Най-известният глас в киното – кой е той?

Дон Лафонтейн. Снимка: radaronline.com

Малко хора са чували името Дон Лафонтейн. Още по малко са тези, които знаят как изглежда този човек. Но всеки, който поне веднъж е стъпвал в киносалон, е чувал неговия глас. Дон озвучава трейлърите (кратките промо-клипове) на почти всички американски филми, снимани през последните 40 години. В Холивуд го наричат “Краля на трейлърите”, “Господин Глас”, “Гръмотевичното гърло” и “Гласа на Бога”. До момента Лафонтейн е направил над 4000 трейлъра. Гласът му звучи и в стотици хиляди реклами, някои от които на Кока-Кола, Макдоналдс, Форд, Шевролет и Понтиак.

Дон е роден на 26 август 1940 г. в Дулут, Минесота. През 1962 г. започва да работи за нюйоркския радио продуцент Флойд Питърсън. Няколко месеца по-късно двамата основават първата компания в САЩ, която се занимава изцяло с промотиране на филми. Лафонтейн и Питърсън са смятани за едни от създателите на съвременния филмов трейлър. Те са автори и на прочутата фраза: “В един свят…”, с която започват голяма част от трейлърите.

От 1976 г. Дон притежава собствена продуцентска компания. Женен е за актрисата и певица Нита Уитакър. Миналото лято той най-сетне реши да излезе от анонимност, като прие да участва в рекламата на американската застрахователна компания GEICO. Преди това дори и най-запалените киномани не знаеха как изглежда Дон.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/Wkhdy6bavuk“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Ето какво разказва Дон в скорошни интервюта пред вестник USA Today и сайтът radaronline.com
-Дон, как се роди фразата “В един свят…”

-Случайно, но беше страхотно попадение. Филмите пренасят хората в един различен свят и той трябва по някакъв начин да се опише. А това става много лесно, когато кажеш: “В един свят на жестокост…” или “В един свят, където мъжете са роби, а жените – владетелки…”. Така зрителите много по-добре усещат филма.
-Колко пъти си казвал “В един свят..”?
-Хиляди пъти, хиляди пъти..
-Но тази фраза все още е актуална, нали?
-Да, защото аз подхождам към всеки филм по различен начин. Когато взема в ръцете си поредния сценарий и застана зад микрофона, се чувствам все едно ми е за пръв път.
-Преди да започнеш да озвучаваш трейлъри, занимавал ли се с актьорство?
-Не, никога. Не съм участвал даже и в училищните пиеси.
-Но сега си сигурно най-заетият актьор в Холивуд.
-Има нещо такова. Преди да направя някой трейлър или реклама, подписвам договор. На ден ми се събират по 10-12 договора. Така че нищо чудно да съм най-заетият актьор.
-По колко трейлъра правиш на ден?
-Имало е дни, в които съм правил по над 25 трейлъра и по около 200 реклами. Но не всеки ден е така, разбира се.
-Репетираш ли преди да направиш записа?
-Много рядко. Смятам, че колкото повече четеш или повтаряш някакъв текст, толкова по-малко естествено зазвучава той. А аз искам моите трейлъри да са максимално “свежи” и въздействащи.
-Имаш ли любим трейлър?
-Не. Често съм мислил по този въпрос и всеки път щом реша, че някой трейлър ми е любим, веднага се сещам за друг, който е още по-добър. Все пак бих споменал трейлъра на “Човекът-слон” от 1980 г., той ми е някак особено скъп.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/ZJMGS7l0wT8″, width=“425″, height=“350″ [/swf]
-Полагаш ли някакви специални грижи за гласа си?
-Гледам да не пия твърде много кафе, тъй като то не е особено полезно за гласа. Но иначе не правя нищо специално. Някои мои колеги се скъсват да пушат и пият, тъй като смятат, че така гласът им ще стане дълбок и плътен. Но единственото, което могат да постигнат по този начин, е да си докарат рак или цироза.
-Много ли е сложно оборудването, което ползваш за твоята работа?
-В миналото беше, но днес са ми достатъчни само компютър и добър микрофон. Технологиите са толкова развити и има такива програми, че човек може да записва и обработва гласа си както пожелае.
-Би ли се съгласил да запишеш поздравителното съобщение на нечий телефонен секретар или гласова поща?
-В миналото съм го правил много пъти, но сега съм толкова зает и има толкова много желаещи, че просто няма как да се отзова на всички молби.
-Кои са хората от киноиндустрията, които най-много цениш?
-Актьорът Дон Мороу е най-близкият ми приятел. Познаваме се от 40 години и ми е помогнал страшно много в професията. Иначе страшно харесвам Питър Койот, Хектор Елисондо и Доналд Съдърланд.
-Какво би казал на хората, които твърдят, че трейлърите показват твърде много от съдържанието на филмите?
-Единственото нещо, което мога да им кажа, е, че грешат. Занимавам се с правене на трейлъри вече повече от 40 години и знам колко е трудно да се реши какво от филмите да бъде включено в тях и какво – не. Много хора ни обвиняват, че подсказваме финала на филмите или че убиваме интригата в тях. Но в крайна сметка най-важното не е дали героите от някоя лента ще заживеят щастливо до края на дните си, ще се разделят или ще се случи нещо друго. Това, което наистина има значение, е какво се случва преди финала на филма.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.