Гърците пушат на поразия въпреки забраната

Питие без цигара не върви. Забраната за пушене в заведенията се посреща с недоволство. Снимка: e-vestnik

Седем месеца след въвеждането на пълна забрана върху тютюнопушенето на обществени места в Гърция, мерките масово се нарушават, а оплакванията за запалени цигари вече са надхвърлили 20 200. Ръководството на здравното министерство обаче се извинява с отсъствието на достатъчно контролни механизми, за да се озаптят заклетите пушачи.

Министърът на здравеопазването Андреас Ловердос обяви в средата на януари, че към „санкциониращите сили“ ще бъдат включени около 800 инспектори, които да проверяват нарушителите.

Годишно се проверяват 50 хиляди предприятия и фирми. От министерството на труда заявяват, че инспекторите се съпротивляват и отказват проверки. Причината е, че ако първоначално се е говорело за някакво финансово стимулиране, то все още не е получило законова форма. Колкото до общинската полиция, още в самото начало при въвеждане на мерките против тютюнопушенето се видя, че тя е толерантна.

Самите кметове също избягват конфронтация на тази теми с гражданите поради факта, че те са от техния избирателния район.

Здравният министър също призна, че контролните органи нямат желание да се занимават с тази забрана и сега се проучва възможност да се дават бонуси за това на общинските полицаи. Въпросният министър даже спомена и за предложение, което обаче бе отхвърлено от премиера Папандреу, за премахване на забраната за пушене след 21 или 22 ч. вечерта, като се мотивира, че в страната няма достатъчно контролни органи.

Данните показват, че законът, с който бе въведена забраната, не е загасил цигарите. За една седмица са извършени 2 189 проверки, констатирани са 148 нарушения и са наложени само 128 глоби. С други думи на всеки сто проверки се падат едва пет глоби. И това става в момент, когато публична тайна е фактът, че пушачите палят цигара без никакви притеснения и ограничения. Това е мярка, за която е нужен консенсус на цялото общество.

Глобите не са достатъчни, необходимо е време, за да може гражданите да осъзнаят вредата от цигарите. Затова и продължават кампаниите по училища, спортни клубове, родилни домове, тоест сред чувствителните слоеве от населението, за да се преборим с тютюнопушенето, казва главният секретар на здравното министерство Андонис Димопулос. Според някои информации само за последните десет дни 20 „рамбовци“ и още толкова инспектори са обърнали с главата надолу заведенията в централните квартали на Атина, като са налагали глоби.

Петнайсет магазина дори са застрашени, че могат да бъдат затворени, тъй като за трети път собствениците им са хванати да не спазват закона. От септември досега са постъпили 20 230 оплаквания, повечето от които са за ресторанти и барове. Статистиката от 2006 г. показва, че 45,5 на сто от гърците са заклети пушачи, което означава, че средно те пушат по 24 цигари на ден.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.