„Фукушима“ на Балканите

АЕЦ „Фукушима“. Снимка: ЕПА/БТА

Американското посолство в Букурещ изпрати сигнал SOS за готовността на румънските власти да се справят с евентуална ядрена авария. Както разкри телеграма, изтекла от сайта Уикилийкс, американски високопоставени представители преценяват, че румънското правителство няма да успее да се справи успешно с евентуална авария в АЕЦ Черна вода.

В телеграмата с дата 28 януари 2009 г. се казва, че правителството в Букурещ няма да може да се справи с евентуално изтичане на радиация от централата, въпреки официалните уверения, че мерките за безопасност са надеждни. Представители на американското посолство казват в телеграмата, че за да се преборят с една извънредна ситуация в централата има група от едва седем души прекалено малък брой, за да овладеят евентуално изтичане на радиация , които се обучават за отредената им роля само веднъж на месец.

Миналата сряда ръководството на АЕЦ Черна вода покани журналисти, за да обсъди с тях сигурността на централата след опасенията, изразени заради ядрената криза в Япония. Директорът на електроцентралата Йонел Букур подчерта, че двата реактора са сигурни и че биха могли да издържат на голямо земетресение.

В свое съобщение Националната електрическа компания, която експлоатира централата, уточни, че тя е планирана да издържи трусове над 8 по Рихтер. Компанията смята, че най-силният възможен трус, който може да разтърси Румъния, е 7-7,5 по Рихтер и че максималният трус, за който е планирана централата, може да се случи веднъж на хиляда години, а местоположението й е избрано след дълги и сложни сеизмични проучвания.

АЕЦ Черна вода се намира на 150 км източно от Букурещ и е единствената в Румъния, изградена от италианци и канадци на брега на Дунава, за да има достъп до вода за охлаждане на реакторите. Тя осигурява 20 на сто от нуждите от електричество на Румъния. Първият реактор бе пуснат в експлоатация през 1997 г., а вторият през 2007 г. Според електрическата компания е планирано разширение на централата с още два реактора.

Наскоро бе оповестено, че четири компании (не се разбра кои) са изразили интерес за участие в строежа на трети и четвърти реактор, чиято стойност се очаква да достигне 4 млрд. евро. Когато строителството приключи, централата ще осигурява 40 на сто от енергийните нужди на Румъния. Едва седем души обаче е персоналът, който отговаря за безопасността на Черна вода.

Изследване за опасностите от АЕЦ Аккую, Южна Турция. Обикновен зимен ден: ниски барометрични стойности в централната част на Средиземноморието, където Гърция се намира в горещата зона на доминиращи високи температури. Силно южно течение се появява над централна и южна Гърция във високите слоеве на атмосферата, а горещите въздушни маси в района предизвикват гъсти заоблачавания и силни валежи от дъжд.

При тези условия радиоактивният облак от една предполагаема ядрена авария в Аккую, по южното крайбрежие на Турция, където е планирано строителството на ядрени мощности, би достигнал само за едно денонощие до турската част на Кипър и до Егейско море. За още 12 часа този облак ще може да бъде открит над централната част на Егейско море и континентална Гърция, а за това време една малка част от облака би могла да засегне и Западна Турция.

Това не е научнофантастичен сценарий, а изследване на университета в Атина, изготвено преди 13 години, но днес звучи по-актуално отвсякога. Най-лошият сценарий включва още проливни дъждове над Егейско море и в континенталната част, които ще ускорят разпръскването на радиоактивните частици по повърхността.

Въпросното изследване на ядрения физик Костас Карталис не включва само най-лошия сценарий за Гърция. В него в зависимост от атмосферните условия в района се предвиждат още няколко варианта, при които радиоактивният облак вследствия на авария в Акую би могъл да стигне до Сирия, Югоизточна Турция, Кипър, Ливан, Израел, Египет и до други по-отдалечени райони.

Същият ядрен физик смята още, че районът на АЕЦ Аккую е особен сеизмичен и вслучай на авария разпространяването на радиоактивния облак до Гърция бо могла да стане изключително бързо. Турция може да задоволи енергийните си нужди от други екологично чисти алтернативни източници. Съвсем не е случайно обаче, че Туция преговаря с Япония за строежа на АЕЦ в северната част на страната, докато за тази в Аккую преговорите се водят с Русия, казва още физикът.

Друг гръцки ядрен физик пък казва, че е видял две различни лица в Япония, след като е стигнал на няколко километра от град Фукушима – едното лице е на този огромен механизъм, който координирано се бори да спаси човешки животи, а другото – на неизмеримите разрушения по протежение на бреговата ивица, предизвикани от опустошителното цунами. „Цунамито бе като „течен бетон“ – едно съвсем друго лице на природната стихия – заради което след земетресенията районът от 20 дни насам е откъснат от света“, допълва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.