В десетката: Масовите мании и истерии

Истерията е разстройство на нервната система, което се явява у хора с повишена емоционалност. Среща се значително повече у жените.

Много голямо значение имат условията на околната среда, които предизвикват психично напрежение: силни душевни преживявания, като продължителна скръб, страх, непрестанни безпокойства, грижи, несполуки, любовни разочарования, лош семеен живот. Освен това влияние оказват полът, възрастта и нервната система. И глобалните катаклизми.

В основата си това безпокойство приема характера на мании, свързани с въображаемия край на света. Нострадамус предсказва близкия край на света и твърди, че Белият Дом знае точната дата. Взимайки под внимание бързото разпространяване на такива разсъждения мисля, че сега му е времето да осветя някои случаи на масови мании и групови истерии. Отчитайки огромното количество случаи, включително и тези, които се отразиха и на страната ни, реших да ви представя най-живописните примери.

Причината, че реших да говоря по тази тема, е масовата психоза, която обхвана света заради несъществуваща – поне засега, опасност от радиация от Япония. Министерството на външните работи на Белгия е установи контакт с всички свои граждани, за да им съобщи списък с места, където са осигурени убежища и йодни таблетки. А в Германия рязко се повиши търсенето на гайгерови броячи – уреди за измерване на радиоактивност. „Продадохме стотици през последните дни“, посочи говорител на веригата за електроника „Конрад“. Цената на един такъв апарат е между 300 и 500 евро.

И у нас паника от отровния облак

Масова истерия обхвана българите заради повишените нива на радиация в Япония. Паникьосани родители в шуменска детска градина поискаха децата им да не бъдат извеждани навън, бургазлии изкупиха йода от аптеките заради слух, че радиоактивен облак от Токио ще мине над града, страх обзе и Варна. И не е много ясно защо, поради простата причина, че няма основание за повишаване на напрежението в България заради японските атомни централи. Няма основание и за самоволно вземане на защитни мерки. Няма как радиацията да стигне до България. Каквото и да бъде изхвърлено в атмосферата над Япония, ще трябва да мине повече от половината земно кълбо, за да дойде у нас. Там на място наистина има риск за хората, докато ние се намираме на огромно разстояние. Но истерията е факт. Както е факт и истерията около нашата АЕЦ „Белене”, която се разви в неясен протест срещу Путин. Ама това, което видяхме нещо не се вързваше с протест срещу АЕЦ и „Фукушима 1”. Според плакатите истерията в протеста бе насочена срещу Русия, колата „Запорожец” и античните спомени от неприятния Съветски съюз.

Такива обстоятелства обикновено подбуждат необичайно количество на случаи на колективно поведение.

Лондон, Англия, 1761

На 8 февруари 1761 в Лондон станало малко заметресение, което разрушило няколко къщи. След месец, пак на 8, но март, пак станало земетресение, но този път бе разрушения. И точно това съвпадение станало причина за страхове. Маккей твърди, че някакъв лейб-гвардеец на име Бел предсказвал, че Лондон ще бъде разрушен от трето земетресение, което ще се случи на 5 април. Когато ужасният ден наближил жителите били обхванати от силна възбуда и напуснали града на разстояние 20 мили. Хората платили много пари, за да се установят, очаквайки земетресението, на такива места като Хайгейт, Хампстед, Ислингтън и Хароу. Бедняците останали в Лондон, но два три дни преди самата дата, се скрили в полето. Когато настъпил уречения час, естествено нищо не се случило.

Сеизмологични вълнения в Хасковско! 14.04.2009

Масова психоза тресе Хасково след предсказанието на астролог, че земята под областния град ще се люлее точно на Великден. С наближаването на датата паниката нарастнала и хората от високите блокове масово се наканили да се изнесат от тях в дните около 19 април при роднини, които живеят в къщи или на село. Жителите на панелния квартал „Орфей“ трескаво ровили из документите за годината на построяването на блоковете им, след като се оказало, че апартаментите, строени до 1987 година вероятно няма да издържат трус от порядъка на 6-7 степен по Рихтер, както гласи предсказанието на астролога. Млади майки стриктно следяли информацията в медиите и се ровили в интернет, за да си припомнят как да реагират ако най-лошото се случи. Междувременно е отчетен двоен ръст на застраховките „Домашно имущество“.

Шумът около предсказаните за Великден трусове от астролога Емил Лещански продължили да набира сила с приближаването на „зловещата“ дата. Истерията, която по това време на годината би трябвало да е празнична, но този път станала страхова. Предсказанията породили паника сред доста хасковлии. Естествено, нищо не се случва и гражданите се прибират по домовете си, след като са препспали на открито в местността Кенана.

Примерите на социални илюзии и случаи на масови истерии, които ще отразяват надеждите и страховете на хората са толкова много, че не е възможно точно да се прогнозира природата на подобни епизоди, но все пак сме в състояние достоверно да предскажем една от първите илюзии. За това е достатъчно да отбележим християнското хилядолетие, което в определен смисъл се явява илюзия и не съществува в природата, а е следствие на историята и обстоятелствата. То няма значение извън този смисъл, което му се приписва. Макар че и студентите прекрасно знаят, че следствията от вярата могат да влияят в огромна степен на хода на историята.

Виж още текстове в блога на Антон Митов Котка с цигулка

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.