Убийството на Гонгадзе още тегне над Украйна

Ройтерс

Възпоменание за убития журналист Георгий Гонгадзе. Снимка: тсн

Загадката около убийството на журналиста Георгий Гонгадзе през 2000 г. отново се завъртя из политическите среди в Украйна, но кой ще се възползва от това? Когато миналата седмица бившият президент Леонид Кучма бе обвинен в съучастничество в убийството, украинците цинично съзряха политически мотиви зад подновеното дело, а не свидетелство за бавния ход на правосъдието.

„Защо сега?“, бе въпросът в устата на всички. И изглежда изходът от делото срещу 72-годишния Кучма, който е бил президент по време на убийството, ще увековечи загадката, вместо да я разреши веднъж завинаги. Все още остават неясни два основни въпроса, пише Мустафа Найем от „Украинска правда“ – електронният вестник, основан и ръководен от покойния Гонгадзе. „Кой точно стои зад тези действия [подновяването на делото срещу Кучма] и дали има пренаписан сценарий за развитието на ситуацията““, пише той.

Гонгадзе, който в телевизионни предавания и своя вестник остро критикуваше Кучма, изчезна в Киев през септември 2000 г., когато бе на 31 години. Неговото обезглавено тяло бе открито впоследствие в гориста местност. Той е бил бит и душен, а тялото му бе частично изгорено. Това ужасно убийство – най-нашумялото през постсъветския период – доведе до улични сблъсъци в Киев между демонстранти и полицаи и стана повратен пункт в 10-годишното управление на Кучма. Двама служители от вътрешното министерство вече са в затвора за съучастие в убийството, а трето лице – бившият генерал от полицията Олексий Пукач – е пред съдебен процес.

Към края на миналата година украинската прокуратура назова Юрий Кравченко, тогавашен министър на вътрешните работи, като подстрекател и автор на заповедта за убийството. През 2005 г. Кравченко бе намерен мъртъв в дома си с огнестрелни рани, като това бе оценено като самоубийство. Но това не спря приказките за по-широк заговор. Роднини на Гонгадзе и опозицията поддържаха тезата, че са замесени по-високопоставени лица от украинския политически елит. Кучма отрича обвинението, че е дал незаконни разпореждания на вътрешното министерство, които са довели до смъртта на Гонгадзе.

Аферата „Гонгадзе“ връща Украйна в ерата на нечистоплътност и насилие от мандата на Кучма, в която съперничещите си фракции се бореха за власт с всички средства – заплахи, подкупи и политически изнудвания. „Аферата „Гонгадзе“ е изключително объркана работа“, писа в събота Юлия Мостова, главен редактор на авторитетния седмичник „Дзеркало тижня“ (Огледало на седмицата).

Заради съмнителната независимост на украинските съдилища анализатори твърдят, че делото срещу Кучма има явната подкрепа на президента Виктор Янукович, който може би има някои стари неуредени сметки с едновремешния си патрон. Янукович е под натиск от опозицията и Запада заради нарушената свобода на печата в страната и отстъпленията от демократичните правила. Започването на делото за Гонгадзе е прекрасно средство да се попречи на движението за свободна преса „Стоп на цензурата“, казва Мостова. „Главната цел е да се демонстрира пред Запада лоялността на украинския държавен глава към ценностите, които са важни за САЩ и ЕС“, пише тя.

Анализаторът Володимир Фесенко казва, че този ход цели да подкопае почвата под краката на главния съперник на Янукович – експремиера Юлия Тимошенко. Тя е разследвана за предполагаеми злоупотреби с държавни фондове, които обвинения тя окачествява като политически мотивирани. „Янукович иска да покаже, че в „Украйна няма избирателно правосъдие“, казва Фесенко от мозъчния тръст „Пента“. По думите му не е съвпадение, че обвиненията срещу Кучма бяха огласени, докато Тимошенко бе в Брюксел, където тя се оплака от Янукович пред политици от ЕС.

Макар че той е бил премиер в правителството на Кучма от 2002 до 2004 г., коментаторите твърдят, че 60-годишният Янукович има малко основания да защищава Кучма и солидни причини да се радва на неговото унижение. Някои казват, че той не е простил на Кучма за отказа му да разбие уличните протести от „Оранжевата революция“ срещу неговото избиране за президент в края на 2004 г. Впоследствие Янукович отстъпи в третия тур на изборите пред лидера на „Оранжевата революция“ Виктор Юшченко и трябваше да чака още пет години, за да спечели президентския пост.

Кучма и Янукович принадлежат на различни политически кланове с различни финансови благодетели. Янукович е подкрепян от най-богатия човек в Украйна, стоманения милиардер Ринат Ахметов, а Кучма – от заможния си зет, филантропа Виктор Пинчук.

Някои анализатори казват, че делото срещу Кучма е може би отражение на острата конкуренция между украинските олигарси, като вероятно Пинчук е мишена заедно с Кучма. Не се очертава бърз развой на делото. В понеделник анализатори и медийни коментатори спекулираха, че във връзка с делото скоро ще бъдат отправени обвинения към най-малко още една високопоставена политическа фигура.

Междувременно Кучма редовно се явява в прокуратурата за очни ставки с лицата, които свидетелстват срещу него, включително и със своя бивш телохранител Микола Мелниченко. Мелниченко представи аудиозаписи, на които човек с глас, който звучи като този на Кучма, приканва служители „да се справят“ с Гонгадзе. Миналата седмица украински прокурор каза, че тези записи, чиято автентичност никога не е била доказана, ще бъдат приложени като веществено доказателство към делото.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.