АЕЦ „Белене“ – Бойко Борисов продаде и предаде България

Владимир Путин с подареното куче и Бойко Борисов. Снимка: официален сайт

Стана тя, каквато стана. По-точно стана точно това, от което се опасявах. В две поредни статии задавах въпроса – как всъщност текат продължилите цели шест дни преговори между НЕК и “Росатом” – и защо няма абсолютно никаква информация за техния ход, а на това отгоре и самите медии се правят, че нищо не се случва – като че ли става дума за ординерно бърборене, а не за строеж на руска ядрена централа в земетръсна област, чиято стойност ще бъде минимум 10 милиарда евро.

Най-накрая истината лъсна: тайно и подло, в пика на свързаната с “Фукушима” световната драма, която очевидно ще промени всички критерии за сигурност на ядрената енергетика, управляващите са продали българския национален интерес и са обслужили руския такъв. Разбира се – нито дума за съдържанието на подписаното споразумение, което уж се регламентира отлагането на всички дейности по ядрената централа, нито дума и за подписания анекс 12. Това са тайни, недостъпни за хорските очи – и вероятно са най-строго пазените тайни в държавата.

Но за какво е ставало дума и за както са се договорили руснаците и техните български авери, стана ясно буквално веднага след приключването на преговорите – благодарение на министър Трайчо Трайков, който директно заяви, че е уволнил шефа на НЕК Красимир Първанов, защото същият е подписал с руската „Атомстройекспорт“ договор, който не е имал право да подписва. И допълни, че съгласно подписания от него документ, на 1 юли 2011 г. България се задължава да парафира окончателен договор за изграждане на АЕЦ „Белене“.

С което Кремъл постигна това, което искаше – зажегли България в ядрен ярем. Проектът стана необратим, макар и отложен с три месеца във времето. България е поела задължението да подпише договор – и няма как да оттегли своя подпис, независимо какво ще бъде становището на Европейския съюз по проекта, независимо каква ще бъде реалната цена, която ще струва той. Ще строи АЕЦ “Белене”, каквото и да става – каквато директива впрочем бе спусната не от друг, а лично от министър-председателя Бойко Борисов. Случилото се днес не е случаен произвол на висш държавен чиновник, а изпълнение на вече декларираната правителствена воля на най-високо равнище.

Можем да го наречем и другояче: активно мероприятие. Цирк за замазване очите на публиката, в който единствената реална жертва ще бъде министър Трайков. Никакъв Красимир Първанов не е имал думата тук – нещата са договорени на далеч по-високо равнище: между Бойко Борисов и Путин, между Първанов и Бойко Борисов, и със сигурност чрез посредничеството на първия премиерски приятел Валентин Златев, оказал се най-неочаквано консултант в същите тия преговори – но консултант не на България, а на “Росатом”.

Именно покрай свадата си с този правешки питомец Трайков бе публично нахокан от своя премиер – а след това в печата се появиха сведения, че на тайна среща с Бойко Борисов и двамата му вицепремиери Златев бил поискал ултимативно министърът по никакъв начин да не бъде допускан до преговорите за АЕЦ “Белене”. И както по всичко личи, май наистина не е допуснат, след като узнава пост скриптум как негов подчинен е обвързал България с договор за милиарди евро.

Само минути преди НЕК да съобщи “радостната” новина за новоподписания анекс, Трайков коментира, че преговорите за АЕЦ „Белене“ са в юридически вакуум – и изрази увереност, че преговорният екип ще се справи с мандата, даден му от министър-председателя и ще договори тримесечен мораториум при изгодни за страната ни условия. И се оказа, че е имал известно право – преговорния му екип наистина се справи с мандата, даден му от министър-председателя – само че самият мандат май е бил друг, а не договорения публично и в негово присъствие.

С две думи – прметнали са го. Можем само да гадаем дали публичното оповестяване на тази долнопробна рубладжийска сделка не е било малък акт на отмъщение – и дали не е казал публично истината с пълното съзнание, че това ще струва министерското му кресло. Би трябвало да бъде поздравен за това – както и за позицията, която зае по отношение на целия този долнопробен прецедент – оказа се мъж, за разлика от другите кабинетни плазмодии. Писал съм много остро за него – и то именно във връзка с “Белене” – днешната му постъпка обаче е на човек с достойнство – и бих искал да му се извиня за предишния си, може би прекомерен скептицизъм.

Що се отнася до Бойко Борисов обаче, за него нямам коментар. Цялата тази шестдневна галиматия съвсем очевидно се е развила под негов контрол и по негова стратегия – колкото и да ни обяснява сетне обратното. Той предпочете да играе по свирката на Валентин Златев, вместо да защити националния интерес. Той продаде и предаде България.

Заглавието е на редакцията. Виж още текстове в сайта на Едвин Сугарев svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.