Бойкот на “Лукойл” – до там водят тарикатлъците. Бойко не е прост, а нагъл

В интернет се разпространяват призиви “Не зареждай в “Лукойл” и “Бойкот на “Лукойл!”. Във „Фейсбук“ има бързонарастваща група „Не зареждам в „Лукойл“, откъдето е илюстрацията). Призивите да се бойкотират бензиностанциите на „Лукойл“ имат всички основания и със сигурност едно солидарно отношение на шофьорите може да нанесе загуби на монополиста.

Правителството удари мощно рамо на “Лукойл”, така че да притисне другите на пазара. И Борисов представи това като грижа за задържане на цените на горивата. Всъщност е обратното – това е подкрепа за “Лукойл” да печели повече. Защо?

Правителството подписа странен меморандум за замразяване на цените с “Лукойл”. Странен, защото се замразяват цените на дребно, а не на едро, и то само в бензиностанциите на “Лукойл”. А “Лукойл” държи 25% от пазара за продажба на горива на дребно и 70% от пазара за продажба на горива на едро. И поради това, само 4 дни след като подписа меморандума, “Лукойл” вдигна цените на едро.

Така всички останали бензиностанции, които купуват бензин от “Лукойл”, са принудени да плащат по-скъпо и същевременно да не вдигат много цените на дребно, за да се конкурират със замразените цени на “Лукойл”. Конкурентни фирми, които продават горива, нарекоха това нелоялна конкуренция с подкрепа на правителството.

Вторият бонус, който правителството бутна на Валентин Златев, е решението да не се слага биогориво в състава на дизела до края на годината. При постоянно поевтиняващото биогориво и растящите цени на минералните горива такава мярка е безсмислена. Но всъщност не е. Тя позволява на Златев да пълни още повече гушата – точно 4% повече, колкото беше процентът на биогоривото в дизела.

Това ли беше причината икономическият министър Трайков да бъде отстранен от преговорите с “Лукойл”? Меморандума го договориха и подписаха Дянков и Борисов. Тяхна е и отговорността. Борисов е подкрепил “стария си приятел от 20 години” Валентин Златев.

Самият Златев се държи като губернатор на България. Наруга арогантно икономическия министър, който основателно попита защо като акцизът е най-нисък в България от цяла Европа, при това за дизела е по-нисък, отколкото за бензина, а дизела струва у нас повече, отколкото в други страни. В писмо до медиите Златев се подигра с Трайков, а премиерът Борисов, вместо да си защити министъра, защити „Лукойл“.

Някой да не е разбрал, че Борисов подпомага „Лукойл“?

Тези заслужават бойкот, наистина.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.