Саркози обикаля света, докато у дома тлеят пожари

Ройтерс

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

Тази седмица френският президент Никола Саркози, в демонстрация на безграничната си енергия и любов към световната сцена, остави кормилото на мисията в Либия и се впусна в двудневно пътуване, за да наблюдава управлението на кризисни ситуации в Китай и Япония. Това пътешествие до другия край на света изглежда не помага особено, а може би дори изобщо, за рекордно ниската му популярност у дома, което създава опасността каквото и признание да получи за международните си дела, то да не подобри изобщо шансовете му да бъде преизбран догодина.

Саркози, който присъства на първа линия в новините, откакто развя знамето на западната интервенция в Либия, насочи вниманието си към световните икономически проблеми и откри валутен семинар на Г-20 в Китай, след което отлетя за Япония и стана първият чуждестранен държавен глава, който лично изрази съпричастност с японците, пострадали от земетресението и вълните цунами. „Не сте сами в тази криза. Светът ви гледа и ви се възхищава“, каза Саркози на японския премиер Наото Кан няколко часа след като изложи вижданията си за валутната реформа пред министри от страните от Г-20 и учени в Нанкин.

Междуконтиненталното огнеборство е характерно за Саркози, който спечели аплодисменти в началото на мандата си, като преведе Европа през икономическата криза като ротационен председател на Европейския съюз и като постигна прекратяване на огъня между Грузия и Русия през 2008 г. Днес обаче пробивите в чужбина носят риска от изоставяне на проблемите на домашния фронт, където избирателите наказват Саркози заради упоритата безработица и увеличаването на цените и където в неговата партия „Съюз за народно движение“ се появяват пукнатини.

„Неговият темперамент го кара да се втурва да гаси пожари навсякъде, където ги види. Това е импулс, който той не е успял да овладее“, коментира Жан-Тома Льозьор, директор на института „Томас Мор“, който следи действията на Саркози. „Посещението му в Япония е чудесно, но не мисля, че ще му спечели много точки у дома. На негово място бих се притеснявал повече за вътрешните проблеми“, добавя той.

Французите, които според някои нови проучвания на общественото мнение може да изгонят Саркози с първия тур на президентските избори през 2012 г., като цяло подкрепят оглавените от Саркози коалиционни въздушни удари в Либия. Не е ясно обаче дали те ще увеличат неговия рейтинг, който крета около 30 процента. На икономическата политика на Саркози не се гледа с добро око, което може би обяснява защо той се захвана да защитава резкия спад на държавния дефицит в четвъртък. Гледката на президента им, който първи си стиска ръцете с японски представители след бруталното земетресение и цунами, които убиха около 28 000 души и предизвикаха ядрена авария, може да изпълни французите с гордост, но само закратко.

В Япония Саркози показа, че сега иска да бъде начело на проблемите на ядрената безопасност, като призова за среща на Г-20 през май, на която да се обсъдят нови глобални стандарти преди разговорите по същата тема в Международната агенция за атомна енергия през юни. Решението на Саркози да открие семинара в Нанкин символизира енергията, която влага Франция в опитите да си осигури подкрепата на Китай като председател на Г-20 за своите цели през тази година. Само извоюван с мъка компромис задържа Китай на срещата на Г-20 през февруари, чиято цел беше да се постигне споразумение за показатели за измерване на дисбалансите в световната икономика.

Преди речта си в Нанкин Саркози успя да вмъкне в програмата си посещение в Пекин, където разговаря откровено с президента Ху Цзинтао за съпротивата на Китай срещу интервенцията в Либия. Саркози се възползва от кризата в Либия, за да върне позициите на Франция в някогашния й колониален заден двор в Северна Африка след не особено добрата й реакция на събитията в Египет и Тунис. Последните му изяви на световната сцена бяха приети добре у дома, но докато в проучванията на общественото мнение неговата партия остава зад левите и десните си съперници, глобалната дипломация може би не е най-подходящия път, по който Саркози трябва да поеме.

Всъщност много от тези, които казват, че не харесват Саркози, посочват като причина именно неговата показност и импулсивност. Сантименталните телевизионни изяви, в една от които Саркози разговаря с девет възрастни за техните проблеми, не спряха възхода на лидерката на крайната десница Марин Льо Пен, което навежда на мисълта, че опитите му да имитира твърдата й позиция към имиграцията са се провалили.

Според анализатори вече е време Саркози да покаже характер на домашния фронт, например като създаде работни места. „Думите му вече не значат нищо“, коментира анализаторът Франсоа Мике-Марти от социологическата агенция „Вивавойс“. „Миналата година, когато направи телевизионно обръщение към нацията, рейтингът му веднага падна с четири пункта“. Като обикаля света, докато подкрепата му във Франция се рони, Саркози рискува да създаде впечатлението, че е слаб, а не силен, коментира Льозьор. „Той изглежда малко неориентиран. Създава впечатлението, че не знае какво прави и няма подходящи оръжия за битката, която му предстои“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.