Заплахата на Сирийската пролет тегне над Башар Асад

Протестите, бяха смазани с насилие в южния сирийски град Дераа. Сирийската пролет клати властта на сирийския президент, отбелязва в. „Фигаро“. Изправени пред това безпрецедентно протестно движение, сирийските власти се опитват да успокоят духовете, като обявяват серия от реформи, сред които повишаване на заплатите в държавния сектор, свобода на словото за медиите и политическите партии, ефикасен механизъм за борба с корупцията, а също и проучване на възможностите за отменяне на извънредното положение.

С тези жестове президентът Башар Асад иска да покаже, че се вслушва в исканията на народа си, защото противно на Хосни Мубарак, Бен Али или Муамар Кадафи младият сирийски лидер все още не е изчерпал напълно доверието, което му гласува народа, отбелязва френският вестник. Реформите, предложени вчера от режима на Асад, са напълно недостатъчни, отбелязва британският в. „Файненшъл таймс“.

Икономиката на страната трябва се изкопчи от ръцете на стария елит, докато управлението трябва да се отвори към всички части на сирийското общество. Отстъпките на Башар Асад както изглежда не задоволяват протестиращите в Дераа и те планират да се съберат на нов протест по време на традиционната петъчна молитва, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Асад беше принуден да обяви някои реформи, но сега, когато водещи дисиденти и интелектуалци са арестувани из страната, тези реформи изглеждат напълно неубедителни, пише в. „Дейли телеграф“. Вестникът предупреждава, че за да се стигне обаче действително до сирийска революция, то протестът в Дераа трябва да получи подкрепата и на останалата част от страната. В противен случай може да се повтори сценарият от 1982 г., когато бащата на Башар Асад потуши със сила въстанието в град Хама и уби около 20 000 души.

Британският в. „Гардиън“ е по-оптимистичен в прогнозите си за успеха на протестите в Сирия. Докато в началото на седмицата ситуацията изглеждаше лесно разрешима, а исканията на протестиращите в Дераа бяха свързани с местни проблеми, нещата се промениха, когато правителството отвърна на протестиращите със сила и това предизвика ескалацията на протестите. Сега вече не е ясно дали властите ще могат смажат бунта, пише „Гардиън“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.