Култура на тричането

Румен Белчев

Завистливата Европа отново опита да посегне на културното ни наследство – този път вдигна вой срещу хубавия български обичай да се въртят кучета на въже, та като цопнат в реката, да е на берекет. За кучетата вдига вой, а за хората не й пука – така ли?

Щото в Европа не четат „24 ЧАСА“, откъдето може да се научи, че „Във Варненско тричат и хора“. Часовите репортери са изровили във Варненско майстор, както пишат черно на бяло, „на бесенето на хора на въже с лечебна цел“. Слава Богу, хората не се закачват за врата, а за краката – очевидно така е по-лечебно.

За да се натрие носът на европейците, се заравяме и в старата ни история – обичаят водел началото си още от прабългарите – „Те са смятали, че връзването с главата надолу води до директно влизане в селенията на Бога“…

Седмица преди японското земетресение да размести земната ос, „НОВИНАР“ ни стряска с друг роден принос  в световното устройство – „Астролозите в потрес – държавата ни разместила движението на планетите“. Във всекидневната преса не е честа практиката да се пише с кротка ирония за екстрасенсите и виждащите в бъдещето, затова читателят като едното нищо би приел за чиста монета насмешливия коментар на недоуменията на астролога Гал Сансон защо страната ни е бедна, след като според хороскопа є би трябвало да бъде богата.

Малка препоръка – тъй като средният читател е  докаран от езотеричните писания до пълно видиотяване, над такива текстове би трябвало да има указателна табелка „Това е смешно“, та да не стават такива грешки.

В паузата между четиридневния национален празник и Деня на жената първите ни държавни мъже също решиха да докажат, че и ний сме дали нещо на света. Президентът Първанов отиде на опера във Виена, за да се запознае (според „НОВИНАР“) „с единствената жена първа цигулка във виенската филхармония“ – българката Албена Данаилова (слава Богу, поне името й е с главни букви – филхармонията кучета я яли), а премиерът Борисов отиде на театър…

Както гордо отбелязва културният ни министър, цитиран в „СТАНДАРТ“, „Няма друг премиер, ходил 7 пъти на театър“. За почти две години – това прави три пъти годишно – хич не е малко, наистина! И не само това – на връх Осми март премиерът отиде… Не, не на кино, не си мислете такива работи – отиде на гости в редакция!

Според гордата информация на „ТРУД“ „Премиерът Бойко Борисов дойде на гости в „ТРУД“, за да поздрави главната редакторка…“ Другият всекидневник на групировката, „24 ЧАСА“ е по-скромен – според него г-н Борисов бил дошъл в тяхната редакция “да поздрави дамите за 8 март”. Кой знае защо обаче и на двете места бил посрещнат от собственика и на двата вестника г-н Любомир Павлов

Очевидно отчаян от нежеланието на премиера да поздрави и неговия колектив, „МОНИТОР“ набива в дълбоките дебри на световната култура – „Салвадор Дали на гости на Ленин“. От репортажчето, кротичко преписано от руската „КОМСОМОЛСКАЯ ПРАВДА“, става ясно, че „Възпаленият мозък на художника често ядосвал вожда на революцията, но според запознати истински гняв у Владимир Илич предизвикало платното на сюрреалиста „Частична халюцинация. Шест появявания на Ленин на рояла“.

И друг път сме го казвали – момчета и момичета, преди да намониторите нещо, питайте поне чичо Гугъл – той знае всичко. Въпросната картина е рисувана седем години след смъртта на Ленин – би трябвало да му я носят тайно в мавзолея, та да я види, че после да се ядоса!

Силата на българския вестникарин е в политическата култура. От времето на Данко Хаирсъзина, та до днес – най обича, га напопържа някого. В случая на „МОНИТОР“ – анонимно, което още повече трогва и очарова. В стремежа си да заклейми едновременно октопода Алексей и вярното му пипало Яне, газетата се издига до висини, достойни за изучаване в училище: „Има един бар, на който специално е написано нещо за такива като Яне…“ Така започва материалчето, за да завърши след около две машинописни странички с уточнението, че на бара пишело „Входът е отзад“.

Ако човек иска да обори политически опонент, сигурно има и по-интелигентни начини. Ако иска да го нарече с дума, която минава за не особено прилична, може да я напише на стената на кенефа. Но комбинацията две в едно е по силите само на българската журналистика!

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.