Асма – сирийската лейди Даяна или Мария-Антоанета?

в. Гардиън

Скандалната статия за Асма Асад в сп. Вог

 За списание „Пари мач“ тя беше светъл лъч в една страна, изпълнена със зони на мрак. За списание „Ел“ тя беше най-стилната жена в световната политика. Дори „Сън“ се възхити от сексапилната британка, която изведе Сирия от изолацията.

Но когато американското списание „Вог“ миналия месец публикува бляскав портрет на Асма Асад, наричайки я „розата на пустинята“ и определяйки я като „очарователна, млада и много елегантна“, сякаш поносимостта на света към ласкателните химни по адрес на родената във Великобритания сирийска първа дама бе започнала да се изчерпва.

Бившата 35-годишна банкерка Асма, израснала в Актън, в Западен Лондон, е женена повече от десет години за сирийския президент Башар ал Асад, на когото е родила три деца. Според „Вог“ сирийската първа дама е „най-свежата и най-магнетичната измежду първите дами“ и съчетава страстта си към обувките на Кристиан Лубутен с мисията да превърне Сирия във „фар на културата и на светското общество“ в един регион, лежащ върху буре с барут.

През продължаващата вече няколко месеца арабска пролет, по време на която призивите за реформи на потисническата сирийска диктатура бяха посрещнати с брутално полицейско насилие, критиците на сирийския режим са все по-убедени, че подобни коментари за първата дама не могат да останат без отговор.

„Това е най-обидната статия, която „Вог“ е публикувал досега“, се казва в коментар в сирийски интернет сайт, обобщаващ много подобни коментари.  „Тази жена стана част от семейство, отговорно за бруталната и репресивна диктатура в Сирия. Тя е обратното на всичко онова, за което я хвалите.“

Наблюдатели посочват, че 97-те процента от гласовете, изпратили Асад на президентския пост, на който той наследи баща си, са били вероятно по-малко стряскащи за госпожа Асад, отколкото за автора във „Вог“, след като нейният съпруг беше единственият президентски кандидат и сега е начело на един от най-бруталните режими в света. „Ако хората са се чудели какъв би бил портретът на Мария Антоанета, ако „Вог“ се издаваше през 1788 г., то сега вече им стана ясно „, написа един от коментаторите.

Със сигурност за своите почитатели и критици Асма Асад е интригуваща личност. Дъщеря на бивша дипломатка и на сирийски кардиолог от Харли стрийт, Асма е била отгледана в мюсюлманските традиции и е говорела арабски у дома, но е посещавала училище на Англиканската църква в Западен Лондон, където нейните съученици са я познавали като Ема. След частното девическо училище в Мерилбоун и Кингс колидж в Лондон, където Асма учи компютърни науки, тя се впуска за кратко в кариерата на банкер в Джей Пи Морган в Лондон и в Ню Йорк.

Баща й Фауаз Ахрас е влиятелен член на сирийската емигрантска общност във Великобритания. По-късно той основава британското Сирийско дружество. Асма и нейната сестра посещават Сирия често, където Хафез Асад, дългогодишният президент, е техен семеен приятел. Асма и Башар, който е с десетина години по-възрастен от нея, започват да излизат, когато тя току-що е прехвърлила 20 години. Връзката им е абсолютна тайна, като дори колегите на Асма в Джей Пи Морган и сирийската преса не знаят нищо за нея, докато двамата не се ожениха на церемония в тесен семеен кръг през декември 2000 г.

Съпругата на новия президент, която говори няколко езика с лек лондонски акцент и която се отличава със сърдечните си и спокойни обноски, скоро очарова журналистите, които взимат интервюта от нея, както и държавниците. Сирийското общество бе покорено от историята за това как Асма прекарала три месеца преди сватбата си в обиколка на сирийската провинция инкогнито и как неправителствената организация, която тя учреди след това, цели да насърчи предоставянето на повече права на гражданското общество в Сирия. Асма редовно се появява неочаквано на благотворителни прояви и на форуми за развитие, смесва се с лекота с тълпата и е известна с това, че сама кара колата си до местата, които трябва да посети.

Нейната привлекателна външност и ненатрапчив блясък като на Даяна, с която сирийците често я сравняват, не й навредиха. Големи надежди за нова ера на политически реформи бяха заложени на президента, бивш хирург офталмолог, на неговата очарователна съпруга. По пазарите в Дамаск и Алеп плакати и магнити на президента, на първата дама и на техните деца станаха едни от най-търсените сувенири.

Но след повече от 10 години от режима на втория Асад тези надежди не бяха оправдани и Сирия сега е в разгара на нарастваща криза. Десетки участници в продемократични протести бяха убити през последните седмици при потушаването със сила на дисидентското движение. И въпреки че президентът обеща ограничени отстъпки в опит да овладее вълната от бунтове, заляла арабския свят, той отказа миналата седмица да вдигне така ненавижданото извънредно положение, което направи възможно сирийското подтисничество, и предизвикателно упрекна заговорници за въстанието в страната му.

Някои твърдят, че Асад и съпругата му не са виновни. Те упрекват безкомпромисната и непоклатима стара гвардия и военните, че притъпяват инстинктите за реформи на първата двойка. Според съобщения, в които не се посочват източници, госпожа Асад обмисляла да се върне да живее в Лондон, разочарована от липсата на реформи.

Други са по-скептични. „Какво им пречеше да направят реформите, щом като претендират, че са такива заклети реформатори?“, пита Сумая Гануши, коментатор по близкоизточните въпроси от университета в Лондон. „Асад управлява дълго време, толкова много надежди бяха заложени на него, когато стана президент. Хората му даваха шанс след шанс, но нищо не се случи“, допълва Гануши.

„Към Асма чувствата сега са смесени. Хората се гордеят, че имат за първа дама тази млада, добре изглеждаща, много стилна жена със западни маниери. Но в същото време си мислят, че нейната роля е да смекчи и направи по-приятелски, по-човешки облика на режима, който е всичко друго, но не и това“, допълва експертът.

Въпреки нарастващата политическа криза много млади жени, главно сред градския елит, продължават да се възхищават на Асма. „Тя върши много добри неща“, казва 32-годишната Нур, която работи в офис в Дамаск. Като пример младата жена посочва, че Асма е направила все повече хора съпричастни към темата за опазване на околната среда, проблемите на хората в неравностойно положение и на младежите. През последните няколко години първата дама допринесе и за очевидно нарастващия интерес към доброволческите кампании.

Но според някои защитници на правата на жените и някои протестиращи имиджът на госпожа Асад избледнява. „Тя е съпругата на диктатора. Не виждам как някой, който е женен за него, може да бъде наречен реформатор“, казва един от тях. „Статията на „Вог“ беше обидна за сирийците“, посочи млада сирийска адвокатка от Дамаск. „Много от моите приятели бяха разгневени от нея“. Тя даде като пример хвалебствията в статията, че Асма е наложила пълна свобода в семейните си отношения, което е в ярък контраст с традициите в Сирия.

„Чудя се какво си мисли тя за настоящата криза“, пита друга сирийка, пожелала да остане анонимна. „Със сигурност тя иска децата й да израснат в свободна, демократична страна и да разполагат със същите възможности, с които и тя разполагала.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.