Майсторът на въжета

Според авторите на „Да не ти пука, давай напред!“ (ИК „Ера“) Марк Томпсън и Бари Пърсъл животът е съставен от различни нишки. Всяка от тях трябва да бъде подхранвана, за да се образува здраво въже, по което се стига до върха. В книгата тези златни нишки са разгледани в осем дяла: обучение, кариера, богатство, творчество, здраве, връзки, семейство, духовност. Предлагаме откъс от изданието.

Потенциалът ви е безкраен, когато не спирате да се обучавате, да опитвате и да вярвате в себе си и в Златните си нишки. Целите ви може да са амбициозни, а амбициите ви зашеметяващи. Тази жажда, създадена от желанието да постигнете нещо, което ви тласка напред, ще ви отведе там, където искате да се озовете. Единственият човек, който може да създаде вашето Златно въже, сте вие самият. Използвайте щедро въображението си, защото притежавате силата да мислите и да създавате бъдещето си.

Не чакайте други да градят планове вместо вас, нито пък възможностите сами да почукат на вратата ви: ами ако изобщо не се появят? Парашутистите държат преди скок сами да подготвят парашутите си и вие като тях не се поддавайте на изкушението да оставяте съдбата си в ръцете на друг. Вие сте майсторът на въжета, от вас зависи да стегнете нишките на живота си, за да преобразите бъдещето си.

„Ако искате повече, бъдете повече. За да бъдете повече, трябва да правите повече“.

Всяко решение, което вземете, всяка забележителна идея, която ви хрумне, са като искрици в ума ви. Докато четете книгата, ще започнете да разпознавате тези искрици. Необходима е само една, за да пламне огън. Невероятно е, когато се замислите каква сила притежавате – тя е способна да промени живота ви само с решението да промените себе си.

Живеете най-добре, когато ви водят сърцето, главата и ръцете. Когато следвате повелите на сърцето, главата ви е високо вдигната, докато си вършите работата. Рръцете ви са щастливи, заети. Сърцето ви пее, докато крачите стремително напред. Тази книга ще ви научи как да накарате сърцето, главата и ръцете си да действат заедно. Това триединство е началото на завладяващо пътешествие, което ще ви донесе единствено удовлетворение. Вътрешната хармония, създадена от това единство, ще породи у вас дълбоки положителни чувства, ще ви донесе вдъхновение и находчивост във всяко начинание. Като овладеете личните си неповторими таланти, ще се почувствате свободни да се изявите без остатък пред света.

Също както при майстор на въжета, всеки нов ден ще бъде изпълнен с дейности. Трябва да посветите цялата си енергия и творчески умения на създаването на Златното въже, на което ще ви научи тази книга. Постоянството, характерът и качествата ви ще определят якостта на вашето Златно въже и височината, до която ще се изкачите. С честност, упорство, преданост и обич вие можете да създадете най-здравото въже.

Осигурете си летящ старт

Настройте се за нови преживявания и възможности и новосъздадената нагласа ще ви позволи да изстреляте живота си в желаната възходяща посока. Проучванията показват, че когато умът ви е стимулиран, мозъчните ви функции се подобряват с течение на времето.
Никога не подценявайте силата на ума си. Той функционира благодарение на милиарди неврони – мозъчните клетки общуват една с друга, образуват връзки и мрежи. Тези връзки и мрежи се оформят и развиват в зависимост от онова, което преживявате. Учените наричат това пластичност, от гръцката дума „оформям“.

Живият материал или се развива, или умира; няма „средно положение“. Умът ви може да създава нови неврони до деня, в който умрете – така че никога не е прекалено късно да го развиете. Като майстор на въжета, трябва да се уверите, че умът ви действа. Жадувате ли за наука и нов опит, ще получите много повече от живота. „Инициативата да се промените ще ви отведе до промяна към по-добро“.

Музикантът Франк Запа обобщава съвършено всичко това, когато казва: „Умът е като парашут – действа единствено когато е отворен“. Упражнявайте редовно мозъка си и той ще остане жизнен. Следователно, ако искате най-доброто за себе си, ако държите да създадете най-хубавото Златно въже, умът ви трябва да е отворен и да остане такъв. Трябва да е готов да възприеме вълнуващи – и понякога мъчителни – нови идеи, предизвикателства и цели. Този простичък принцип е сърцевината на всяко Златно въже.

Бари

Правилната нагласа води със себе си многобройни възможности. Аз съм на шейсет и пет и продължавам да се уча. За мен инициативността е пряко свързана с общата нагласа за постигане на благосъстояние. Признавам, че не винаги съм бил образцов ученик. В гимназията често зяпах през прозореца и мечтаех; учителите ме замеряха с гъбата, за да привлекат вниманието ми. Когато завърших, започнах работа в една от местните фабрики, заедно с други връстници. След войната животът в Брадфорд беше сив и имах чувството, че всичко, което ми предстои, е предопределено.

Нервната криза, която преживях, беше ужасна, но ми предостави и възможността за ново начало. Неприятностите пробудиха у мен жив интерес към работата на ума. Собственият ми ум ме беше предал – очевидно бе, че е изключително мощно оръжие. Стигнах до логичното заключение, че ако успея да канализирам възможностите си в положителна насока, умът ми ще се превърне в моята опора.
Бях достатъчно умен, за да осъзная, че не съм достатъчно умен. Все пак знанията ми бяха осигурили работата във фабриката и ме бяха отвели в кабинета на психиатъра.

Продължих напред и един ден, след като влязох в местен фитнес и открих „онова, което караше сърцето ми да запее“, заедно със съдружник открих верига фитнес центрове. Важното беше, че инициативността ми и желанието ми да постигна нещо ми помогнаха да взема острия завой, който превърна мечтата в реалност. Когато влязох в онзи фитнес, всичко около мен се промени за секунда – дори начинът, по който бях изпънал раменете си. Тъкмо тази нагласа преобладава в живота ми оттогава. Когато наех първите си служители, се спрях на най-добрите. Така можех да се сравнявам с тях, а целта ми беше да науча от тях колкото е възможно повече.

Сега, след години, хората очакват да спра или да намаля темпото. Въпросът ми е трябва ли да вдигна ръце и да се откажа, след като съм навършил шейсет и пет? Според мен, когато умът ти започне да се замъглява, това е началото на края. Животът ми все още не е изживян, защо тогава да спирам, след като ми е толкова приятно? Имам чувството, че съм едва на средата на пътя, и съм напълно убеден, че останалата част от пътешествието ми ще бъде прекрасна, дори по-вълнуваща от всичко досега.

Готови, старт!

Вече сте направили първата крачка, като сте купили тази книга и сте прочели написаното дотук. Има и други мерки и навици, които ще ви помогнат да упражните ума си и да започнете да плетете Златното си въже.

1. Оправете стойката си. Това може да ви се стори необичайно начало, но според проучванията, чувствата ни са неразривно свързани с позата и стойката. Връзката между това да се чувствате добре и това да се справяте добре е много тясна. Учените са открили, че оптимистите се спра вят по-добре със задачите си. Достатъчно е да вдигнете глава, за да стане настроението ви по-приятно.
Има и друга причина да се изправяте: ако се прегърбите и отпуснете рамене напред, капацитетът на дробовете ви е ограничен. Кислородът зарежда мозъка; ако дишате плитко, тогава приемът на кислород е ограничен.

Не са необходими кой знае какви усилия, за да промените стойката си, така че да изглеждате по-добре, а пък ефектът е мигновен. Не само че ще се почувствате по-уверени и изпълнени с енергия, а и хората около вас ще ви възприемат по различен начин. Когато пристъпвате като човек с цел, който знае къде отива и има стремежи, така ще ви възприемат и другите, така ще започнете да се възприемате и вие.

2. Внимавайте какво казвате на себе си. Редактирайте вътрешния си глас. Свикнете да се поощрявате. Очаквайте успеха. Начинът, по който изказваме чувствата си към нас самите всеки ден, е жизненоважен за позицията и чувствата ни. Не казвайте, че не можете да направите нещо. Елиминирайте „не мога“ от ежедневните разговори и мисли и го замените с въпроса „Как бих могъл?“. Задайте си правилните въпроси и подсъзнанието ви ще открие правилните отговори. Ще вземете необходимите положителни мерки и ще откриете съвършено нов свят на възможности.

3. Усмихвайте се на себе си. Приемайте работата си сериозно, но никога не приемайте себе си прекалено сериозно. Не се самонавивайте дори когато другите ви критикуват. Вместо това си поемете дълбоко дъх и продължете напред. Научете се да се усмихвате на себе си; дори когато други се забавляват за ваша сметка, обърнете внимание на тяхната гледна точка. Искате хората да се чувстват комфортно във ваше присъствие и да са открити с вас. Ако искате да създадете и поддържате добри взаимоотношения, другите трябва да са на ваша страна.

4. Поздравете се. Човек лесно свиква да се разочарова от себе си. Вместо това се научете да прогонвате скромността. Много често, когато ви правят комплимент, вместо да кажете „благодаря“, вие ги пренебрегвате. Когато се поздравите и признаете постиженията си, вие полагате основите на бъдещите си успехи. Поздравете се на висок глас, награждавайте се редовно. Създайте си „папка на постиженията“, както е описано във втора глава.

5. Добро здраве. Този въпрос ще обсъдим в подробности в пета част на книгата „Нишки на здравето“. Доказано е, че добрите хранителни навици, достатъчно упражнения и почивка ускоряват функциите на мозъка и ще изиграят важна роля за успеха ви.

6. Откликвайте положително, не реагирайте бурно. Когато пациентите приемат дадено лекарство, добре е да „реагират“ положително на него и е нежелателно да покажат алергична реакция. Същото важи и за подхода ви към живота. Не позволявайте на други да съсипят деня ви: „откликвайте“ на събитията, вместо да „реагирате“, и направете допълнително усилие, за да овладеете положението. Ако някой ви засече, докато шофирате, поемете си дълбоко дъх, отпуснете се и му се усмихнете. Струва си да видите изражението на лицето му!

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.