Край за САЩ на „връзките по сметка“ в Близкия изток

Асошиейтед прес

Йеменски войници арестуват заподозрян терорист на границата със Саудитска Арабия. Снимка: емптикуортър

От две години администрацията на Обама се радваше на удобна „връзка по сметка“ с Йемен: САЩ щедро снабдяваха йеменското правителство с оръжие и пари, а в замяна лидерите на Йемен им помагаха да се борят с Ал Каида, или, най-често, си затваряха очите, докато американците правеха това.

Тези отношения са на път да станат далеч не толкова удобни. От всички бунтове и протести, които заляха Близкия изток тази година, никой друг няма да има толкова непосредствени последици за американските контратерористични усилия, колкото този в Йемен. Страната е база на най-активното разклонение на Ал Каида, а с разпадането на властта на президента Али Абдула Салех се разпада и влиянието на Вашингтон.

32-годишният контрол на Салех над властта отслабна по време на уличните протести през последния месец. Няколко йеменски дипломати в чужбина се обърнаха срещу него, висши военни се присъединиха към протестното движение, което иска оставката му, и наблюдателите твърдят, че дните на Салех изглеждат преброени.
От гледна точка на контратероризма това ще бъде голяма загуба, заяви Джон Уайт, бивш анализатор по отбраната в Държавния департамент.

Който и да смени Салех, ще наследи страна, която е на ръба да стане провалена държава. На юг има отцепническо движение. Пирати кръстосват крайбрежните й води. На север има въстание, което всъщност е битка за влияние между Саудитска Арабия и Иран. Половината от гражданите на Йемен са неграмотни. Една трета са безработни. Питейната вода е оскъдна, а населението нараства с един от най-бързите темпове в света, далеч изпреварвайки възможностите на правителството да осигури дори най-елементарните услуги. Половината страна е лишена от тоалетни.

На фона на всичко това предизвикателството за САЩ ще бъде да убеди следващия лидер на Йемен да продължи непопулярната кампания срещу Ал Каида. Шейх Хамид ал Ахмар, водещ представител на опозицията, който се споменава като възможен президент, твърди, че Ал Каида в Йемен е измислена от правителството на Салех. Администрацията на Обама обаче я смята за най-сериозната терористична заплаха за САЩ.

Групировката, известна като „Ал Каида на Арабския полуостров“, включва около 300 души, укривани от съюзнически племена в труднопроходимата страна. Тя стоеше зад почти успелите атентати срещу американски товарни самолети миналата есен и срещу пътнически лайнер на Коледа през 2009 г. Атаките разтревожиха Вашингтон, който дотогава смяташе терористичната групировка за заплаха само в Близкия изток.

Администрацията на Обама отговори, като активизира въздушните удари и накара Салех да осъществява антитерористични акции по американска разузнавателна информация. Помощта за Йемен се увеличи повече от два пъти. Зелени барети и военноморски „тюлени“ тренираха йеменските контратерористични сили, а американски екипи за сигурност пристигнаха с техника за сканиране по летищата.

Миналата година ЦРУ създаде нов отдел в Контратерористичния център, който да се бори с Ал Каида в Йемен и Аш Шабаб в Сомалия. Резидентурата на ЦРУ в йеменската столица междувременно се разрасна от офис с няколко десетки агенти до истинска база, няколко пъти по-голяма.

Въпреки това САЩ все още нямат ясна представа как би изглеждало йеменското правителство без Салех. Не мисля, че знаем кой управлява Йемен и какво мисли, каза Кристофър Бучек, изследовател от Фондацията Карнеги за международен мир, който е правителствен консултант и неотдавна свидетелства пред Конгреса за ситуацията в Йемен. Не мисля, че знаем кой знае колко много за това кои са тези хора, как са свързани помежду си, какви са семейните им връзки, добави той.

В началото на месеца Изследователската служба на Конгреса изработи за депутатите анализ от 48 страници за ситуацията в Йемен. Въпросът кой би могъл да смени Салех бе сред първите, но докладът му отдели само два абзаца, повечето предположения. „В момента няма истинска консенсусна алтернатива на президента Салех. Силите за сигурност са ръководени от членове на многобройния му род и отстраняването на всички тях може да доведе до гражданска война и разпадане на страната,“ писаха изследователите.

Американските усилия за изграждане на ново партньорство в Йемен допълнително се усложняват от факта, че една от движещите сили на протестите е местната опозиционна ислямска фундаменталистка партия Ислах. Духовният й водач шейх Абдел-Маджид ал Зиндани е в американския списък на терористи, и е смятан за верен на Осама бин Ладен. Макар експертите да предупреждават, че само общата вражда срещу Салех сплотява Ислах, връзките й с Ал Зиндани ще направи по-трудно за Вашингтон да оправдае харченето на още пари за въоръжаване или стабилизиране на Йемен под евенутално нейно ръководство.

В изявлениета си за Йемен администрацията на Обама внимава да не притиска твърде много крехкия си съюзник. След като над 40 души бяха убити при антиправителствени протести миналата седмица, Белия дом призова за спокойствие, без да подкрепи публично нито Салех, нито протестното движение.
Посланието ни към всички замесени е, че това трябва да бъде насочено към руслото на политическия диалог в търсене на политическо решение и правителство, отговорно пред йеменците, заяви заместник-съветникът по националната сигурност Бен Роудс.

По въпроса кой ще наследи Салех може би най-лошият отговор за Вашингтон е „никой“. Гражданска война, поредица неуспешни лидери или провалена държава ще осигурят на Ал Каида още по-голяма мобилност и убежище. Колкото по-зле се развиват нещата за Йемен, толкова по-трудно ще бъде за правителството да отделя някакво внимание на борба с тероризма. Говорим за три бунта, липса на вода, никакъв петрол, съсипана икономика, продоволствена криза…Колко може да понесе тази страна?, пита Бучек.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.