Провалът на Дело № 4

Тодор Живков в края на живота си от омразен и омръзнал държавник с 33-годишна еднолична власт, се радваше на симпатизанти. Тази снимка стана особено популярна заради присъствието в кадър на Бойко Борисов, тогава охрана на бившия президент.

Съдът над социалистическите величия за „националната катастрофа” се провали логично. Венцеслав Йорданов обнародва най-интригуващите, според него материали по „мегаделото” в „Дело № 4” (изд. „Дамян Яков”).

Не е случайно, че забравихме за него – в началото на 90-те то беше за „причините и виновниците за икономическата катастрофа в България”. Авторът бил полковник от МВР, командирован към Главна прокуратура като експерт по делото.

Разпитвал големците като обвинени и свидетели: четирима министър-председатели, 23 министри, хора от Политбюро на Комунистическата партия. В центъра на книгата са протоколите от разпитите.

На днешните 30-годишни имена като Станко Тодоров, Живко Живков, Георги Атанасов и пр. не говорят нищо и няма защо. Но ефектът е зловещ. Ако читателят успее да надзърне зад антимедийния им език, ще се срещне с политици с мисъл, заради която днешните им колеги стоят като изрязани от шперплат. Сравнението е на покойния писател Кръстьо Кръстев.

Друг е въпросът за баланса между мотива да говорят това, което са смятали, че се очаква от тях и това, което са сметнали за удобно като изпяли си песента величия.

По-важно е друго. Онези „45 години” са колосален социален опит. ”Протоколите” на Йорданов са суров материал, а и силата на тези хора не е в надскачането на своя си социализъм. Техните изречения стават за пропагандни цитати във всякакви посоки, но въпросът е до опита. Който потъва в небитието.

Следващата социалистическа революция ще стане по-рано, отколкото им се иска на левите партии в света, барабар със севернокорейската. Без всякакъв Ленин, който да узрява 20 години из европейските библиотеки. И е без значение, че тя няма да се нарича социалистическа.

Северноафриканците са само намек за неизбежното. То се провижда най-малкото в сегашната световна криза и особено в цинизма на „преодоляването” й. И ще се тръгне пак от нулата, като опит, а какво ще е нататък и Господ не знае.

А че Делото № 4 беше абсолютен провал, е повече от логично. Все едно да съдят за популизъм Бойко Борисов.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.