Опитомяването на държавата чудовище

Как да бъде свита държавата? Това ще стане големият политически въпрос на нашето време. „Ако нещо не може да се движи вечно, то ще спре“, отбеляза язвително преди време Хърб Стийн. Афоризмът на американския икономист се оказва на място в последно време – също толкова приложим за режима на Хосни Мубарак в Египет, колкото и за повишаващите се цени на недвижимите имоти в Съединените щати. Валиден ли е той и за разрастването на държавата?

Правителството се явява в много форми и размери. В някои части на света държавата е прекалено малка. В Гватемала, където събираните данъци са една десета от брутния вътрешен продукт (БВП), частните охранители са пет пъти повече от полицаите и военните взети заедно. По-голямата част от света обаче има точно обратния проблем. Държавата от един век непрестанно слага ръка върху все по-голям дял от икономиката в богатия свят, като едновременно с това се увеличават и регулаторните й функции.

Силите, които стоят зад разрастването на държавата, са могъщи, но също толкова силни са и причините, поради които е необходимо то да бъде спряно. Като либерално списание, „Икономист“ отдавна дава израз на своите предпочитания за една по-малка държава; сега има обаче прагматични основания политиците от всички видове да направят държавата по-продуктивна. Със застаряващо население, за което е необходимо да полагат грижи, много правителства в богатия свят вървят към фалит, освен ако не повишат данъците до равнища, които ще съсипят съответните икономики. А нововъзникващите пазарни икономики наблюдават, силно желаейки да удовлетворят исканията на своите все по-богати граждани, но и да избегнат грешките на Запада.

Гледайте, звярът си променя формата

Отношението към голямото правителство се люшка между двете крайности – от либералната атака срещу „държавата покровител“ през 19-и век през постигането на социалдемократическия консенсус след Втората световна война до тачъристката приватизация през 80-те години на 20-и век. Има някои признаци, че предстои ново преосмисляне на въпроса: забележете бюджетните съкращения в еврозоната, битката между губернатора на Уисконсин и синдикатите от държавния сектор и риториката на британския премиер Дейвид Камерън за „Голямото общество“. Дори има вероятност делът на държавата в БВП да намалее в краткосрочен план, тъй като възстановяването увеличава цялата икономика. Много от опитите за реформа обаче са плахи. Погледнете лъжливите бюджети, „произведени“ във Вашингтон от президента Барак Обама и републиканците, и тяхното нежелание да посегнат на социалните привилегии. Ако не бъде направено нищо друго, освен орязванията в някои министерства, то държавата чудовище отново ще се задвижи.

Защо? Защото въпреки цялата риторика на Чаеното парти, голямото правителство не е просто грешка на егоистичните бюрократи и левите политици. Консервативните избиратели, макар че не обичат данъците, продължават да искат държавата да прави повече. Така както левицата построи болници, обяви безбройни програми за подпомагане на бедните и разглези учителските профсъюзи, десницата построи затвори, обяви война на наркотиците и тероризма и разглези генералите, фермерите и полицаите. Има освен това две структурни причини за голямото правителство. Първо, производителността в държавния сектор, по-специално в сфери като образованието и здравеопазването, изостава от тази в частния сектор. И второ, има огромно увеличаване на „социалните трансфери“, особено на помощите за средната класа и възрастните хора.

За да „отслабнат“, правителствата трябва да направят две неща: да се научат как да правят повече с по-малко, което означава да модернизират държавата, както и да намалят онова, което предлагат, между другото и социалните плащания. И двете неща са неизбежни, но първото предлага най-добрата възможност за незабавни подобрения.

По-голямата част от опитите за държавно преустройство до този момент завършват зле. Пропуските на сегашната система обаче стават още по-очевидни, особено като се имат предвид разликите в резултатността, от които човек може да ахне. Защо трябва един здравен район във Великобритания да има осем пъти повече „непланувани приемания (в болница)“ (от скъпите) от съседния, с който толкова си приличат? Защо американците трябва да плащат два пъти повече за здравеопазване от шведите и въпреки това да умират по-млади? Всяка нова международна класация на образователните системи разкрива все по-ясно, че американските училища и университетите в континентална Европа не изпитват недостиг на пари, както твърдят синдикатите, а имат нужда да наемат по-добри преподаватели, както и да уволнят некадърните.

Подобряването на качеството на безполезните части от държавния сектор до близко до средното равнище само по себе си ще спести цяло състояние и ще подобри услугите драматично. Има освен това общи теми, които изникват отново и отново: да се плаща добре на ефективните държавни служители; работата на държавните служители да стане прозрачна; да се опрости данъчната система; и да се насочат усилията към схема, в която има малко ядро предоставяни от държавата граждански услуги с голям брой конкуриращи се изпълнители на услуги.

Реформирането на държавния сектор е мъчна работа. Ако то бъде проведено успешно, държавата ще може да предлага същите услуги и помощи срещу по-малко пари. Необходимо е обаче политиците да се заемат и с въпроса дали трябва държавата да харчи толкова много пари за толкова много хора. Тук политиката е от много по-голямо значение, защото избирателите са настроени повече да защитават своите облаги и защото трябва да бъдат взети откровено идеологически решения. Това списание например би орязало промишлените субсидии и данъчните отстъпки (вторите са 1 трилион долара годишно само в Съединените щати); то освен това би увеличило пенсионната възраст много по-бързо, отколкото го правят сега повечето западни правителства, като при това я фиксира към средната продължителност на живота.

Най-трудният от всички въпроси ще е за привилегиите, които сега са в изобилие за средната класа и възрастните хора. Помощи, които първоначално са били замислени за бедните, са се превърнали в своеобразни подкупи за средната класа; други отиват при възрастните хора за по-дълъг период, отколкото някой е очаквал. Същността на социалните държави в Европа, която се характеризира от принципа „изяж всичко каквото можеш от бюфета“, не само води до свръхпотребление; тя означава също така, че дори онези, които си живеят добре на гърба на държавата, имат малка представа колко висока е цялата сметка. Ще повторим, колкото по-прозрачна и модерна е държавата, толкова по-лесно ще е да се говори за обвързване на сега общите помощи с равнището на доходите.

Един хубав ден

В идеалния случай следващият цикъл избори в западните страни, по-специално президентските в Съединените щати, ще се съсредоточат именно върху това. Свиването на държавата не е лесно. Помислете обаче за алтернативата: още по-дебела държава, още по-малка свобода и още по-високи данъци. През 90-те години на 20-и век бе спечелено много от представата, че капитализмът е с толкова развързани ръце, че държавите са длъжни да „отслабнат“, за да се конкурират за благоразположението на корпорациите. В действителност компаниите се оказаха по-лоялни, отколкото се очакваше, и държавата се отдаде на последното развързване на кесията. Талантът и капиталът обаче стават по-мобилни; и демографският натиск на това застаряващо население нараства. Още по-голямата държава не може да се движи вечно. Тя ще спре.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.