Злополучният Вестервеле

Франс прес

Гидо Вестервеле. Снимка: ДПА/БТА

Германският външен министър и вицеканцлер Гидо Вестервеле, който обяви в неделя, че напуска лидерския пост в Свободната демократическа партия – либерали (СвДП), е най-непопулярният сред първите дипломати на Германия от следвоенния период. Четирийсет и деветгодишният Вестервеле изведе партията си от 11-годишното й пребиваване в опозиция с историческа победа (14,6% от гласовете) в парламентарните избори през септември 2009 г. Така й осигури възможността да измести социалдемократите (ГСДП) като младши партньор на консерваторите (ХДС/ХСС) в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел. Адвокат по образование, след две несполуки през 2002 г. и 2005 г., той успя да върне на СвДП ролята й като „създателка на крале“ в германската политика.

През 2001 г. Вестервеле пое кормилото на партия, започнала да затъва (6,2% от гласовете в изборите за парламент през 1998 г.), след като близо 28 години бе участвала в коалиции с християндемократите (ХДС) или със социалдемократите (ГСДП). Висок, слаб и елегантен мъж, надарен с опасна прецизност в изказа, той рязко обнови позициите на партията си по проблемите на обществото – осъди например „духа на 1968-а“ и скастри получателите на социални помощи, които „карали държавата да финансира правото им на мързел“.

Преди година и половина обаче тази партия на „високата средна класа“, близка до предприемачите, се отметна от някои основни аспекти в своята програма. Някога рупор на ядреното лоби, след инцидента в японската АЕЦ „Фукушима-1“ СвДП направи обратен завой в тази сфера, най-разискваната по време на местните избори. След публични сблъсъци партията, превила гръбнак, се отказа и от резервите си към здравната реформа, помощта за Гърция и плана за спасяване на еврозоната.

Вестервеле е обсипван с хули и заради дейността си начело на германската дипломация; в неделя обаче той заяви, че тя ще е фокус на усилията му занапред. „Господин Кресльо“ – такъв прякор му извади месеци след встъпването му в длъжност влиятелният седмичник „Шпигел“. Изданието се питаше дали новоназначеният политик е способен да управлява. Според „Шпигел“ Вестервеле може да бъде описан най-добре с думата „преувеличение“.

„Често му липсва волята да вникне във всички аспекти на проблема, преди да вземе решение“, писа консервативният всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. И поясни: „Дипломатите казват, че настоява да знае толкова, колкото да му стигне за следващата пресконференция“. Документи, разгласени от „Уикилийкс“, разкриха, че САЩ – традиционен и близък съюзник на Германия, са смятали Вестервеле за некомпетентен и суетен човек.

Двамата с Меркел отказаха да подкрепят международната намеса в Либия, което предизвика напоследък остри критики в Германия и извън пределите й. Мнозина в чужбина изразиха тревога, че Федералната република губи влияние и доверие. „Външната политика на Германия е фарс“, писа във в. „Зюддойче цайтунг“ „зеленият“ политик Йошка Фишер, един от предшествениците на Вестервеле.

„Тя изгуби част от доверието, с което се ползваше в ООН и в Близкия изток и може окончателно да забрави претенциите си за постоянно място в Съвета за сигурност“, добави Фишер. В последния си брой „Шпигел“ отбелязва, че Вестервеле има одобрението на 24% от германците, докато Меркел получава подкрепа от 58 на сто. Всички знаят, че Вестервеле е хомосексуалист, макар той да не го афишира. Както бе заявил в едно гей списание: „Съвсем не съм прекарал живота си в килера, но не го излагам и на показ“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.