И Йемен на ръба на хаоса

Ройтерс

Хората от племената, танцуващи в кръг с ножове, изглеждат свежо попълнение към антиправителствените митинги в Сана. За някои обаче те са сигнал за потенциала на протестите в Йемен да разцепят страната. В университета в Сана хиляди хора, които участват в протестите, лагеруват заедно всяка нощ. Те обаче не са единен фронт – активисти в дънки и тениски гледат подозрително хората от племената, настанени в отделни палатки, с белите им носии и цветни колани. „По света винаги някой яхва революциите, след като успеят, но тук племенните шейхове се опитват да откраднат революцията, още преди да е успяла“, коментира Тарек Саад, протестиращ студент в столицата Сана. Десетките хиляди демонстранти по улиците в Йемен, се борят, за да свалят властта, която смятат за корумпирана и неспособна да ги изведе от смазващата бедност.

Племенните шейхове, които търсят възможности от политическо покровителство до прокарване на електричество и пътища, са старателно ухажвани от политици със засилването на натиска върху президента Али Абдула Салех да се оттегли от поста след 32 години на власт. Шейховете са смятани за ключа към подсигуряването на подкрепата на племената, жизненоважна за управлението на Йемен, който е разположен на стратегическия проток Баб ел Мандеб, през който всеки ден преминават над три милиона барела петрол. Засега племената се стараят да поддържат мира, но борбата за тяхната подкрепа може да породи нови разделения и вражди, които да доведат до продължителен период на кръвопролития.

Правителството реагира с все повече насилие на протестите, в които загинаха близо сто души. Някои се опасяват от повторение на кризата в Либия, където бунтовниците се сражават срещу дългогодишния автократичен лидер Муамар Кадафи. В този случай обаче конфликтът може да настъпи в страна, чийто президент е ключов съюзник на САЩ срещу базирания в Йемен регионален клон на Ал Каида, която напада западни и саудитски цели. „Тук положението става опасно“, смята Теодор Карасик, анализатор в областта на сигурността в групата ИНТЕГМА в Дубай.

Йемен следва либийския модел. Лидерът може да не бъде свален и страната може да се окаже разкъсана между враждуващите фракции, смята той. В Йемен, разпокъсана и бедна страна на Арабския полуостров, граничеща с петролния гигант Саудитска Арабия, племената се радват на по-голяма преданост, отколкото политическите партии или която и да било институция. „Хората им са верни и са въоръжени до такава степен, че държавата не може да поддържа монопол над насилието“, коментира Грегъри Джонсън, специалист по Йемен в Принстънския университет. Племената са опората на държавата. Ако отделните племена тръгнат в различни посоки, Йемен няма да може да функционира“, допълва той.

Племената, които са най-въоръжените във втората в света страна по брой оръжия на глава от населението, често влизат в схватки за правата върху водоизточниците и заради семейни вражди, като засилват безпокойството от взривоопасната ситуация в страната с включването си в сблъсъка между Салех и демонстрантите. Особено безпокойство буди ескалиращото съперничество между Салех и основния му конкурент Хамид ал Ахмар. Ахмар е богат бизнесмен и племенен водач, амбициран да се изкачи по политическата стълба. Той застана зад демонстрантите, за да получи подкрепата им.

Ухажвайки племенните водачи със специални услуги, политиците могат да създадат порочен кръг от алчност и подаяния и да породят безбройни искания и недоволство, ако някои племена се почувстват пренебрегнати. Ахмар и Салех обиколиха страната, предлагайки на племената автомобили и пари в замяна на тяхната вярност. Някои местни медии твърдят, че подаръците са привлекли подкрепата на повече хора от племената, отколкото се е очаквало предварително. „Има стотици племена с различни интереси и за Салех, или Ахмар, ще бъде трудно да ги задоволят“, пише пожелал анонимност учен от блога „Йемен пийс проджект“. „Ако тези опити се провалят, очаквайте още сражения“, пише още той.

Няколко племенни лидери оттеглиха подкрепата си от Салех заради оплаквания, че не споделя властта с хората извън тясното му обкръжение. В същото време хиляди младежи от племената, често без одобрението на своите шейхове, се включват в протестите. Това младо поколение твърди, че не е по-различно от студентите и активистите, които се опитват да сложат край на управлението на Салех с мирни средства. Те също страдат от икономическите несгоди в Йемен и смятат, че лидерите им не споделят с тях благата, които получават от властта. „Тук съм от началото на демонстрациите и ще остана, докато режимът падне“, казва Ахсан ал Хамдани от племето хамдан. „Спряха да ми плащат заплатата преди четири години, а брат ми беше убит във войната в Саада (губернаторство в Северен Йемен). Загубихме всичко“.

Йемен редовно е разтърсван от бунтове на север и на юг. Племенните лидери обикновено изпращаха последователите си, за да помогнат на Салех да ги потуши. Но петролът и водата, с които Салех плащаше на поддръжниците си, пресъхват. Около 40 процента от 23-милионното население на Йемен живее с до два долара на ден, а една трета от хората гладуват хронично. „Племената са гладни“, пише анонимният автор в блога „Йемен пийс проджект“. „Те не са верни на някоя конкретна страна. Верността им зависи предимно от финансовата подкрепа, която получават. Племенните райони страдат от стремително задълбочаващата се икономическа криза, от недохранване и от почти пълно пренебрежение от страна на политическите кръгове“.

Общите затруднения не облекчават безпокойството на активистите и младежите, които превърнаха митингите в Йемен във всекидневни масови протести и се опасяват, че някой може да обсеби движението въпреки волята им. Хората от племената, които почиват и пеят песни в близките палатки обаче обещаха да пазят мира – поне засега. „Няма да прибягваме към насилие“, казва Хусейн Али от племето мадхадж. „Но ако правителството използва насилие, естествено ще трябва да се защитим“.

Генерал -майор Али Мохсен ал Ахмар бе един от тримата висши военни, които днес официално преминаха на страната на опозицията, призовавайки за край на управлението н властта на Салех – признак, че базата на властта му ерозира от всички страни – собственото му племе го призова да се оттегли, принуден бе да уволни кабинета, а да изпревари планирата му масва оставка, оставки подадоха представителят му в ООН и министърът на човешките права.

И тримата офицери, които дезертираха днес, са от собственото му племе хашид. Негов водач заяви, че племето, за да запази президентския пост за свой човек, застава зад Ал Ахмар като евентуа възможен заместник на салех. Ал Ахмар, най-старшият от тримата, е дългогодишен довереник на салех и командир на могъщата елитнатата Първа бронирана дивизия. Нейни части мяха разположени днес на големия площад в Сана, където лагеруват протестиращите срещу Салех. Другите двама са Мохамед Али Мохсен и Хамид ал Кусаби, и двамата с ранг бригаден генерал.

Посланиците на страната в Йордания и Сирия и заместник-председателят на парламента също обявиха днес, че подкрепят опозицията. Танкове и бронетранспортьори, на Републиканската гвардия, командвана от сина и предполагаем наследник на президента – Ахмед Салех, бяха разположени пред президентския дворец в южните покрайнини на Сана, явно като контрамярка срещу присъствието на Първа бронирана дивизия в другите райони в града. Тълпи заляха вчера градове в цялата страна, оплаквайки десетките демонстранти, убити в петък, когато снайпери на силите за сигурност на Салех откриха огън по тях от покривите в Сана.

Ал Ахмар е бил близък на Салех през повечето от 32-те години, през които президентът е на власт. Той е ветеран от граждансакта война от 1994 г., когато армията на Салех смаза опита на Южен Йемен да се отцепи. Ал Ахмар воюваше през последните години среку шиитските бунтовници в северната част на страната.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.