Учени неуморно търсят рецепта за щастие

ДПА

Ако искаш да си щастлив за ден – напий се, за година – ожени се, за цял живот – засади градина. Илюстрация от „Световна книга на щастието“

Какъв е ключът към щастието? Приятелите, хуморът, сексът, парите? Общоприето е да се смята, че няма сигурна формула. Или пък има? От години стабилно расте броят на учените, заели се с дефиницията, възникването и въздействията на щастието върху индивидите и обществото. Изследванията им вземат предвид социалните, икономическите и психологическите страни на щастието и всички търсят формула за нещо, което много трудно може да се изрази с точност. Все пак изглежда има някои основни съставки за постигане на щастие, които важат за всички, независимо от техните лични или културни характеристики. Така се твърди в новоизлязлата „Световна книга на щастието“, в която се прави анализ на тезите на 100 от най-добрите световни изследователи в тази област.

Професор Руут Веенхофен от университета „Еразъм“ в Ротердам е експерт в областта на позитивната психология. Веенхофен определя щастието като „субективно преценяване на живота“ и е задал въпроса „Колко щастливи сте в живота си в момента, като вземете всичко предвид?“ на хора в 148 страни. По десетобална скала Веенхофен определя най-щастливите нации на планетата – води Коста Рика (8,5), следвана от Дания (8,3), Канада и Швейцария (по 8,0). Най-малко щастливите страни са Того (2,6), Танзания (2,6) и Зимбабве (2,8).

Повечето изследователи подчертават, че присъствието в списъка на „Форбс“ на най-богатите хора в света не е гаранция за щастлив и пълноценен живот. Щастието не върви ръка за ръка с материалното богатство, както се вижда от примера с Норвегия. Изследователи с години са проучвали равнищата на щастие в тази много богата в материално отношение страна, чийто резултат по скалата на Веенхофен е 7,9. „Когато хората оставят прага на бедността зад себе си, по-високите доходи с почти нищо не допринасят за увеличаване на щастието им“, казва професор Робърт Лейн от Йейлския университет.

Да си щастлив с по-малко притежания означава да не се сравняваш с други, които са материално по-добре от теб. „Освободете се от завистта“, препоръчва професор Дейвид Уотсън от университета в Айова, а професор Клодиа Сеник от парижката Сорбона съветва: „Не се сравнявайте с други, съсредоточете се върху собствените си планове и бъдете амбициозни.“ На този етап обаче настъпват разногласия сред изследователите. В зависимост от културната им среда те придават по-голямо значение било на личното развитие, вътрешния живот и активния стремеж към постигане на щастие или на службата на по-висшето добро и желанието за постигане на функционално общество, съставено от понякога противоречащи си елементи.

Този последен аспект често се изтъква от азиатски учени като ключ към щастието. „С балансирането на Ин и Ян можете да постигнете вътрешна хармония, която ще насърчи вътрешно усещане за щастие“, казва професор Даниъл Шек от университета в Хонконг. Мненията се различават и за това доколко голяма е ролята на вярата и религията за щастието. Много учени обаче се съгласяват, че духовността играе някаква роля. Според тях е много по-малко вероятно напълно рационалните хора да са щастливи.

Дали обаче способността да си щастлив е просто въпрос на съдба? „50 процента от потенциала ни да сме щастливи са в нас по рождение. 10 процента са свързани с условията ни на живот, но 40 процента са в нашите собствени ръце“, казва преподавателката по социална психология Соня Любомирски от Калифорнийския университет. Тя е отделила 20 години на изследването на въпроса. Мнозина от колегите й смятат, че е възможно човек да тренира и развива способността да е щастлив. Това например става чрез съсредоточаване върху положителните неща и приемане на неуспехите като полезен опит.

Други подчертават значението на физическите упражнения, хумора, работата, здравето и секса като фактори с голяма роля за щастието. Друг елемент е способността за по-пълноценно разпределяне на времето. Струва си и да се опитате да развиете у себе си умение да се забавлявате, макар че начините да се постигне това може да не са толкова очевидни ако сте интровертен тип. Австралийски учен дори смята, че някой ден в бъдеще стимулирането на мозъчните вълни ще доведе до значителен напредък в постигането на щастие.

Докато настъпи този ден, друга мисловна школа държи обещанието за успех за всеки по света. Теорията й гласи, че трябва да подхранвате умението да живеете живота си като социално същество. Трябва да развивате приятелства, партньорства и семейни връзки с цел създаване на надеждни връзки и мрежи, които ще удържат на натиск. Развийте интерес към обкръжаващата ви среда, правете неща за други хора. Професор Хосе Саканини от Мадридския университет казва: „Опознайте по-добре себе си и използвайте наученото, за да помагате на други.“

Та как стои въпросът с рецептата на щастието? Психолозите Дубравка Миклович и Майда Риявеш от Загребския университет са изготвили списък от шест основни съставки: близки и доверени приятели, стабилен любовен живот, отговаряща на уменията ви работа, достатъчно пари за добър живот, най-малко по три положителни преживявания на ден и благодарност за това, което имате.

Освен това има още пет неща, които биха могли да ви помогнат в постигането на щастие – да имате дете или деца, да вярвате в Бог, да получите повече образование, да сте в добро здраве и да преживявате по-малко разочарования. Съчетайте всичко това с убеденост и повече положителни чувства, отколкото отрицателни. И готово! Бъдете щастливи!

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.