Египет се спасява с „революционен“ туризъм

Франс прес

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Няколко седмици след бунта, който изгони от Египет западните туристи, туроператорите се надяват да превърнат площад „Тахрир“ – сърцето на протестите – в златна мина, способна да съперничи с пирамидите в Гиза. Огромното пространство с кръгово движение в центъра на Кайро спечели световна слава като сборен пункт за стотици хиляди души, настояващи за оставката на президента Хосни Мубарак. На 11 февруари той се оттегли след 30 години на власт.

Националната авиокомпания Иджиптеър (Egyptair) качи на сайта си и в Ютюб кратък филм със заглавие „Крилете на свободата на египетската революция“ – лиричен монтаж на видеозаписи от бунта, следвани от снимки на плажове на Червено море, пирадими и сфинксове, гарнирани с хвалебствени цитати: „Египтяните промениха света. Светът е впечатлен“, казва президентът Барак Обама, а писателят Паулу Коелю приглася: „Светът става по-добър само когато хора поемат рискове, за да го направят по-добър. Благодарности на египтяните!“

Туризмът, който донесе през 2010 г. приходи от 13 милиарда долара, или 6 процента от брутния вътрешен продукт на Египет, бе силно засегнат от кризата. Затова голям брой туроператори заложиха на „революционния“ туризъм. „Хубаво е, че офисът ни е на площад „Тахрир“. Това ни гарантира добро бъдеще“, казва Алаедин Морси, директор на El Wedian Tours. Офисът актуализира сайта си с рекламно представяне на „Тахрир“. „Туризмът в Египет никога няма да загине. Може да се разболее, но няма да умре“, гласи текстът, след като признава, че туризмът е понесъл тежки удари от революцията.

Хотелите са почти празни, магазинчетата за сувенири пустеят. Туроператорите са в напрегнато очакване, а туристите още се колебаят. През май Морси все пак очаква двайсет и пет американци, които ще отведе на обиколка из пирамидите, Луксор, Асуан, черквите и джамиите на Кайро. Посетителите обаче настояват да видят и площад „Тахрир“, познат им от телевизионните репортажи за сблъсъците между привърженици и противници на Мубарак и за празненствата след оставката му.

„Много хора питат: „Ще минем ли през Тахрир?“ Посещение на площада е предвидено за деня, в който разглеждат Египетския музей“, казва Морси. Висши представители на чужди страни, които идват в Кайро след падането на Мубарак, също държат да минат през „Тахрир“. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън каза, че разходката й на площада била вълнуваща. Нейният сънародник, сенаторът Джон Кери бе приветстван на „Тахрир“ от американски туристки и от египтяни, очаровани, че са го видели отблизо. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун нямаше такъв късмет – на него му се наложи бързо да напусне площада, след като го обкръжиха либийци, подкрепящи Кадафи.

Туроператорът Flyingcarpettours.com отрежда на „Тахрир“ почетно място на сайта си. Директорът Диа Гамал, участник в протестите на площада, казва, че гърците първи са поискали от идния месец организирани посещения и включване в програмата на разговори с демонстранти. „Всички тези емоции, тези хора от всички социални слоеве, които идваха да протестират, ме накараха да осъзная, че това място се е превърнало в забележителност“, казва Гамал. Американката Една Уилсън от Атланта често идва в Египет. Тя иска да посети площад „Тахрир“, за да почете паметта на хората, загинали там и заради младежите, които е гледала по телевизията. „Но вероятно мнозина американци не мислят като мен“, добавя тя.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.