Валентин Златев се държи като губернатор на България, а Борисов му прислужва

Шефът на “Лукойл” България направи нещо безпрецедентно – написа подигравателно писмо до министъра на енегретиката Трайков, в което го пита може ли да смята и и нтересува ли се от икономика.

Поводът са въпросите на министъра за цените на горивата и за наглите оплаквания на “Лукойл”, че имали големи разходи и работели на загуба. На което основателно Трайков каза – щом е толкова неизгоден този бизнес, държавата с удоволствие ще си вземе обратно рафинерията.

Също толкова безпрецедентно премиерът Борисов, вместо да защити министъра си, защити “Лукойл” и Златев. Наруга Трайков и взе да се вайка, че ако “Лукойл” спре за ремонт 2 месеца, как държавата ще изгуби 1 милиард от данъци (все едно никой друг няма да продава горива през това време, освен тях).

Това всичко става в момент, когато петролният монополист вдига цените и шофьорите излизат на бунтове. И премиерът ги подграва с въпроса – срещу какво протестират – срещу Кадафи ли? А въпросът е какво толкова се оправдават за цените у нас с кризата в Либия, като тук идва руски петрол? Министър Трайков е поискал официално от „Лукойл“ обосновка за цените им. И основателно пита – като акцизът за дизела у нас е най-нисък в Европа, защо той е по-скъп от бензина, също и от дизела в няколко други страни от ЕС?

Оказва се, че Златев е нещо като губернатор на България. Той хока министри, премиерът на България веднага се скарва на провинилия се министър, и се омилква около Златев, моли го да не вдига цените… Той пък е консултант за АЕЦ “Белене” и сигурно натиска Борисов за нея, защото премиерът се хвърля като лъв напоследък да я строи, баш в най-неудобния момент… Иначе двамата били приятели от 20 години, откак Борисовата фирма “Ипон” е поела охраната на рафинерията.

Тази арогантност в писмото на Златев е стил и на цялото управлението на Борисов. Писмото на Златев със сигурност е писано от Диана Дамянова и нейната пиар агенция, която обслужва и “Лукойл”, и ГЕРБ. Тази арогантност може да се види например и в писмата на министър Вежди Рашидов, чийто шеф на кабинета е шефката на агенцията на Дамянова. Може да се види и в различни акции на това правителство.

Сега остава да видим дали губернаторът Златев ще пожелае главата на министър Трайков и дали подопечният му премиер Борисов ще изпълни желанието.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.