Мораториум върху България

Иво Инджев

“Само през трупа ми” е констатация за фактическата ситуация днес в България – характеризира реалностите от похода на Петата колона през трупа на българската независимост спрямо Русия. В деня, когато гръмнаха данните за демографския срив, на фона на погребалния марш от възклицания как си отиваме с по 7 души на час, тихомълком от името на опечалените беше подписано задължението да пренебрегнем националния си интерес, инстинкта си за самосъхранение и предупреждението на Фукушима. Това означава подписването на т.н. анекс 12 от меморандума с Русия, който на този етап прави необратим ядрения руски проект край бившия концлагер в Белене.

Фактът, че за националното си предателство да сложи подписа си като шеф на НЕК под смъртния акт на българската независимост камикадзето Красимир Първанов е уволнен, не тревожи ИТАР-ТАСС, отбелязваща валидността на документа. Жертвали са там един осветен свой агент, голяма работа “ за цената няма да с пазарим”, както с тъжна ирония пееше Булат Окуджава по повод лекотата, с която Сталин хвърля на сигурна смърт войниците си.

Руският посланик Юри Исаков направо се скара на българския министър на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков, че е уволнил техния човек- това било прекалено емоционално. Видният представител на тази комбина Румен Овчаров се обади господарски с подобна заклеймяваща реплика и изрази презрение към Трайков. Социалистите маршируват и козируват като елитна част от Петата колона в България, докато в Европа се случва следното:

„Европейската комисия трябва да признае, че ядрената ера отива към края си“, заяви на пресконференция лидерът на евродепутатите социалисти Мартин Шулц.

„Ясно е, че няма да приключим с ядрената енергия още утре. Трябва обаче да направим така, че чрез използване на други енергии като слънчевата и намаляване на нуждите, да започнем да излизаме“ от ядрената енергетика, обясни той.

В четвъртък тази седмица Европейският парламент ще гласува резолюция за безопасността на ядрените централи след ядрената катастрофа в Япония. По този повод групата на социалистите изготви проекторезолюция с искане страните от ЕС да подготвят „стратегия за отказ от ядрената енергия в средносрочен или дългосрочен план“.

В края на март европейските страни решиха да подложат ядрените си централи на тестове за издръжливост заради ядрената катастрофа в Япония и заявиха, че централите, които не покриват критериите може да бъдат закрити.

Лидерът на евродепутатите либерали Ги Верхофстат вчера поиска да се въведе мораториум върху строежа на нови ядрени централи, докато не бъдат готови резултатите от тези тестове.

Според съпредседателя на Зелените в ЕП Даниел Кон-Бендит „най-добрата ядрена безопасност е отказът от ядрената енергетика, понеже при ядрената енергия няма нулев риск“.(vesti.bg)

Ако някому в тази картина на единодушния днес евроскпетицизъм на вълната на японската ядрената катастрофа липсва позицията на християндемократите, нека да си спомни политическото цунами за управлението на Меркел от 27 март. То претърпя небивало поражение в най-богатата германска провинция Баден- Вюртенберг от 1953 г. тъкмо заради дългогодишната си подкрепа за ядрената енергетика и независимо от отстъпките, направени от нея на радиоактивния фон на преоценката след Фукушима.

Само в България руското ядрено лоби тържествува, а самообявилият се за главен енергетик на десетилетието президент Първанов лицемерно зове за референдум, играейки с белязани карти. Борисов съзаклятнически с него пасува докато външният министър Младенов почти псува – нарече тази сутрин “боклук” уволнения от Трайков вероломен бивш шеф на НЕК Красимир Първанов.

Какво се случва в България ли?

Според източник на руския вестник „Комерсант“, основният риск, свързан с проекта край Белене, остават “вътрешните противоречия на българските власти, които не могат да формират съгласувана позиция по договора”. Очевидно източникът на изданието казва истината. В България се води война срещу Петата колона, в която все повече се очертават лагерите и ядреният залог вече открои разлома.

-Шумно подкрепят руската ядрена енергийна война срещу бъдещето на България социалистите и техният президент Първанов.
– Безшумно правят същото атакистите (които иначе могат да бъдат оглушително кресливи, когато им наредят от руското посолство – четете подробности за това в книгата ми “Течна дружба”, излиза в началото на май) и крепеното от тях лидерство на Борисов, който с мълчанието си също слага подписа си под скандалната обвързаност с руското ядрено проникване в България.
– На отсрещната позиция е слабата синя опозиция и министрите Трайчо Трайков, и Николай Младенов. С предишни свои изявления за необходимостта от независимост спрямо руския натиск към тях клонят вицепремиерът Дянков и министър Плевнелиев. С действията си в своята област в този отбор условно може да бъде прибавен и военният министър Аню Ангелов. Останалите…нямат значение, явно. Те не се “обаждат” и ние просто не знаем какво мислят по въпросите на живота и смъртта на България.

При победа на Петата колона в мораториума върху България очаквайте нов монумент в центъра на София, на който да пише във фундамента: “На братята победители от признателния бивш български народ”.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.