АЕЦ “Белене” била като БМВ, а онази в Япония – като стар “Запорожец”…

Пак лъжи за тока

Бойко Борисов се прегръща с Путин при посещението му в София. Снимка: Красимир Юскеселиев, в. „Дневник“

В сутрешния блок на бТВ един от най-големите ядрени авантюристи на България – Янко Янев – обясни, че бъдещата централа в Белене била от поколение, което не е 3-о, а дори “3 плюс”, и може да се сравни с БМВ, а онези централи, като във Фукушима, са стар “Запорожец” (за по-младите – това е временно произвеждан модел руска кола от комунизма, от най-скапаните образци на автомобилната промишленост).
То бива, бива, ама…
Като контрапункт на Янев, който е бил шеф на българския ядрен регулатор преди години, може да се припомни следното:
Ядрените експерти (далеч по-авторитетни от Янев) твърдяха допреди “Чернобил”, че подобни аварии с ядрени реактори можело да се случат с вероятност 1 на 10 000 години. А само за 32 години вече има 3 такива аварии:
–    от 5-а степен в САЩ, “Три майл Айлънд” 1979 г.;
–    от 7-а степен в Чернобил, 1986 г. (авария с нов 3-годишен реактор);
–    от 5-а степен във Фукушима, Япония, 2011 г.
В първия случай е технически неизправности, във втория – човешки грешки, в третия – природно бедствие с гигантски размери.
Ако трябва да сравним по терминологията на Янев, гръмнал е един “Шевролет”, една чисто нова “Лада” и една стара “Тойота” (за които се знае, че са най-здрави).

Какво следва още? В коя страна? Коя марка автомобил? Май че руска с български шофьор е най-опасната комбинация…

След аварията в Япония от българо-руското енергийно лоби се разтичаха като невестулки из лозе да обясняват по медиите колко е безопасно и важно да се построи АЕЦ “Белене”. Допреди аварията си кротуваха, защото проектът си вървеше, въпреки някои “ах” и “ох”. Бяха си опекли работата, който трябва си е взел своето и действа… Но след аварията самата Европейска комисия постави въпроса за АЕЦ “Белене” и рано или късно проектът ще бъде преразгледан. Затова всички, които се облажават от енергетиката с руско участие, изведнъж рипнаха и заприказваха, не можеш да им затвориш устата. Очевидно са развързали и кесиите още повече, защото се появиха навсякъде в медиите.

Янко Янев, бивш шеф на ядрения регулатор на България, известен като един от най-големите ядрени авантюристи. Снимка: e-vestnik

В сутрешния блок на бТВ беше организирано специално аутодафе за противниците на АЕЦ “Белене”. Като такъв противник кой знае защо беше поканен бившият премиер Костов, въпреки че има хора, които много по-аргументирано и убедително ще обяснят защо строежът на АЕЦ “Белене” е икономически необоснован и опасен. Като дадеш думата на Костов да говори против “Белене”, ти само дискредитираш идеята за ядрена безопасност. И след като Костов се изговори, в студиото се появиха трима ядрени лобисти да го опровергават, а четвърти – Янко Янев – се включи по телефона.

В общи линии вокалният квартет на защитниците на АЕЦ изпя пред зрителите следното: Токът ще поскъпне 2-3 пъти, ако не построим “Белене” (снижиха заплахите на премиера Борисов, че ще поскъпне 18 пъти); централата е безопасна, така че дори да гърмне, няма да излезе радиация навън. Специално внимание беше отделено да се обясни как Костов е продал част от “Марица Изток” на американци и сега държавата им плаща скъп ток, ерго – трябва да построим “Белене”, иначе щяло да стане страшно.

Всички тия заплахи да напомнят нещо? Не е ли стар филм? Когато Европейската камисия поиска България да спре старите блокове 1 и 2 на АЕЦ “Козлодуй” (чийто живот и без друго изтичаше в рамките на 1-2 години), тук същите ядрени лобисти плашеха хората, че токът ще поскъпне, дори ще има режим на тока и т. н. Нищо такова не стана. (Заслужава да се отбележи, че режим на тока имаше само през комунизма, когато работеха 6 ядрени блока в Козлодуй).

Дойде ред да се затварят следващите два стари блока – 3 и 4, чийто живот изтичаше също след няколко години. Този път реакцията беше неописуема. Какви ли не аргументи и заплахи. Били направени съвсем безопасни, модерни, като най-новите и т. н. Но Европейската комисия беше взела решение да закрие всички реактори първо поколение на контитента и не направи изключение за никого. Тукашните енергетици лъжеха, че като нашите блокове имало във Финландия и не знам си къде.
Но като ги спряха, пак нищо страшно не стана. Дори се оказа, че с двата блока 5 и 6 в следващите години АЕЦ “Козлодуй” произведе даже повече ток, отколкото преди. И какво излиза – България е харчила за персонал, за ядрено гориво, за подръжка на 4 блока на АЕЦ, а с 2 блока е произведен пак толкова ток. Някой трябва май да дава обяснение защо е бил целият този излишен разход. И защо, като се знаеше, че ЕК закрива всички ядрени реактори първо поколение, нашите шефове в енергетиката наляха към 500 млн. долара в тях да повишат безопасността им.

Ядреното лоби, дори след като спряха двата блока, се опита да ги пусне пак без разрешение на Европейската комисия. Основната идея беше да се дадат двата блока на американска компания, тя да си вземе лиценз и да ги ползва. Все едно България няма нищо общо… (и с презумпцията – те няма да ни разрешат, ама като ги пуснем, нищо не могат да ни направят). За целта организираха атака в медиите, специален “екшън план”, който стартира с тържествена национална кампания “Спасете Козлодуй” в НДК (виж тук. И ги има на снимка ядрените авантюристи).

Всички тези атракции приключиха и сега те са се вкопчили като кърлежи в бъдещата АЕЦ “Белене”. Там падат пари. От цената 6,3 милиарда (засега) може да се предположи, че в джоба си ще сложат поне 30% като печалба цял конгломерат от фирми, включително български. Някои вече са се напечелили от предпроектни проучвани, проектиране, консултантски и т. н.
Но – освен печалбата, има и комисиони под масата. Това е характерно за руско-българския бизнес. Поне 10% комисиони върху 6 млрд. евро (или 9 млрд., още не се знае). Наши политици, медии, лобисти, всякакви ще “усвоят” поне 600 млн. евро. Някои “взятки” са съвсем официално – консултантски договори, поръчки за приятелски фирми. Това обяснява активността за АЕЦ “Белене” точно в най-неподходящия момент, когато светът преразглежда ядрената сигурност.

С ядрената енергетика нещата в света сега са страшно усложнени. Експертите преизчисляват, че още стотици ядрени блокове като тези във Фукушима са изложени на риск и дори са по-нестабилни от авариралите в Япония. Светът е седнал на ядрени печки и не знае кога ще изпушат като японските. И колко ще му струва това.

В Украйна и досега дават между 5 и 7% от брутния си вътрешен продукт всяка година за ликвидиране на последиците от Чернобил (виж тук). Беларус е платила досега 16 милиарда долара за ликвидиране на последиците.
Е, толкова ли е евтин токът от АЕЦ, както тръбят премиерът Борисов и ядрените авантюристи?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.