„Проклятието на петрола“ дебне Русия

Франс прес

Поскъпването на петрола е данайски дар за Русия, която може да бъде изкушена от новонапълнената си хазна и пак да отложи необходимите икономически реформи, предупреждават експерти. Заради напрежението в арабския свят и ядрената криза в Япония от няколко седмици световните цени на петрола кръжат около нови ценови върхове над 100 долара за барел.

Неочаквана печалба за Русия, която разполага с големи петролно-газови ресурси, представляващи 60 % от износа й, страната има възможност да напълни касите си, изпразнени от световната криза и спада на цените на петрола през 2009 година. Москва би могла също така да намали, та дори да сведе до нула, бюджетния си дефицит, който се задълбочава от 2009 година, подчертават някои руски представители.

Бюджетът за 2011 година, който предвижда дефицит от 3,6 % от брутния вътрешен продукт (БВП), е изчислен при цени на петрола от 75 долара за барел, припомни неотдавна икономическият всекидневник „Ведомости“. При сегашните цени на петрола дефицитът може да бъде намален до 1 % от БВП, посочи заместник-министърът на икономическото развитие Андрей Клепач.

Много икономисти обаче предупреждават за „проклятието на петрола“. „При високи цени на петрола руските финансови повели ще се смекчат и като последица това би могло в по-малка степен да насърчи правителството да използва по-ефективно наличните си ресурси“, писа неотдавна анализаторът от банка ВТБ Капитал Александра Евтифиева.

В доклад, публикуван в сряда, Световната банка призова властите да не изоставят амбициозните си цели за реформиране на руската икономика, инвестирайки в нейното модернизиране. „Макар влиянието в краткосрочен план (на повишаването на цената на петрола) да се отрази положително на износа и на бюджетните приходи на Русия, няма място за самоуспокоение“, написа Световната банка.

„Отвъд краткосрочната перспектива руското правителство би могло да използва идните години за ускоряване на трудните реформи, за да създаде база за динамичен растеж в дългосрочен план“, добавя банката. „Планът на правителството да приватизира миноритарните пакети акции в някои стратегически предприятия и същевременно да продаде активи, които нямат стратегическо значение, е една от най-важните реформи през последните години“, отбелязва Световната банка.

Тази приватизационна вълна трябва да позволи в тези компании да бъдат приложени новите методи на управление и да могат да се възползват от новите технологии. Световната банка предупреждава властите за изкушението да се поддадат на популистките сирени, като увеличат социалните разходи за сметка на новите приходи, особено в светлината на наближаващите президентски избори през 2012 година.

„Руският премиер Владимир Путин обяви на 4 март, че правителството може да повиши заплатите на държавните служители повече от предвиденото“, припомня анализаторката от ВТБ Капитал. При това опасността от рязко спадане на курса на петрола никога не е твърде далеч.

В средата на март министърът на финансите на Русия Алексей Кудрин прогнозира, че повишаването на цената на петрола може да достигне до 200 долара за барел, но това ще бъде за кратко. А при внезапен спад, ако реформите не са започнати, руската икономика ще стане само още по-уязвима, прогнозира Световната банка.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.