Руският петрол – да бъде или да не бъде?!

„Да се добива петрол в Русия вече не е лесно“, отбелязва Вагит Алекперов, коментирайки без ентусиазъм перспективите на „Лукойл“ в Русия. Тази година добивът на „Лукойл“ може да се понижи и компанията, основана от Алекперов преди две десетилетия, която се превърна в най-голямата недържавна петролна компания в Русия с приходи от 105 милиарда долара, гледа с много по-голям оптимизъм към Ирак и Западна Африка.

Мнозина експерти и представители на бранша прогнозират застой в руския петролен сектор, който след разпадането на СССР възстанови равнището на добива на петрол до 10 милиона барела дневно към 2011 година. Русия разчита най-вече на находища, който са проучени и се разработват още от съветските времена, като 90 % от руският петрол се добива от някога богатите находища в Западен Сибир и Урал.

През миналата година производството на петрол в тези райони се понижи с около 1,1 %. Растежът на добива от 2,2 %, който Русия отчете през 2010 година, бе постигнат най-вече благодарение на арктическото находище Ванкор, което бе пуснато в експлоатация от Роснефт, и е малко вероятно подобен скок да се отчете и през 2011 година.

Русия трябва да премине към разработване на находища в зони с много по-високи рискове – в Арктика, по дъното на Черно море и в Далечния изток. Поради тази причина се налага сътрудничество с водещи петролни компании, които могат да предоставят технологиите и да поемат част от рисковете, посочва Тейн Густафсон, експерт по Русия в консултантската компания Cambridge Energy Research Associates.

През последните години Русия отблъсна множество инвеститори, принуди Royal Dutch Shell да отстъпи на Газпром контрола върху проекта „Сахалин-2“ и продаде на Роснефт голяма част от ЮКОС. Сега обаче, след дълго прекъсване, споразуменията направо „заваляха“. BP сключи сделка да обмени с Роснефт акции за 7,5 милиарда долара и за съвместно проучване на петролни залежи в Арктика.

Въпреки че сега споразумението се оспорва в съда, анализаторите прогнозират, че Роснефт и BP ще положат всички усилия, за да превърнат проекта в реалност, като сделката има твърдата подкрепа на вицепремиера Игор Сечин, който е и председател на съвета на директорите на „Роснефт“.

ExxonMobil съобщи на икономическия форум в швейцарския град Давос, че е сключила с Роснефт договор за проучване на дъното на Черно море. Съвместното предприятие между двете компании първоначално ще започне разработването на находището Туапсинската извивка в шелфа на Черно морерайон, което може да съдържа до 7,3 милиарда барела петрол. Френската компания Total реши да плати 4 милиарда долара за 12 % от акциите на руската газова компания Новатек и планира да построи на Ямалския полуостров завод за втечнен газ.

На 9 февруари (тази година) премиерът Владимир Путин призова правителството да ускори работата над данъчните облекчения. Според експерти правителството би трябвало на първо място да предложи данъчни облекчения на компании, които проучват и добиват повече петрол. Данъчната система, която дава на държавата 87 % допълнителна печалба от продажбата на петрол при цена над 25 долара за барел, затруднява развитието на нови проекти и превръща много от действащите находища в губещи.

Въпреки подкрепата за реформата, оказвана от Путин, анализаторите очакват борба между чиновниците от енергийния сектор, които се стремят към развитие на отрасъла, и държавните служители, чиято цел е да доведат до максимум данъчните постъпления на министерството на финансите.

Извод: Русия може силно да увеличи добива на петрол, ако се откаже от ограничителните данъци и покани водещи чуждестранни компании да разделят риска и да споделят опита си

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.