Дипломатически покер със скрити карти за Кадафи

Режимът на Кадафи търси примирие, без обаче да дава ясно да се разбере какво е склонен да направи в замяна. Това е и основният елемент от посланието, донесено от либийския пратеник Абдел Ати ал Обейди в Атина, която от своя страна започна да информира партньори и съюзници, опитвайки се да играе ролята на посредник и да доведе двете страни на масата за преговори.

Въпреки че точното съдържание на посланието, връчено на премиера Папандреу от изпълняващия длъжността външен министър на Либия, не стана известно, дипломатически източници отбелязват, че режимът на Кадафи под натиска на военните операции търси примирие, без обаче това да означава, че се отдалечава от своите позиции. Същите източници казват, че не е лесно двете страни да седнат на масата за преговори и че „примирие означава различно нещо за всяка от страните“.

Според тях режимът знае, че каквото и да е предложение за един преходен процес с участието на самия Кадафи или на членове на неговата фамилия не може да е база за дебат, но той „печели време“, за да може от една страна да „разбие фронта“ на международната коалиция, а от друга, да разбере настроенията на международната общност за преходната ситуация, която се смята, че ще настъпи непосредствено след прекратяване на огъня.

Дипломати в Атина смятат, че Обейди не е донесъл предложение за преход към конституционна република, което да предвижда оттегляне на Кадафи и идване на власт на неговия син Сейф ал Ислам. Във всеки случай намерението за политическо решение не бива да се разглежда извън контекста на съществуващата загриженост на международната общност, която разбира, че решение на либийския конфликт няма да бъде постигнато с военни средства.

Атина от вчера поде дипломатически контакти, за да информира партньори и съюзници за срещата с либийския пратеник и за гръцките виждания в таза насока. Външният министър Димитрис Друцас разговаря по телефона с генералния секретар на НАТО Андерс Фон Расмусен, както и с колегите си от Франция, Германия, Англия, Австрия, Италия, Унгария, Турция, Малта, Йордания и Обединените арабски емирства. Подобни телефонни разговори в следващите дни ще има и гръцкият премиер Георгиос Папандреу.

Целта на Гърция е в рамките на тези контакти да изложи своите позиции относно перспективата за намиране на дипломатическо решение на конфликта. Атина иска да играе роля и да доведе на масата за преговори двете страни и въпреки че държи скрити своите карти, клони да застане зад решение за Либия под шапката на ООН, но не и на коалицията.

Италия, някогашен верен съюзник на Кадафи, вече отхвърли посланието на Обейди за прекратяване на огъня. Въпреки оценките на международните медии, че Обейди вероятно е направил опит да предложи Кадафи героично да се оттегли от власт, гръцкият външен министър каза, че за оттегляне не е било говорено, нито пък е бил поставян въпрос за идването на либийския ръководител в Гърция.

Най-важното сега е да намерим начин да доведем на масата за преговори представителите на режима и на националния съвет в Либия, за да видим какво може да стане, заяви Друцас пред Би Би Си.

Обейди вчера пристигна в Анкара за консултации с турската страна. Турският външен министър Ахмет Давутоглу окачестви срещата като „много важна“, но се опита да „завоалира“ разговорите, като заяви, че Турция „ще направи всичко възможно, за да допринесе за създаването на „пътна карта“ за Либия. Първият турски дипломат обяви, че в следващите дни за разговори в Турция ще пристигнат и представители на националния съвет на бунтовниците.

Западът обаче засега има резерви и признава, че не е наясно дали да приеме бунтовниците. Пратеници на ЕС днес идват в Бенгази точно с такава мисия.
Междувременно гръцкото външно министерство обяви, че закрива посолството на страната в Триполи. Дипломати в Атина казаха, че решението е взето от съображение за сигурност и че личният състав на посолството вече се е завърнал в Гърция. Интересите на Гърция ще бъдат представлявани от посолството на Унгария, която в момента е председател на Европейския съюз.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.