Банков обир, екшън (Защо нашите ченгета не са като света), и Бойко долетя + фотогалерия

Българските ченгета хич не изглеждат като тези от репортажите на американските телевизии. Снимка: Булфото

Този коментар на e-vestnik се пише с продължения, оставихме го с отворен финал:

За пръв път у нас банков обир със заложници като в американските филми – в Сливен. Трима маскирани (3-ма – според „Булфото“, 2-ма – според агенция „Фокус“, 1 – според други източници) ударили клон на „Инвестбанк” (те пък коя банка намерили…) и държат заложници, един охранител е ранен. Щом не се знае колко са бандитите в първите няколко часа, означава едно – ченгетата не знаят или не казват. И в двата случая не е никак професионално.

И ченгетата окупирали банката като по американските филми. И тече екшън в реално време, телевизиите неуспешно се мъчат да хванат екшъна, но фоторепортер – кореспондентът на Булфото Данаил Христов – го хвана и снимките се появиха в интернет още докато ченгетата се суетят наклякали пред банката. И, разбира се, разгонват всички от 3 улици настрани и са заградили целия център на града, вместо само съседните улици. Да стане по-голямо шоу. И, разбира се, гонят и журналистите, но не пускат и хората да си се приберат по къщите, не до самата банка, ами далеч оттам.

Ченгетата приклякат около банков клон в центъра на Сливен, където маскирани държат заложници. Снимка: Булфото

Ченгетата приклякат около банков клон в центъра на Сливен, където маскирани държат заложници. Снимка: БулфотоЧенгета надничат зад ъгъла към банковия клон в Сливен, където бандити държат заложници. Снимка: БулфотоЧенге държи пистолет сякаш за пръв път го хваща. Снимка: Булфото Българските ченгета хич не изглеждат като тези от репортажите на американските телевизии. Снимка: Булфото

И какво се вижда от снимките? Че нашите ченгета хич не изглеждат като американските. Не, не като тези от филмите, които са направени съвсем да изглеждат мъжествено. Дет’ се вика – с Брус Уилис няма как да се мерят. Но те не изглеждат и като колегите си от телевизионните репортажи по света в такива ситуации. Някои държат пистолет, сякаш за пръв път го хващат. Един говори по джиесем, докато размахва пищовчето… Съвсем непрофесионално се озъртат, пулят се, очевидно неподготвени за такива акции. На някои им пречат шкембетата, задниците им набъбнали, очевидно не покриват тестове като американските си колеги.

И кой да ги подготви? Години наред при акции бандити убиват по някой полицай. Загива по някой най-вече от слаба подготовка. Върхът беше преди 15-ина години, когато в софийския квартал „Люлин” бяха тръгнали на обиск и един бандит уби с автомат трима на входа на блока. Тогава старо ченге каза – „тръгнали като на сватба, няма кой да ги обучи”.

Сегашната акция не се знае как ще завърши, ще дойде бригада от София, с едни по-обучени да гърмят, като нищо ще се разгърмят в малките часове на нощта. А дали ще оцелеят заложниците? В подобни случаи, когато бандити са стреляли по техен колега (раненият е сотаджия по непотвърдена информация), те стрелят на месо и убиват. Така убиха неколцина в досегашната си практика (случайно убитите невинни граждани не се броят тук, това е отделна тема).

Този коментар e-vestnik ще го дописва в движение, без да променя написаното досега, нека се види дали първите коментари са справедливи или не.

––––––

Затворената улица и банковият клон през нощта. Снимка: Агенция „Фокус“

Първо продължение: И Цветанов се изказа – от Лондон. Грешка след грешка

За това какво става в Сливен информира от екрана на БНТ по телефона от Великобритания вътрешният министър Цветанов, който бил на посещение там. Ашколсун на МВР, щом само министърът казва важните работи, съобщава, че се водят преговори с грабителя. „Нападателят се държи агресивно, може би е наркоман и е използвал служител на банката за посредник“, казва по телефона от Лондон пред БНТ Цветанов.

Това изявление от Лондон казва всичко за професионализма на вътрешния министър и за интелектуалния му капацитет. Не е нужно и да си специалист, за да знаеш, че при ситуация със заложници винаги се изхожда от предположението, че похитителите следят медиите. И ако извършителят наистина е неуравновесен, което е много вероятно, подобни думи могат да го вбесят и да доведат до непредвидими последици за заложниците.

Второ продължение: Борисов дойде на място в Сливен и говорил (?) с похитителя. Уникално

Бойко Борисов дойде на място в Сливен, съобщиха на сутринта телевизиите, чиито камери чакаха цяла нощ там да стане екшън. Българският Батман долетял в Сливен в 4 сутринта, уточниха по-късно някои информационни агенции.

Сутринта беше останал само 1 заложник, другите пуснати, похитителят се успокоил. Репортерът на БНТ обясни, че идването на премиера, виден бивш полицай, оказало много положителен ефект в ситуацията. Дори Бойко говорил по телефона с похитителя, по непотвърдена информация, каза той. Това е уникално, за книгата на Гинес.

Премиер говори с похитител, взел заложници. Втори голям гаф. Този подход може да подтикне други откачалки да вземат заложници и да поискат да говорят лично с премиера. Недопустимо е премиер да разговаря с похитител въобще, още повече с човек, който вероятно има психически проблеми.

Репортерите успокоително обясняваха, как похитителят няма да бъде убит, обещали му. Веселба, всенародна.Освободен е и последният заложник. Екшънът продължава, а Батман сигурно не спи след изнурителната нощ, а се труди за благото на държавата.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.