Асандж: „Уикилийкс“ ще подпали и Балканите като арабския свят

Публикуването на секретни документи за Босна и Херцеговина и останалите държави от Югоизточна Европа ще предизвика на Балканите същия сценарий като този в арабския свят, твърди основателят на „Уикилийкс“ (WikiLeaks) Джулиан Асандж, цитиран от македонския телевизионен канал ТВ 77.

Асандж е убеден, че това ще се случи, подчертавайки, че ще бъдат публикувани документите от последните шест години на посолството на САЩ в Босна и Херцеговина. Вероятно това е моделът, по който ще влияят документите на този регион, когато бъдат оповестени, заявил Асандж за босненския в. „Дневни аваз“.

Според австралиеца „Уикилийкс“ е допринесъл за революциите в Тунис и Египет, а и документите, които сега се публикуват в Румъния, имат голямо влияние. Наскоро румънските вестници разпространиха грами от американското посолство в Букурещ, публикувани в „Уикилийкс“. От тях станаха известни редица контакти между влиятелни фигури от румънския политически и обществен живот с американските дипломати по наболели теми от дневния ред на Румъния в периода 2006-2009 г.

Лидерът на опозиционната в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Виктор Понта обвини президента Траян Бъсеску, че е предал интересите на страната, след като публикуваните от „Уикилийкс“ телеграми показаха, че Бъсеску бил помогнал американският военнослужещ, който през декември 2004 г. стана причина за смъртта на един от най-популярните румънски рок-музиканти Теофил Петер, да избегне наказанието. Тео Петер загина при катастрофа през декември 2004 г. в Букурещ.

Произшествието бе предизвикано от американския морски пехотинец Робърт Кристофър, който работеше тогава в американското посолство. Джипът на американеца налетя с висока скорост върху таксито, в което пътуваше музикантът. Според данните на полицията американецът е шофирал след употреба на алкохол, но той отказа да даде проба и бързо напусна страната. Макар че Румъния получи обещание, че Кристофър ще бъде наказан за деянието си, в Щатите той получи оправдателна присъда, което силно възмути румънската общественост.

Другото скандално разкритие на „Уикилийкс“ е свързано с решението на Букурещ да купи от САЩ употребявани изтребители Ф-16, което бе обяснено с липса на средства за закупуване на нова техника. Това предизвика недоволство в Брюксел. Европейският консорциум „Юрофайтър“ изрази възмущение, че „решението за закупуване на американските самолети е било взето без провеждането на международен търг, каквато е процедурата в ЕС“.

По думите на Асандж публикуването на тайни документи най-вероятно с времето ще се случва все по-често, като процесът няма да бъде преустановен. Във връзка с това той е подчертал, че няма намерение да се споразумява със САЩ. „Те се опитват да ни накарат да замълчим, като искат да унищожим всичко, което досега сме публикували и всичко, което тепърва ще публикуваме, както и да прекъснем контактите си с т. нар. „информатори“ от американската армия.

Разбира се, ние отказахме“, заявил Асандж, допълвайки, че има подкрепата на американските граждани и хората в света, които искат да има прозрачност и да знаят истината.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.