Медведев срещу Путин за Либия – май наистина

Путин и Медведев на работна закуска в гр. Горки на 1 октомври 2010 г. Снимка: сайт на президента на РФ

Президентът Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин размениха остри изявления във връзка с Либия. Министър-председателят нарече резолюцията на ООН непълноценна и осъди поведението на Запада. В отговор президентът прикани към предпазливост в думите и подчерта, че макар да не е идеална, резолюцията отразява позицията на руското ръководство, обобщава „Комерсант“.

Кремъл припомни, че определянето на външнополитическия курс е президентски прерогатив. Експерти посочват, че това е най-резкият диалог между участниците в управляващия тандем, откакто бе създаден през 2008 г. Резолюцията на Съвета за сигурност за Либия напомня средновековните призиви за кръстоносни походи, заяви в понеделник Путин, и с това фактически повтори думите на Кадафи, че срещу Либия бил обявен „кръстоносен поход“, отбелязва „Комерсант“.

Медведев реагира незабавно – определи израза „кръстоносен поход“ като недопустим, пише вестникът и цитира президента: „Не смятам тази резолюция за неправилна; тази резолюция отразява като цяло и нашето разбиране за ставащото в Либия, но не по всички моменти“. В същото време Медведев разкритикува „абсолютно безобразното поведение на либийското ръководство и престъпленията, извършени срещу собствения му народ“. „Ако днес се опитаме да кажем, че не сме разбирали какво правим, няма да е вярно: направихме го съзнателно и такива бяха инструкциите ми към външното министерство“.

В тази връзка кремълски събеседник на „Комерсант“ изтъква, че Путин е изразил личното си мнение, а за външната политика отговаря президентът. Медведев и Путин не за пръв път застъпват различни мнения за външната и вътрешната политика. За пръв път обаче разногласията по толкова сериозен въпрос се открояват за часове, констатира всекидневникът. Двамата лидери са взели единодушно решението Русия да се въздържи при гласуването за Либия в ООН.

„После обаче е започнала игра главно на вътрешнополитическото поле“, заявява руски експерт пред изданието. „Сегашният президент на Русия трябва да тръгне към втори мандат като модернизатор, привърженик на алианса със Запада. Затова е необходимо Путин, независимо дали той го желае, да бъде представен като привърженик на всичко архаично и на конфронтацията със Запада“, обяснява експертът.

Изявленията на Путин не са случайни, позицията на Русия по либийския въпрос трябва да бъде коригирана, настоява служител от руското правителство пред в.“Ведомости“. Той споделя, че вероятно руският премиер ще се изкаже допълнително по въпроса. Утре (днес, ден преди годишнината от бомбардировките на НАТО над Югославия, Путин, който е на посещение в Сърбия – бел.ред.) ще дискутира със сръбския президент и обстановката в Либия, обяснява чиновникът, като посочва, че за Русия би било изгодно активно да съдейства на въстаниците в Либия.

Тъкмо те най-вероятно ще формират новото правителство и ще са благодарни на онези, които им помогнали, смята авторът на коментар във в.“Ведомости“. Ако пък Москва е стигнала до извода, че Кадафи ще се задържи на власт, би било логично да блокира резолюцията на ООН и да подкрепи Триполи, но подобна позиция изглежда морално неприемлива и на практика слабо обоснована, но поне щеше да е разбираема.

В конфликта между Муамар Кадафи и Запада Москва зае позицията на заинтересован наблюдател, пише „Комерсант“. Започвайки военна операция срещу Либия, САЩ успяха не само да си гарантират подкрепата на повечето си съюзници от НАТО, но и да издействат благожелателния неутралитет на Русия и Китай, коментира вестникът. По негови данни, в началото Москва дори не изключвала възможността да гласува за резолюцията на Съвета за сигурност, отворила пътя към военната операция, но в крайна сметка решила да се въздържи.

Нещо повече, денонощие преди началото на операцията бе пратен в оставка руският посланик в Либия Владимир Чамов, отбелязва всекидневникът, според който дипломатът „до последно бил на страната на Кадафи“. Този подход дава на Русия възможността едновременно да заздрави отношенията си със Запада и да запази своите активи в Либия след свалянето на диктатора, твърди „Комерсант“.

Според вестника, щом не е попречила Кадафи да бъде свален, Русия ще има право да разчита на благодарност от страна на бъдещите либийски власти. Москва не желае да изгуби многомилиардните договори, подписани с Триполи по време на полковника от „Рособоронекспорт“, „Газпром“ и руските държавни железници, отбелязва „Комерсант“.

„Честно аплодирам позицията на Русия“, заявява в коментар за същото издание Анатолий Адамишин, бивш зам.-външен министър на Съветския съюз, а после и на Руската федерация. „Позицията на Русия отговаря и на моментните, и на дългосрочните й интереси“, убеден е той. „Само да не стигнем сега до някакво лицемерие, изразявайки съжаление по повод ударите срещу Кадафи“, предупреждава руският дипломат. „Не дай Боже днес чрез критики към Запада да се представим като защитници на Кадафи. Защото в картината на нова Либия, колкото и нееднозначна да бъде тази картина, няма да има място за него“, пояснява Адамишин в коментара за „Комерсант“.

„Русия, също и Китай, Бразилия, Германия постъпиха правилно, като вдигнаха рамене: който иска да играе футбол на минно поле, нека да тича на воля. Не се каним обаче и да защитаваме Кадафи. Защото няма смисъл да си разваляме отношенията със Запада“, заявява руски политолог пред „Комсомолская правда“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.