Популистът Борисов би другите популисти. Иде четворна коалиция

На фона на тукашната олелия за изборните резултати – „промяна на статуквото“ и прочее, в чужбина оцениха кратко, ясно и обективно ситуацията – „Популисти спечелиха “крехка” победа на първите избори за ЕП в България“ – писаха някои издания, като „Файненшъл таймс“.
Това е.
Каквото и да се приказва тук, от чужбина винаги идват по-точни оценки за българските работи.
Уви, колкото и да не се харесва на привържениците на Борисов, той е популист. Той идва в залата за изборите право от Владая, където с голи гърди е спирал наводнението и е овладял положението. На което водещи и репортерки започват да пърхат от вълнение и са готови да се хвърлят веднага да му направят свирка.
Но оценки за популизъм е получавала от света и другата най-голяма партия у нас – БСП. Всички нейни действия са ориентирани така, че да не отблъскват нито един глас – и на чорбаджиите (като Гущеров и др. спонсори, които се мъдрят в парламентарната й група), и на ракиджиите (заради които соц-лидери обещаха, че няма да се спазва Законът за акцизите), и дори на таксиджиите (които поискаха за тях да не важат някои членове от Закона за движение по пътищата). На фона на този популизъм социалният министър Масларова се разхожда с обувки за 1000 лв. и костюмчета за 2000 лв. и никой не я закача. (Както никой не обръща внимание на фирмите на Борисов и банката на другарката му в живота). Аферим – изкуството на популизма наистина е изкуство.
Сидеров пък е превърнал популизма във Вагнерова опера – тока, парното, АЕЦ, циганите, Анкара и евреите – световната конспирация иска да ни е.е майката, гласувай народе за мен, другите са продажници.
Другата голяма сила – ДПС – не се слави с много популистка приказки. Но действията й са тихи, кротки и популистки – наши хора в земеделието, наши хора в управлението, за наши хора проектите… Пак популизъм, ама само за нашите. Така, примерно, „Булгартабак“ фалира, защото Доган провали два опита за приватизацията му. Но не изгуби гласове. И т. н.
А десните? Те също са популисти, но по-неумели. И Стоянов се хвърли да обещава за ракията, а Костов да яха темата за парното, което било на БСП. Както и да е.
При едни следващи избори се задава четворна коалиция – Борисов, БСП, ДПС и НДСВ. Ако, разбира се, Борисов спечели най-много проценти (но няма да са достатъчно, за да управлява сам). Защото, ако не спечели повече от БСП, като нищо коалицията ще си остане тройна.
Ще израсне ли Борисов над генералския си комплекс и ще стане ли политик? По-добре това да стане, защото в Бълария народът по традиция обича да си припознава някой народен трибун като свинаря Ивайло, след когото да тръгне срещу болярите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.