Бушонът Първанов или какъв точно театър се разигра за АЕЦ “Белене”

Бойко Борисов се прегръща с Путин при посещението му в София. Снимка: Красимир Юскеселиев, в. „Дневник“

Има нещо гнило в това уволнение… Министър Трайков изненадващо махна шефа на НЕК Красимир Първанов, защото подписал допълнение към договора за АЕЦ “Белене”, без да има права да направи това.

Хора от енергетиката казаха по този повод – не е възможно Красимир Първанов да е действал на своя глава, някой му е наредил.
Кой може да му е наредил, освен премиерът Борисов? А същевременно самият Борисов говореше, че в резултат на тия преговори ще има 3-месечен мораториум върху строителството на АЕЦ “Белене” – период, в който да се изчака какво ще реши Европейската комисия за ядрената енергетика, дали ще има нови изисквания за безопасност и т. н. Вместо това – Първанов подписал, че на 1 юни България трябва окончателно да подпише договор за строителството в Белене.

Вече се вижда, че правителството на Борисов желае АЕЦ “Белене” по-силно дори от предишното правителство, което подготви проекта. Но Борисов с разни финтове иска да се покаже хем като десен и проевропейски политик, хем да услужи на Путин (или да си изпълни някакви поети обещания, дадени неясно защо). Защото придвижването към строителство на АЕЦ “Белене” точно сега е просто услуга на Русия, а не полза за България. Утре страната може да има проблеми за това строителство, то може да бъде замразено, заради нови изисквания, след като вече там са изсипани големи пари. И да се наложи България да плаща неустойки на руската страна.

Протест срещу АЕЦ в София
Момент от протеста срещу строителството на АЕЦ „Белене“ пред министeрски съвет в София. Снимка: e-vestnik

Такъв нахален натиск от страна на Русия не се е проявявал досега. В медиите се изсипа дъжд от пари, за да убеждават хората, че АЕЦ “Белене” ще е най-безопасната ядрена централа във Вселената. Телевизии пускаха репортажи, изявления на експерти, нагласени интервюта в сутрешни блокове и т. н. само и само да убедят българина, точно сега, след аварията във Фукушима, колко е важно да се построи АЕЦ.

И руският натиск очевидно разчита на медиите. Нищо по-лесно от това да дадеш на гладните български медии едни пари и те да обяснят колко важен патриотичен проект е АЕЦ, колко е изгоден и безопасен.
В тон с тази стратегия Първанов, но този път президентът, направи изявление, че трябва да се направи референдум за Белене наесен, заедно с изборите. Очевидно ядрено-енергийното лоби разчита, че дотогава ще излъже народа чрез медиите да гласува за АЕЦ.
Ама защо Първанов иска референдум? Нали до неотдавна говореше, че за АЕЦ “Козлодуй” трябва да се води “експертен” разговор. Да оставят експертите да убеждават и т. н. А сега иска простолюдието да решава въпроси за ядрената енергетика. Нещо обръща палачинката президентът.
Да, правилно е да има референдум, но как с тия подкупни медии? И с тия корумпирани инвеститори?
Едно е ясно – привържениците на АЕЦ имат пари и плащат на всички – на политици, на телевизии, вестници, на когото трябва. А противниците на АЕЦ могат само да излязат на протест пред министерския съвет. Това е разликата.

Поетият сега ангажимент от страна на България е на 1 юни да е подписан окончателен ИДС (изпълнение-доставка-строителство) договор, без да са ясни критериите за безопасност и това какви допълнителни разходи биха могли те да означават в цената. Това призна министър Трайков, като обявяваше уволнението на Първанов – шефа на НЕК.
Колко е просто – казваш на Първанов да подпише такъв договор, после го уволняваш. И вълкът (Русия) сит, и агнето (имиджът на “дясното европейско” правителство) цяло.

Изгаря главния бушон в Националната електрическа компания, но така проектът АЕЦ “Белене” е придвижен.

Сигурно и бушонът е осигурен до дълбоки старини, и онези, които го изгориха.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.