Когато полицейската държава остане без полиция

Асошиейтед прес

Допреди едва три месеца полицейска държава, днес, след свалянето на Хосни Мубарак от президентския пост, Египет регистрира 200 процента ръст на престъпността. Начело в списъка са убийствата, придружените с насилие кражби и отвличанията, казват служители по сигурността.

В много отношения тази страна с над 80 милиона души население се превърна в свободна територия за престъпниците, които вилнеят, възползвайки се от отслабената полиция и политическа несигурност. Бумът в престъпността накара някои да изпитат носталгия по времето на Мубарак, когато до голяма степен корумпираните, а сега дискредитирани полицейски сили прибягваха до мъчения, сплашване и изнудване, за да удържат престъпността.

Развихрянето на престъпността е част от цялостната обстановка на страх и несигурност, завладяла Египет след епохата „Мубарак“. Младежките групи, които участваха в организирането на бунта, се опасяват, че генералите, поели управлението от Мубарак, не са склонни да разрушат завещаното от бившия президент. Те са разочаровани от липсата на реални действия пет месеца преди парламентарните избори.

Икономиката бе тежко засегната от бунтовете. Стачките, демонстрациите и седящите протести в името на по-добро заплащане и условия на труд вредят на производителността и заедно с нестабилното състояние на сигурността плашат и отблъскват чуждестранните туристи. Свалянето на Мубарак даде възможност също на войнствени ислямистки групировки да действат открито, подхранвайки напрежението в отношенията с християнското малцинство и умерените мюсюлмани в страната.

Трайният вакуум в сигурността в Египет е продукт на низ от събития, възникнали след 18-дневния бунт, с който на 11 февруари бе свален режимът на Мубарак. Три дни след началото на вълненията полицията се изтегли от улиците при все още неизяснени обстоятелства след кървавите стълкновения с протестиращите в Кайро и много други райони на страната.

В същия ден, 28 февруари, портите на няколко затвора изведнъж мистериозно се отвориха и хиляди престъпници се втурнаха на свобода. По същото време десетки полицейски участъци из страната бяха щурмувани и опожарени, стотици задържани в арестите заподозрени бяха освободени, а огнестрелното оръжие на участъците беше откраднато.

Миналия месец новият министър на вътрешните работи Мансур ел Есауи разформирова ненавистната на населението Агенция за държавна сигурност, каквото бе и eдно от ключовите искания на младежките групи, стоящи зад бунта. Агенцията беше обвинявана в най-тежки посегателства върху човешките права по време на 29-годишното управление на Мубарак. Само че времето, нужно за замяната на агенцията с друга институция, предоставя на престъпниците сгоден случай да действат.

Египетската полиция бе мразена от обществото заради прекомерната употреба на сила и бе прогонена от улиците по време на бунта от 25 януари-11 февруари. Сега тя се завръща, но е по-малобройна, по-скромна в прилагането на закона – особено при пътните нарушения – и се въздържа от конфронтация. При тази полицейска мекушавост паркирането в два и дори три реда на платното за движение стана нещо обичайно по и без това задръстените улици на Кайро.

С падането на нощта полицията в повечето райони на разрастваща се метрополия с около 18 милиона жители изчезва, оставяйки неопитни доброволци да регулират движението. „Самочувствието и духът на полицията са много понижени“, призна на пресконференция вчера генерал-майор Мохсен Мурад – директор на обществената сигурност към вътрешното министерство. „Психологическото състояние на мнозина служители е лошо, оръжието им бе откраднато, а участъците – опожарени“, допълва той.

Безсилието на полицията стана видно в събота, когато хиляди футболни запалянковци нахлуха на терена преди края на мач от Африканския шампионат между местния клуб „Замалек“ и туниския „Клоб африкен“. Неколкостотин полицаи, разположени на Международния стадион в Кайро, не успяха да спрат инвазията. При слабото полицейско присъствие в Кайро в неделя сутринта маскирани въоръжени нападатели с два автомобила отвлякоха дъщерята на племенник на Ануар Садат – бивш президент, убит през 1981 г., докато я карали на училище в престижното каирско предградие „Хелиополис“. Пътят на семейния автомобил на Зейна Ефат Садат бил препречен от един от нападателите, които после пребили шофьора и принудили момичето да се качи в една от колите им.

Дванадесетгодишното момиче бе освободено по-късно, след като баща й платил откуп. Полицията арестувала шестима души за предполагаемо участие в похищението и открила у тях куфарче с 2 милиона лири (около 340 000 долара), твърдят представители на силите за сигурност, пожелали анонимност. Източниците съобщиха, че похитителите, сред които имало и хора с висше образование, са поискали откуп от 5 милиона лири (към 840 000 долара).

Много каирски родители не пускат синовете и дъщерите си на училище заради зачестилите случаи на отвличане на деца. Въоръжените обири също стават все повече в бедните квартали на столицата, в отдалечени райони и по автомагистралите. Някои от плячкосаните и подпалени молове отново отвориха врати, но привличат малка част от тълпите купувачи, които се стичаха там преди бунта. Някои прибраха от рафтовете луксозните си стоки, опасявайки се от нови грабежи.

Началникът на обществената сигурност Мохсен Мурад призова египтяните да върнат доверието си в полицията и да пуснат децата си на училище. Наред с това той призна, че през февруари и март престъпността се е увеличила неколкократно в сравнение със същия период на миналата година, без обаче да посочи конкретни цифри.

В средиземноморския пристанищен град Александрия децата са съпровождани до училище от въоръжени охранители доброволци от квартала им, за да не бъдат отвлечени. В обеднелия, разположен на брега на р. Нил град Сохаг, южно от Кайро, въоръжени лица са започнали да ограбват минувачите в центъра посред бял ден, твърдят местни жители и служители по сигурността.

Според властите общо 2000 случая на незаконно строителство са регистрирани за последните два месеца в провинция Сохаг. Притежателите на селскостопански земи се възползвали от вакуума в сигурността, бързайки да строят жилищни блокове, които продават с доста по-голяма печалба, отколкото ако отглеждат земеделски култури.

Вчера (в понеделник) няколко хиляди протестиращи, разгневени от безразличието на полицията към въоръжен сблъсък между две враждуващи фамилии от Сохаг, блокираха за близо два часа основната железопътна линия към Кайро, което доведе до закъснения на влаковете между столицата и Южен Египет.

По на север, в Асют, спречкване между двама ученици миналата седмица прерасна в кървав сблъсък – въоръжени хора от село Ал Кусеир, откъдето е едното от момчетата, откриха безразборна стрелба по жителите от селото на другото момче – Фазара. Въоръжени от Фазара по-късно обсадиха училището, блокирайки вътре 25 деца от Ал Кусеир. Учениците бяха ескортирани до домовете си от пристигнали на помощ бронирани военни автомобили.

Разочарованите от неспособността на полицията да поддържа реда жители на Ал Кусеир впоследствие обсадиха полицейския участък в селото си, за да принудят служителите на реда да напуснат селището.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.