Леле, колко глупости от екрана на изборите

Няма по-умилително нещо от тв-водещи и репортерки, които задават въпроси в изборната нощ.
Леле, ДПС имало най-много проценти. Леле, ГЕРБ изпреварил БСП. Леле, тройната коалиция пада. Формулата 3:5:8 вече не отговаря на истината.
Най-сериозно валяха въпроси ще се размести ли коалицията, ще има ли промени в правителството, щом ГЕРБ бил излязъл напред и т. н.
Значи – правят се избори за европарламент, и понеже резултатът е най-добър за Бойкоборисовата партия, веднага го правим министър-председател. Край.
Такава кръчмарска идея се прокрадва от екрана на национални телевизии. Инфантилно. Като че ли няма конституция, 4-годишен мандат на парламента и т. н. Като че ли говорещите глави от екрана въобще не са запознати с тия работи. Което изглежда си е точно така.
Това че някой опозиционен политик може да се изцепи – “Край на тройната коалиция!” – е нормално. У нас кресливи политици колкото щеш. Но кресливи са и журналистите, които би трябвало да са обективен модератор в политиката.
Това, че Бойко Борисов по три пъти на ден казва как тройната коалиция трябва да си ходи е нормално за мускулест политик като него. Но журналисти да развиват идеята за предсрочни избори и криза в управлението е бълнуване. Къде е тая криза? Най-много Овчаров да изгори като бушон. Колкото и да не се харесва тройната коалиция, никога през последните 17 години България не е била така спокойна и не е имало по-голяма политическа стабилност. Кресльовците от дясната опозиция имат жалки резултати. Само НДСВ от десните се класира. Кресльовците от “Атака” достигнаха тавана си, при тази ниска избирателна активност. Бойко Борисов се изказваше на ура против ДПС, против БСП и НДСВ, но не събра толкова гласове, колкото има тройната коалиция. При такъв резултат на следващите парламентарни избори коалицията ще продължи да си върви, а Бойко Борисов ще продължи да си лае.
В тази ситуация от медиите се леят глупости за “промяна на статуквото”, “политически сътресения” и т. н. Нищо няма да се промени. Само шум. Избори ще има, като изтече мандатът на сегашния парламент.
Всъщност българските медии отдавна не са обективни и не информират, а дезинформират. Зад една зле скроена маска на независими, се занимават с черен или бял Пи Ар в полза на политическата сила, която плаща най-много. Кандидати да плащат с куфарче под масата има предостатъчно – куп политици, кметове, общинари се накрадоха, надиплиха комисиони, фирми, поръчки. И сега плащат, за да поддържат някакво медийно присъствие или да чернят някого.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.