. н. екстри.

Забрави ли българинът Чернобил? Не се ли уплаши от сегашната авария, та не оспорва строителството на АЕЦ “Белене”?

Аварията в Япония засега е оценена от експертите като 5-а степен, тоест застрашена е територия извън централата. Някои ядрени регулатори, например на Франция, я определиха дори като 6-а степен. Катастрофата в Чернобил беше последната 7-а степен. Не е въпросът в степента. Важното е, че до неотдавна ядрените експерти по света говореха, че подобни аварии с ядрени реактори са с вероятност веднъж на 10 000 години. А има вече 3 такива аварии с тежка степен над 5 за около 30 години.

Какво следва оттук нататък? Ще продължават ли да наричат противниците на АЕЦ левичари, екстремисти и т. н.?

Редно е да се припомни какво причини радиацията от Чернобил, където град и села призраци стоят необитавани вече 25 години (виж повече тук и тук). След катастрофата от заразената територия са изселени 230 000 души. Около 155 000 кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които 52 000 кв. км с високи нива на силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, които имат период на полуразпад съответно 30 и 28 години. Преките жертви след взрива са 31, облъчените с високи дози са над 600 000. Не е ясен броя на загиналите от радиация, които се определят на няколко хиляди души, защото жертвите са разпределени във времето. Но това са доказано засегнати от радиацията. А недоказано? Колко са умрели от рак, за който не може да се докаже, че е причинен от Чернобил?

Филм на „Грийнпийс“ за Чернобил

И как е в България?
След Чернобил години наред експертите се бяха разделили на две – за едните българинът е слабо засегнат, получил е радиация колкото един ренгенов преглед, а за другите вредата е голяма. В общи линии и двете страни са прави, но… Въпросът е кой какво е погълнал, а не колко и къде е бил изложен на радиационен фон.

В това отношение никой не е изследвал достатъчно и не е правил проучвания.
В почивните дни след Чернобилската авария българските власти не съобщиха за опасността поне седмица. СССР призна на втория ден, че има авария в Чернобил, след като шведски станции засякоха опасно увеличена радиация. Но първоначално руснаците премълчаха каква катастрофа е. Това обаче стана ясно и след първоначалния взрив на 26 април, ядреният реактор в Чернобил изригна повторно на 9 май и горя почти месец. Радиацията от него се разнасяше от атмосферата навсякъде, неравномерно. От 26 засегнати страни България е на 10-о място по степен на поражения. Но и на нашата територия пораженията са  неравномерни. Радиационният фон в София например се е повишил около 300 пъти спрямо естествения и е спаднал до естествения чак в края на юли. Но това пак не е най-опасното – външното въздействие е нищо в сравнение с храните.
За българина имаше две опасности – първата е с майските марули, когато пролетните дъждове свлякоха радиацията от Чернобил върху тях и хората ги изядоха, без някой да ги предупреди колко е сериозно, точно в първите дни след аварията. Същият проблем беше с млякото в следващите 2 месеца. Втората опасност дойде по-късно – през зимата. Тогава кравите ядяха радиоактивния фураж и стойностите в мляко, сирене, кашкавал скочиха рязко, без това да бъде открито навреме, а дори след това нямаше адекватни предупреждения за населението.

Години след аварията в Чернобил изследвания у нас показаха, че радиоактивен цезий 137 се намира в почвата. Това е само един от радиоактивните изотопи на различни елементи, замърсили страната. Някои, като радиоактивния йод 131, имат период на полуразпад 8 дни и за месец от него не остава следа, но в началото е много опасен, защото се натрупва в щитовидната жлеза. Силно радиоактивен. Но има елементи, които се разпадат за десетки и хиляди години…
Периодът на полуразпад на цезий 137 (който се смята за един от най-опасните, заедно със стронций 90) е „само“ 30 години. Но въпросът е не дали лежи в почвата, а дали не е вътре в тялото ти. В началото на 90-те у нас той все още се среща в почвата и се измерва като няколко бекерела на килограм пръст, но във високите планини като Рила – 100-150 бекерела на килограм. Като външно въздействие за човека не е страшно, но това всичко се е стекло с водите и е потънало в почвите. Никой не знае какво яде и откъде, и как в зеленчука му са проникнали цезий и стронций. Особено в първите месеци след Чернобил, когато в почвата има още над 20 радиоактивни изотопа на различни елементи. Много от тях се натрупват в организма и облъчват клетките отвътре в продължение на десетилетия.
Сега в Япония спряха храните от райна на Фукушима, защото засекли в млякото и спанака наличие на йод 131 и цезий 137 над нормите. Засечена е радиация и във водата, не над нормите, но само заради риска да не се повиши преди да бъде засечена, забраниха употребата на вода от чешмата. А у нас след Чернобил беше съвсем различно…

(Следва)

Чети утре:
– Как за нуждите на правителството и висшата номенклатура през 1986 г. доставяха чисти храни;
– Какво мляко и каква вода изпиха софиянц
и

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.