Монасите от Атон се вдигат срещу държавата

ДПА

Служба в манастира Ватопед. Снимка: уебшотс

Монасите от датиращата от преди хиляда години автономна монашеска общност в Атон предизвикаха затъналото в дългове гръцко правителство с отказа си да плащат данъци за имотите, които притежават.

Финансовото министерство, което бе принудено да приеме международен пакет със спасителни заеми, обяви наскоро плановете си да облага с данък недвижимото имущество на монасите извън границите на автономния район.

Атон, или Света гора, е разделен на 20 самоуправляващи се територии на Атонския полуостров в Североизточна Гърция. Той е духовен център на източноправославното християнство.

Въпреки протестите на Европейския парламент, жени, включително журналистки, не се допускат на територията от 300 кв. км. на полуострова, който от 1060 г. е посветен на Богородица. Атон също така е изключен по конституция от плащане на данъци и такси на гръцкото правителство.

Около 2600 монаси, които живеят на Атон, свикаха спешна среща, за да изкажат недоволството си, че гръцкото правителство пренебрегва правата им на автономна монашеска република. Те казаха, че са написали протестно писмо до гръцкия премиер Георгиос Папандреу.

Монасите, които се твърди, че притежават недвижимо имущество на стойност милиони евро из цяла Гърция, заплашиха да скъсат всички контакти с правителството в Атина, ако исканията им не бъдат изпълнени.

„Въпросът с данъците на гръцкото министерство на финансите е главно безпокойство за монашеската общност на връх Атон,“ заяви брат Лавриотис в началото на срещата.

Манастирът Ватопед, един от най-големите в изцяло мъжката монашеска общност в Северна Гърция, се твърди, че е получил милиони евро от сделки със земя, при които евтини провинциални терени са били заменяни за първокачествени държавни имоти. Скандалът Ватопед шокира Гърция и стана повод за падането на предишното консервативно правителство.

Животът в Света гора се е променил малко от времето на Средновековието, а различни часовници отмерват времето в Атон и във външния свят. Въпреки усилията да останат верни на традициите обаче, сега манастирите са снабдени с електричество и интернет, а монаси в черни роби може да бъдат забелязани как се возят в своите джипове 4 по 4 из скалистия терен на полуострова или как излизат на риболов с моторни лодки.

През вековете манастирите са натрупали голям брой безценни предмети, включително 20 хиляди икони, 15 хиляди ръкописи, инкрустирани със скъпоценности кръстове и бокали.

Атон, второто най-свещено място за 300-те милиона православни християни в света след Ерусалим, все още използва средновековния юлиански календар, който се движи 13 дни след съвременния грегориански.

Едва няколко хиляди поклонници могат да посетят Атон всяка година, а контролът на границата е строг. Британският принц Чарлз и руският премиер Владимир Путин са сред знаменитостите, посещавали обекта. Достъпът за тези, които имат специална виза, известна като „диамонитирион“, е с лодка.

Проучванията показват, че продължителността на живота на изцяло мъжката общност в Атон е сред най-високите в света. Докторите изтъкват спокойния начин на живот на монасите и здравословната им диета, в която не присъства червено месо, но включва редовна консумация на зехтин, много пресни плодове, домашни зеленчуци и ежедневни порции риба.

Скорошно изследване показва, че има едва 11 случая на рак на простатата през последните 13 години сред монасите. Други фактори в същото изследване, които обясняват сравнително ниската заболеваемост, са животът без стрес далеч от жени, добрият сън и чистотата на въздуха.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.