Ядрената енергия – енергия на тоталитарния свят

Аварийни екипи пристигат в АЕЦ „Фукушима“. Снимка: ЕПА/БТА

„Фукушима 1“ протече. Из територията на авариралата японска АЕЦ се лее радиоактивна вода, изтичаща от повредени тръбопроводи на втори реактор, пише в. „Комерсант“. Изданията цитират главния секретар на японското правителство Юкио Едано. Той съобщи, че разтопено гориво от втори реактор очевидно е влязло в контакт с вода, попаднала после в турбинната зала на блока и станала източник на крайно висока радиация.

Специалистите полагат усилия да изпомпят заразената вода в безопасни резервоари, но не е изключено тя да попадне в океана. Според руски експерти, в морската вода концентрацията на радиоактивни изотопи ще намалее до безопасни нива. При все това Русия спря да купува риба в Япония, отбелязва „Комерсант“.

Потребителите на японски стоки в Русия изпитват все повече страх от радиацията, посочва всекидневникът. Според говорил пред него местен автодилър, всички коли японско производство се проверяват за радиоактивно замърсяване, но фирмата купува дозиметри и за своите поделения, за да могат клиентите й лично да направят проверка.

В район с радиус 20 километра около АЕЦ „Фукушима 1“ всички са длъжни да се евакуират, а на хората от 30-километровата зона е препоръчано да не излизат навън. Парадоксът е, че японските власти не могат да евакуират хората принудително, информира кореспондент на „Росийская газета“.

Телевизиите в страната излъчват фантастични картини – военни с маски и защитни костюми убеждават старци да заминат извън опасната зона. Всички евакуирани отначало бяха настанени в гимнастични салони, а сега повечето са откарани на огромен стадион в град Сайтама южно от района на бедствието.
Всички нуждаещи се получават вода и храна. Японците понасят лишенията търпеливо, пише авторът на „Росийская газета“. Междувременно близо двеста хиляди души от остров Хоншу, връхлетян от цунамито, са в положението на бежанци, напомня той.

Компанията оператор на „Фукушима 1“ призна, че за преодоляване на кризата ще потрябват месеци или години. Радицията в морето край централата рязко намаля, но равнището й в самата АЕЦ остава опасно. Независимо от риска там все още героично се трудят към 450 инженери, пише „Независимая газета“.

Положението може би е много по-сериозно, отколкото се опитват да внушат японските власти, смята експерт от САЩ, цитиран в статията. „Една държава просто няма шанс да се справи. Въпросът трябва да се внесе в Съвета за сигурност на ООН. Според мен той е по-важен от зоната без полети в Либия“, заявява специалистът.

Руски ориенталист обаче заявява пред вестника, че не споделя това мнение. За всяка държава ще е неприятно един толкова уязвим отрасъл да бъде поставен под международен контрол. Японската ядрена индустрия „не е в толкова бедствено състояние“ и външният контрол би станал нов удар върху нейния имидж, смята той.

Наблюдателят коментира и съобщение на „Ню Йорк таймс“, според което в Япония се шири движение за доброволно намаляване на консумацията на енергия, отказ от луксозни стоки и посещения в увеселителни заведения и козметични салони. Тази етика на самоограничението има и обратна страна.
Проблемът на японската икономика е, че произвежда повече стоки и услуги, отколкото консумира. Значи трябва потреблението да се увеличи. Задача, пред която неизбежно ще се изправят властите, щом бъдат преодолени последиците от катастрофата, изтъква руският аналитик.

Японците настояват да бъдат затворени всички АЕЦ в страната; Русия обаче не е заплашена от радиацията у съседите, пише „Московский комсомолец“.
Изданието припомня съобщенията за открити радиоактивни частици в Китай край границата с Русия, които обаче не представлявали заплаха.

Китайски експерти от самото начало твърдяха, че и при най-лошия възможен сценарий в японската АЕЦ Небесната империя няма да е застрашена. Същото важи и за Русия според шефа на „Росатом“ Сергей Кириенко, добавя вестникът.

Колкото и безопасна да изглежда ядрената енергетика, катастрофите си остават възможни. Сравнението между Чернобил и Фукушима показва, че авторитарните, идеологизирани общества се справят с тях по-добре от демократичните пазарни икономики, твърди авторът на коментар в „Известия“.

Възможностите на властите в една демокрация да мобилизират гражданите за операции в екстремни условия са крайно ограничени. Те не могат да мотивират хората нито с материални стимули, нито с усещане за връзка с колектива, отговорен за станалото, пояснява публицистът.

Ядрената енергия е енергия на тоталитарния свят. Отчасти това бе разбрано още след Чернобил – в течение на 16 години в света не бе пуснат в експлоатация нито един ядрен реактор. Убеден съм, че в близките години ще има нов спад на интереса към атомната енергия.

Бездруго най-много реактори днес строи Китай, където при авария нищо чудно да се повтори сценарият от Чернобил. Но за повечето развити демократични страни поуките от Фукушима ще бъдат твърде сериозни, допълва авторът на „Известия“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.