Татяна Дончева: Големци от Правец стоят зад възхода на ГЕРБ

Татяна Дончева. Снимка: Булфото

– Как оценявате положението в правителството, неговата стабилност?

– Оценявам положението в правителството и неговите прояви като нов етап от развитието на кризата в правителството. И предишни правителства са били обвързани с олигархията и с фигури, които мултиплицират бизнес властта си в политическата власт. Но е имало някакво чувство за мярка и малко по-голямо разбиране за баланс на интереси. Аз мисля, че „Лукойл” е бил достатъчно влиятелен от няколко правителства насам, както и други мастити бизнесмени, за да си извоюват ловни участъци, земи, заменки и някои други ползи.

Но такава груба манипулация с монополно положение по отношение на цени на горива не е било, при положение, че цените на горивата засягат всички и пипането на цените на горивата по този драстичен начин могат да ожесточат срещу правителството най-естествените симпатизанти на Бойко Борисов – шофьорската общност. Обстоятелството, че в тази ситуация правителството си позволява да прави театри с псевдоспоразумения, които на практика увреждат и другите едри доставчици; това, че правят политика, която привидно е за събиране на държавни вземания, за създаване на някакъв ред в митниците, а в същото време цели да унищожи всякаква конкуренция на едро на „Лукойл”, според мен е изключителна наглост.

Вие помните, че в началото на управлението на това правителство дълго време си обяснявахме покачения рязко акциз на цигари и въпросът намери своето обяснение пак в схеми – в схеми за определена тяхна категория. Употребата на държавата за обогатяване по мутренски образец е абсолютно падение. И обстоятелството, че могат да се намерят няколко дипломати, които заради твърдяна от тях изгода в тяхна полза могат да го подкрепят, не може да бъде повече от временно. Но преодоляването на въпроса с горивата и протестите на гражданите така, както са организирани би трябвало да бъде за това правителство доказателство, че нещата няма да останат ненаказани.

А обстоятелството, че те дори не си правят труда да постигнат някакъв баланс на интереси и в този момент, в който не могат да увеличават доходи в продължение на няколко години не могат да събират държавни вземания, за да осигурят здравеопазване, пенсионно осигуряване и т.н. и при тази ситуация да си позволяват такова драстично нарастване на горива и такова манипулативно използване на други държавни структури, за да се обяснява, че няма картел, то защо да има картел, като има един едноличен монополист? Защо им е картел?

– Не смятате ли, че най-логично, ако отношенията между Валентин Златев и Бойко Борисов са такива, каквито са описвани от хора, включително от лидера на РЗС Янев, не е логично „Лукойл” да действа така неблагоприятно срещу българското правителство?

– Защо? Не им пука. Те не смятат, че има от какво да се притесняват. Да ви припомня един уж дребен факт. Диана Дамянова – човекът, който отговаря за връзки с обществеността на „Лукойл”, има фирма за пиар услуги. И голямата част от нейните служители – бивши или свързани с нея, са в политическите кабинети на почти всички министерства като пиар специалисти. Това дава възможност на „Лукойл” на практика да контролира на странична мрежа цялото правителство. Да не говорим за ангажиментите, които са поети, защото Валентин Златев участваше във възхода на ГЕРБ още отпреди 2005 година. На кого не е известно в Правец, че там бяха обсъждани през неделя обстоятелствата, които трябва да се случат и бяха събирани определени хора?

– Кога, в кой период?

– Периода на Тройната коалиция. И пак казвам, че при Тройната коалиция това бяха хора доста облагодетелствани. Бойко Борисов защо спря да говори за заменките, с които започна, на гори и защо не извади ловните участъци на кого те са дадени? Защото те са дадени на същите хора. И сега някой проследява ли в Министерството на земеделието как се опитват да доузаконяват определени ключови играчи?

– Имате предвид тези на „Лукойл”?

– Имам предвид и Краси Гергов и Вальо Златев, и Тодор Батков, и Емил Димитров. Обаче да се остави тази политическа конюнктура, която 20 години разиграва театър в полза на онези хора, които подредиха прехода, е просто грехота.

– Добре ли ви разбрах, че по време на тристранната коалиция е имало системна среща тъкмо в Правец?

– Да.

– А защо именно правешки са тези големци – Гергов, Петко Данчев, Валентин Златев?

– Там не знам те дали са с еднакви интереси, защото местните хора в Правец започнаха да издават книга и правят частен град. Значи освен Галеви и техният частен град, те издават книги, правят частен град.

– Кой дава?

– Едни хора, които са от Правец. И там се твърди, че много отдавна правят частен град, и там определено фамилия решава кой да е кмет и всякакъв друг, и кой да има земи, кой да прави фабрики, кой да не прави, кой да прави топлофикация, газификация и т.н. Тези хора на практика са на власт от преди 1990 г. и продължават да бъдат по системата, че – ние редим политическата система, ние решаваме кой да бъде богат или не и ние решаваме дори когато на избори трябва да ги сменим, кои да дойдат, но пак под наше ръководство. И това нещо става 20 години. България никога не е била оставена свободно да избира. Това е истината.

– Това е нещо като наследството на Тодор Живков, чеизът?

– Наследството на Тодор Живков или на определени хора от бившата комунистическа върхушка и част от специалните служби.

– Но когато говорите за контрол върху правителството чрез тези сътруднички на Дияна Дамянова от нейната фирма, ми се струва, че е преувеличено, едва ли биха могли да управляват кабинета, по-скоро да извършват дребни услуги.

– Не, не. Вижте, аз това ви го дадох само като пример. Те са сложили част от министрите. Те са сложили друга част от държавните чиновници, които са под ниво министър и зам.-министър. Те там контролът си го правят сред хората, които взимат практически решения, но ви казвам, че освен всичкото това има и такива елементи вътре в политическия кабинет, да има хора, които осигуряват връзките с обществеността, на които като членове на политическия кабинет са в течение на всичко. Между другото, аз знам и подреждането на кабинетите по време на тройната коалиция и там понеже всички гледат кой е министър и зам.-министър, никой не се съсредоточава върху нещо – кой става пиар или някакъв друг. Но имайте предвид, че през тези канали тече едно много голямо количество информация и ако на вас ви трябва да знаете министърът решил ли е някакъв въпрос или не го е решил и къде този въпрос се намира, при кой служител – това е изключително удобен начин да получите информация. Те го знаят това.

– А какво е мястото на Първанов в тази схема?

– В тази схема те си бяха заедно – Първанов – Борисов и Валентин Златен. Румен Петков беше четвъртият човек до някое време, докато им беше необходим.

Със съкращения. По Агенция Фокус

ИнтервюМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.